Slovenski jadralni letalci na pomurskem nebu

Aeroklub Murska Sobota je že devetič v četrt stoletja organizator državnega prvenstva v jadralnem letenju.

Objavljeno
20. julij 2016 18.00
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Murska Sobota - Že od sobote se skoraj štirideset najboljših slovenskih jadralnih letalcev na športnem letališču v Rakičanu pri Murski Soboti poteguje za najvišje tekmovalne naslove v državi v dveh tekmovalnih kategorijah. Po dveh dneh slabega vremena so prvič poleteli v še vedno oblačnem vremenu v ponedeljek, v torek in včeraj pa jim je bilo vreme zelo naklonjeno.

Letalci tekmujejo v klubskem razredu, kjer je največji razpon kril jadralnega letala 15 metrov, in v odprtem razredu nad petnajstimi metri razpona, tekmovanje pa poteka tako, da motorna vlečna letala jadralce povlečejo na višino 500 metrov nad letališčem in jih odpnejo, piloti pa potem z izkoriščanjem termičnih dviganj poskušajo preleteti čimveč od za tisti dan določene naloge. Naloga je vedno krožni let, dolg tristo ali več kilometrov, ki pa jo je v ponedeljek, ko vreme ni bilo posebno ugodno za letenje, do konca opravilo le pet tekmovalcev. Vsi ostali so izgubili višino in zasilno pristali na terenu tudi v sosednjih državah, čez katere v dogovoru s tamkajšnjimi letalskimi kontrolami lahko potekajo tekmovalne proge.

Kar v bližino Blatnega jezera na Madžarskem je tako morala iti zemeljska ekipa po tekmovalca iz AK Novo Mesto Andreja Spudiča in zaradi vrste naključij so ga uspeli na polju, na katerem je pristal, najti šele okrog treh ponoči. Toda tisti dan je Spudič, ki sicer tekmuje kot mladinec in je to njegovo prvo tekmovanje, zmagal v klubskem razredu in premagal tudi veliko bolj izkušene pilote. »To je sicer bila bolj sreča kot karkoli drugega, ampak vesel sem te zmage. Nasploh pa o tekmovanju in o organizatorjih lahko govorim samo pohvalno,« nam je dejal.


Andrej Spudič je pristal na Madžarskem, a je bil tistega dne vseeno najboljši tekmovalec klubskega razreda. Foto: Jože Pojbič/Delo

Sicer pa slovenski jadralni letalci očitno zelo radi pridejo letet v Mursko Soboto, saj je soboški aeroklub od petidvajsetih državnih prvenstev organiziral kar devet. »Vsako leto se za organizacijo državnega prvenstva poteguje nekaj slovenskih aeroklubov in vedno predstavniki klubov glasujejo o tem, kdo bo organzator naslednjega prvenstva, tako da smo med slovenskimi letalci očitno priljubljena destinacija,« pravi član organizacijskega odbora Kristian Ravnič.

»Da, organizacijske izkušnje in odlični pogoji za letenje z dovolj ravnine za prisilne pristanke, ki so neizogiben in normalen del jadralskih letalskih tekmovanj, pa tudi to, da smo daleč od večjih letališč in je zato naš zračni prostor manj kontroliran, so dejavniki, ki privlačijo jadralne in tudi druge letalce na naše letališče. Tako vsako leto pri nas trenira tudi po nekaj akrobatskih motornih pilotov svetovno znanega tekmovanja Red Bull Air Race, v katerem tekmuje tudi naš član Peter Podlunšek,« pa nam je dejal predsednik AK Murska Sobota Aleš Matuš.

V AK MUrska Sobota imajo res precej izkušenj z organizacijo tudi največjih letalskih dogodkov in tekmovanj. Tako so leta 1994 organizirali evropsko prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, od leta 1995 so začeli organizirati tekmovanja v akrobatskem letenju AKRO in tako v Sloveniji znova oživili to privlačno letalsko panogo. Leta 1998 je bilo v Murski Soboti evropsko, leta 2008 pa svetovno prvenstvo v akrobatskem letenju v kategoriji »Advance«.