Šmarski župan ostal skoraj brez svetnikov na svoji listi

Pet svetnikov od šestih je izstopilo z Liste Stanka Šketa, ker imajo dovolj pisem, obtoževanj, nagajanj in slabe komunikacije.

Objavljeno
01. februar 2017 19.56
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Šmarje pri Jelšah - »Od današnjega dne nismo več na Listi Stanka Šketa. Zaradi stvari iz preteklosti, ampak mi želimo delati naprej. Zdaj ni čas za prerekanje,« je dopoldne pojasnil zdaj že nekdanji podžupan David Stupica. Poleg njega so županovo listo zapustili še Branka Kovačič, Mimica Kidrič, Anita Čebular in Bogdan Nunčič. Na županovi listi tako ostaja en sam svetnik - Davorin Vrečko.

Razlogi za odstop so predvsem v komunikaciji, kot je bilo razbrati na današnji novinarski konferenci. Je pa svetnike zelo razburilo, ko je župan Stanko Šket Stupico razrešil z mesta podžupana, kot je povedala Kovačičeva: »Ni nam vseeno, da je razrešil Davida. In da se mu je očitalo, da ni sodeloval. Prav on je hotel komunicirati! Pošiljali smo ga v žrelo k županu, vendar velikokrat to, kar smo se dogovorili, ni držalo. In s takimi stvarmi se ne moremo več ukvarjati.«

Povod oskrbovana stanovanja ali pismo?

Pet imenovanih svetnikov bo odslej v občinskem svetu delovalo neodvisno. Vseh pet je decembra tudi podpisalo zahtevo, da se župan poslovi od svoje svetovalke, od lani upokojene Zlatke Pilko, ki je bila včasih direktorica občinske uprave. Župan se od nje ni poslovil in se niti ne namerava. Svetniki pa so slab mesec kasneje sprejeli občinski proračun, pri čemer so iz njega izločili projekt oskrbovanih stanovanj, ki je bil še edini projekt, na katerem je delala Pilkova.

Zlatka Pilko ostaja svetovalka župana, čeprav nima nobenega projekta več. Je pa včeraj vsem občinskim svetnikom poslala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da najbolj zameri, da sta se pod zahtevo o njenem odhodu podpisala David Stupica in nekdanji župan Jože Čakš. Stupico je župan razrešil s sklepom, ki ga je Stupica dobil v ponedeljek.

Stupica je danes še enkrat pojasnil, da projekta oskrbovanih stanovanj niso zavrnili: »Gre samo za preložitev, dokler ne dobimo potrebnih odgovorov. Verjamem, da lahko projekt izpeljemo že prihodnje leto.«

Nizki udarci

Stanka Šketa je v kandidaturo prepričeval prav Stupica. Ta bo vztrajal v lokalni politiki, kaj bo čez slabi dve leti, ko bodo lokalne volitve, še ne upa napovedovati. Čeprav večina svetnikov ne želi govoriti o podrobnostih, nenazadnje gre za kraj, kjer se vsi poznajo, je Kovačičeva povsem odkrito povedala: »Bivši ravnatelj (zdaj župan Stanko Šket, op. p.) me je nagovoril, da grem na njegovo listo. Verjela sem, da bomo sodelovali, se pogovarjali. Potem se je naenkrat vse obrnilo. Na koncu se sploh nismo več pogovarjali. Jaz sem razočarana.«

Stupica je dejal, da še vedno podpirajo županove ideje, ampak da se želijo o vsem pogovoriti. In tudi v prihodnje bodo njegove ideje, če bodo dobre, podprli. »Dovolj nam je pisem in nočem obtoževati ljudi. Lahko pa trenutno situacijo preseka le župan. Odigrati bi moral vlogo mediatorja,« je zaključil Stupica.

Da v Šmarju stvari le niso tako nedolžne, kaže informacija, da je nadrejeni Davida Stupice prejel pismo, v katerem naj bi bil poziv, naj pregledajo njegovo delo. Stupica tega ni hotel komentirati.