Slovenka leta je Andreja Sterle Podobnik

Ultramarotonka, ki je osvojila šestdnevni etapni tek v Himalaji.

Objavljeno
22. januar 2017 10.49
ima sterle podobnik
STA, B. F. Ž.
STA, B. F. Ž.
Slovenka leta 2016 po izboru bralk in bralcev revije Jana je Andreja Sterle Podobnik, menedžerka, v prostem času pa ultramaratonka. Naziv so sinoči podelili že 28., prireditve pa se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

»Kjer je volja, tam je moč in vse je mogoče, če se hoče. To je v bistvu moj način življenja in mišljenja. Kajti v življenju so vzponi in padci, so strmine in tudi dolgočasne ravnine. So tudi ovire in težke preizkušnje, ki nas naredijo močnejše. Zato je pomembno vztrajati, imeti voljo in disciplino. Še posebej pa strast in srce do dela, to je prava pot do sreče,« je poudarila zmagovalka. Po nazivu Ona 2016, priznanju poslušalcev Radia 94 je torej postala še Slovenka leta.

V Himalaji je med 6. in 18. novembrom in v izjemno težkih okoliščinah s skoraj nečloveškimi napori pretekla 160 kilometrov in premagala več kot 29 tisoč metrov višinske razlike. V ledenem mrazu in vetru ter ob pomanjkanju kisika v zraku je dosegla čas 30 ur in 53 minut, zmagala v ženski konkurenci in zasedla drug mesto v absolutni konkurenci. Z močjo in trmo pa je uspešna podjetnica in mati dveh otrok iz Starega trga pri Ložu premagala predvsem svoje omejitve.

Pogum in vztrajnost kot ključni kvaliteti, da izstopiš iz povprečja, je izpostavil tudi predsednik Pahor. »Tudi za zmagovalko velja, da je morala zbrati pogum in je morala biti zelo vztrajna, da je prva pretekla progo okrog Mt. Everesta. Komaj si lahko predstavljam, da lahko človeško telo premaga take napore in Andreja Sterle Podobnik ima takšne značilnosti,« je dejal.

Poleg Andreje Sterle Podobnik so se v Janin izbor kot ženske, ki so zaznamovale preteklo leto, uvrstile še Tatjana Avšič Županc, Marta Turk, Irena Orešnik, Alenka Sottler, Judita Nahtigal, Jasna Murgel, Zvezdana Mlakar, Urša Alič ter Katarina Bervar Sternad.