Sneg v večjem delu Slovenije

Ponekod se sneg oprijema cestišča, najobilnejše padavine se napovedujejo v pasu od Zgornje Gorenjske prek Notranjske do Kočevske.
Fotografija: V Ljubljani se sneg večinoma ni oprijemal cestišč. FOTO: Ema Nemanič/delo
Odpri galerijo
V Ljubljani se sneg večinoma ni oprijemal cestišč. FOTO: Ema Nemanič/delo

Po več tednih nadpovprečno visokih temperatur za ta letni čas, ki so nas pričakale še danes zjutraj, se bo čez dan precej ohladilo.



Ves dan bo oblačno, padavine se bodo od severa razširile nad vso državo. Po napovedih Agencije RS za okolje, bo vse hladneje, meja sneženja se bo, razen po nižinah Primorske in vzhodne Slovenije, ob močnejših padavinah spustila do nižin.

Ponekod na Gorenjskem in Koroškem sneži, ob močnejših padavinah sneži tudi že v nekaterih delih Štajerske, zlasti v območju celjske kotline, in Dolenjske. Sneg se na delu štajerske avtoceste oprijema cestišča.



Najobilnejše sneženje se napoveduje v pasu od Zgornje Gorenjske prek Notranjske do Kočevske, kjer bo do večera lahko zapadlo med pet in deset centimetrov snega, nad 700 metrov nadmorske višine pa lahko tudi do 20 centimetrov. 

S kranjske policijske uprave opozarjajo, da je na višje ležečih predelih na cestah sneg, drugje pa so ceste mokre. Predvsem na Zgornjem Gorenjskem je dež močan, vidljivost pa tudi zaradi megle slaba. Voznike zato opozarjajo na prilagojeno hitrost vožnje, ustrezno varnostno razdaljo in prižgane luči.

​Ker je napovedano sneženje ponekod do nižin, na prometno-informacijskem centru za državne ceste voznike opozarjajo, da je v primeru snega na vozišču obvezna zimska oprema. Trenutno so verige obvezne na prelazih Ljubelj, Korensko sedlo, Jezerski Vrh in Vršič.

V prometu bi padavine utegnile povzročiti nekaj nevšečnosti na območju Vrhnike in Postojne. Sneg bo južen in se v nižinah ne bo dolgo obdržal, pobelilo bo le območja nad 500 metrov nadmorske višine.

Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Zvečer bodo padavine od severa slabele in ponoči v večjem delu Slovenije ponehale. Popoldanske temperature bodo od 1 do 7 stopinj Celzija.

V zgodnjih popoldanskih urah je sneženje zajelo večino države. Foto Ema Nemanič/delo
V zgodnjih popoldanskih urah je sneženje zajelo večino države. Foto Ema Nemanič/delo


Zvečer bodo padavine od severa slabele in ponoči v večjem delu Slovenije ponehale.

Jutri, v sredo in četrtek bodo temperature v zatišnih legah pod ničlo. Nevarnost pozebe je v zatišnih legah Vipavske doline, kjer že vse cveti, sicer pa dokler bo burja, ki je napovedana do četrtka, ni večje bojazni. 

Ves teden bodo jutranje temperature v večjem delu države okoli ledišča ali malo pod lediščem, čez dan pa bo sprva dobrih 10, proti koncu tedna pa okoli 15 stopinj. V noči od sobote na nedeljo bo prehodno spet možnih nekaj padavin.

V začetku prihodnjega tedna bo spet nekoliko hladneje.

Ali pri vas že sneži? Pošljite nam fotografije!



 

Komentarji: