Slovenjgraški starostniki s svojo taksi službo

Stanovalce doma bodo po opravkih vozili upokojeni poklicni šoferji.

Objavljeno
15. december 2016 21.09
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – Člani Združenja šoferjev in avtomehanikov Slovenj Gradec bodo stanovalce slovenjgraškega doma starostnikov z novim letom brezplačno vozili po opravkih.  

Franc Plazovnik, Anton Kotnik, Emil Žuman in Anton Ošlak so prvi štirje člani slovenjgraškega združenja šoferjev in avtomehanikov, ki so se odločili za sodelovanje v projektu. »Postali so naši novi prostovoljci, ki jih imamo zdaj skupaj že dvaindvajset,« je povedala Marjana Kamnik, vodja slovenjgraškega doma za starejše. Kmalu naj bi se jim pridružila še dva šoferja prostovoljca. Vseh šest ima z vožnjami veliko izkušenj, saj so vse svoje poklicno življenje preživeli za volanom.  

Šoferji prostovoljci bodo stanovalcem doma na razpolago od ponedeljka do petka med 7. in 13. uro. Vožnje bodo opravljali s svojimi vozili, za gorivo pa bodo segli v žep v domu starejših. »Storitev, ki jo je slovenjgraško združenje samo ponudilo, je izjemno pomembno za naše stanovalce. To pomeni, da bodo lahko po vnaprejšnjem dogovoru kadarkoli odšli iz doma po opravkih; v trgovino, na ogled kulturne prireditve ali h komu na obisk, storitev pa bo omogočala tudi pogostejše druženje v medgeneracijskem centru na Ravnah na Koroškem,« je povedala Kamnikova.

Potreb po vožnjah vse več

Doslej so za prevoze stanovalcev skrbeli na različne načine. Stanovalcem z največjimi zdravstvenimi težavami je na voljo reševalno vozilo, a Kamnikova trdi, da je teh voženj vedno manj, potreb pa vse več. Stanovalce na pregled k zdravniku vozijo s službenimi vozili. »Za vsako vožnjo napišemo potni nalog. Evidenco voženj vodimo natančno, zato ob obisku socialne inšpekcije s tem nismo imeli težav,« pravi Kamnikova. Vožnje ponujajo tudi vsem tistim uporabnikom, ki koristijo njihovo pomoč na domu. 

V slovenjgraškem domu starejših predvidevajo, da bo brezplačne vožnje koristilo nekaj deset stanovalcev. Večina enkrat, nekateri morda dvakrat na teden. Šoferji prostovoljci bodo na razpolago tudi tistim starejšim, ki živijo doma in nimajo prevoza, da bi se lahko udeležili dopoldanskih aktivnosti v domu.  

Franc Plazovnik iz Zveze šoferjev in avtomehanikov Slovenj Gradec je povedal, da si želijo storitev v prihodnje razširiti še na druge domove. V Koroškem domu starostnikov v Črnečah so prevozi na voljo, a so tržna storitev, vključujejo pa ne le prevoz, ampak tudi spremstvo. Na območju Radelj ob Dravi starostniki, ki potrebujejo prevoz, pokličejo prostoferje v okviru Mreže Matija. Vozilo je le eno (kupila ga je občina), električno. Starostniki se morajo za termin prevoza dogovoriti vnaprej na brezplačni telefonski številki Mreže Matija 080 10 10.