Slovenska hiša bo, potrebujemo medalje

OKS med zimskimi OI v Pjongčangu načrtuje hišo, ki bo služila promociji Slovenije in vzpostavljanju poslovnih stikov.
Objavljeno
10. november 2017 21.57
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović
Ljubljana – Projektu Slovenska hiša se je do zdaj pridružilo že 30 slovenskih podjetij, Olimpijski komite Slovenije pa k sodelovanju vabi tudi druge. Projekt bo stal četrt milijona evrov, hiša bo v neposredni bližini tekmovališč.

Največji športni dogodki so že pred kratkim presegli športne okvire in postali resen posel. Športne velesile, ki so večinoma tudi gospodarske velesile, spremljevalne dejavnosti ob velikih športnih tekmovanjih jemljejo z enako resnostjo kot športna tekmovanja. Predvsem za manjše države je pomemben cilj spremljevalnih dejavnosti povečati mednarodno prepoznavnost svoje države in vanjo vključiti več tujih vlagateljev, več turistov in posledično z večjo prepoznavnostjo dvigniti tudi vrednost svojih izdelkov v očeh tujih kupcev.

Slovenska hiša po osmih letih

V Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS) so po osmih letih spet pripravili projekt Slovenska hiša. Februarja med zimskimi olimpijskimi igrami v južnokorejskem Pjongčangu bo recepcija golfskega kluba v tamkajšnjem smučarskem središču postala stičišče slovenskih tekmovalcev, navijačev, gospodarstvenikov in njihovih mednarodnih partnerjev.Predstavitev Slovenske hiše v Pjongčangu 2018. Foto: Olimpijski komite Slovenije

To je po poletnih igrah v Pekingu leta 2008 prva ponovitev take promocije države. Med včerajšnjo predstavitvijo projekta Slovenska hiša je Matic Švab iz OKS povedal, da so lokacijo v neposredni bližini tekmovališč in neposredni bližini nacionalnih hiš številnih drugih velikih športnih in gospodarskih sil dobili s pomočjo Slovenca na delu v Južni Koreji. »Jure Brus, drugi mož Kolektorjeve družbe v Južni Koreji, je za nas neprecenljiv človek. Vedno nam je na voljo in v pomoč nam je pri vseh dejavnostih in pogajanjih na terenu,« je povedal Švab.

Brez naših na terenu ne gre

Zaradi velike oddaljenosti prizorišča in s tem povezanih logističnih zapletov so na OKS zelo zadovoljni, da je idrijski koncern Kolektor svoj gospodarski interes prepoznal v tem projektu.

Projekt, ki bo predvidoma stal 250.000 evrov, so podprli še Slovenska turistična organizacija in vladna agencija Spirit ter več kot 30 slovenskih podjetij. »Elan in Alpina, ki je v Sočiju osvojila več kot 30 medalj, bosta z nami. Prepričani smo, da bomo v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenije in Spiritom pripravili poslovno konferenco, ki bo prisotnim ponudila ustrezno možnost mreženja med tekmovanji,« pravi Švab. Iz OKS sporočajo, da imajo podjetja, ki bi jih sodelovanje v projektu zanimalo, še čas, da se jim pridružijo, saj njihova dva kontejnerja za Pjongčang zapuščata Slovenijo v sredo. Južna Koreja se na lestvici Svetovnega ekonomskega foruma uvršča med 25 najkonkurenčnejših gospodarstev sveta in velja za 15. največje gospodarstvo po bruto domačem proizvodu.

Konkurenčnost slovenske kuhinje bodo pri obiskovalcih Slovenske hiše preverjali štirje kuharji gostinstva Jezeršek, enega izmed njih bodo izbrali na tekmovanju najboljših mladih kuharjev slovenskih kuharskih šol. Kot prostovoljka bo v Slovenski hiši delala tudi študentka Maja Maze, sestra šampionke Tine Maze.