Slovenjgraški brezdomci pod novo streho

Občina je v nekdanjo policijsko upravo preselila brezdomce in razdelilnico hrane.

Objavljeno
10. oktober 2017 20.58
Slovenj Gradec – V stavbo nekdanje policijske uprave na Francetovi cesti 11 je slovenjgraška občina preselila sedem brezdomcev in razdelilnico podarjene hrane. 

V zavetišču so štiri sobe s sedmimi posteljami. Uredili so jih v prvem nadstropju stavbe, ki jo je občina dalj časa neuspešno prodajala. Pritličje je namenjeno razdelilnici hrane, ki deluje v partnerstvu s slovenjgraškimi lionsi. Na seznamu uporabnikov, ki jim vsak mesec razdelijo skoraj tono živil, je 67 posameznikov, brezdomci ter stanovalke varne hiše. »S količinami hrane nimamo težav, saj smo pred kratkim k darovanju nagovorili še dva velika tuja trgovca v naši državi. Največji problem, še posebej v Ljubljani, je dostava. Ljudje raje darujejo denar, kot pa se obvežejo, da bodo podarjeno hrano vozili iz trgovskih centrov do razdelilnega mesta za uporabnike,« pove Zdenko Podlesnik, koordinator zbiranja donirane hrane pri slovenskih lionsih.

Ženske v mansardi

»Vrednost projekta je 150.000 evrov in ga je v celoti financirala občina,« pove vodja zavetišča Mateja Tajnšek. Občina namerava prihodnje leto obnoviti še mansardo, zamenjati streho in obnoviti fasado. »V mansardi nameravamo urediti sobe za ženske in manjši apartma za družino,« pravi Tilen Klugler, direktor občinskega javnega zavoda Spotur, skrbnika zavetišča. »Nova lokacija se ne more primerjati s prejšnjo. V zavetišču sem že tri leta. Želim si, da bi našel redno zaposlitev in šel na svoje,« pravi 31-letni stanovalec zavetišča Tomaž Vogrin.

Na novi lokaciji bodo imeli brezdomci 24-urno varstvo. V ta namen so dodatno zaposlili eno strokovno delavko in tri laične sodelavce. Stroške dodatnih zaposlitev bo do konca leta pokrila občina, prihodnje leto pa pričakujejo sofinanciranje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V razdelilnici hrane ne bo sprememb. Še naprej bo v njej zaposlen en javni delavec, ki je uporabnikom na voljo vsak dan med 14. in 22. uro. »Problem bo le ob vikendih in praznikih, ko dežurni v razdelilnici hrane odhaja na teren po hrano. Ta čas bomo poskušali reševati s prostovoljci,« pravi Tajnškova.

Zavetišče za brezdomce se je v preteklosti že večkrat selilo. Prvič so se morali umakniti iz prostorov nekdanjega Rdečega križa zaradi gradnje doma za starejše, zdaj pa so morali opuščeno veterinarsko postajo zapustiti zaradi gradnje nove stavbe šolskega centra Slovenj Gradec. Zavetišče bi lahko postalo regijsko, če bodo koroške občine, ki takšnega zavetišča še nimajo, izkazale interes.