Slovo nevrokirurga Ardebilija

Po hudi bolezni je včeraj ob pol enih popoldne umrl v ljubljanskem Kliničnem centru. Dopolnil je 50 let.

Objavljeno
05. oktober 2017 14.17
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana - V torek ob pol enih popoldne je v UKC Ljubljana, na nevrokirurškem oddelku, na katerem je bil zaposlen, umrl komaj petdesetletni nevrokirurg Seyed Yousef Ardebili.

»Petnajst let nisem imel časa zboleti,« je nevrokirurg na kliničnem oddelku za nevrokirurgijo UKC Ljubljana Seyed Yousef Ardebili povedal v svojem zadnjem pogovoru za Delo, marca 2014 oziroma skoraj dve leti po tem, ko so v njegovi glavi odkrili tumor. Pozneje se je bolezen tako razširila, da ni bilo več pomoči. Poslovil se je včeraj, na kliniki za nevrokirurgijo. Tam si je, potem ko je prestal prvo operacijo, močno želel nadaljevati delo, a mu ni bilo usojeno.

Tumor ni nehal rasti. Ko smo ga zadnjič srečali, je šel ob ženini opori na zdravniški pregled. Operiran je bil še drugič. Nevrokirurg Vinko V. Dolenc, ki se je trudil pomagati, pravi, da je tumor spremenil svojo naravo in je bil pri drugi operaciji že veliko bolj maligen. Dolenc umrlega kolega opisuje kot zelo predanega svojemu poslanstvu. Njegovemu delu bi podelil najvišje ocene: »Bil je zelo zavzet za stroko, zelo dober kolega, ki se je odlično vključil v ekipo, predvsem pa je bil zelo skrben do bolnikov.« Operiral jih je okoli dva tisoč.

»Če me je kdo prosil za uslugo, nisem nikoli rekel ne. Morda je moja napaka, da ne znam reči ne.« Foto: Igor Zaplatil / Delo

Mislil je, da se mu nikoli ne bo nič zgodilo. Da lahko premika gore, tako notranjo moč je čutil. Za Delo je pred tremi leti dejal: »Bil sem strahotno obremenjen, delal sem dneve in noči. Za menoj je bilo dve leti maksimalnega fizičnega napora in stresa (dvakrat so opravljali nadzor njegovega dela, op. p.). Živel sem zelo nezdravo življenje. V njem res ni bilo časa za bolezen. To je tu (pokaže na glavo). Vse je v njej. Kot post, če si odločen, ga boš izpeljal. Jaz sem se odločil, da ne bom zbolel. Zato je bil šok toliko hujši.«

Žena Marziyeh Nouri ga bo jutri odpeljala v Iran. »Izrazil je željo, da bi bil pokopan doma,« je povedala. Njegova družina ostaja v Sloveniji.

V UKC Ljubljana bo žalna seja, odprli bodo žalno knjigo.

Preberite še: Osebno s Seyedom Ardebilijem: »Zidar ali vratar, ravnal bi enako«