Soboška bolnišnica med najuspešnejšimi

Med regijskimi bolnišnicami so nabrali najmanj izgube

Objavljeno
06. december 2017 18.46
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Splošna bolnišnica Murska Sobota je med vsemi regionalnimi bolnišnicami v Sloveniji ustvarila najmanj kumulativne izgube med leti 2009 in 2016, 1,9 milijona evrov. Toda za dobro poslovanje in postopno zniževanje izgub, ki so ga dosegali iz leta v leto, bodo sedaj po določilih interventnega zakona za odpravo izgub v bolnišnicah kaznovani, trdijo v vodstvu te bolnišnice.

"Ni prav, da tisti, ki so delali manj uspešno, dobijo več denarja in so na nek način nagrajeni, tisti, ki smo poslovali uspešneje, pa dobimo manj denarja," pravi direktor SB Murska Sobota Bojan Korošec. Po določilih zakona bo bolnica namreč dobila denarno injekcijo v višini 80 odstotkov kumulativne izgube ob koncu leta 2016, kar znese dober poldrugi milijon evrov, medtem ko bodo bolnišnice z ogromnimi izgubami dobile bistveno več denarja - UKC Ljubljana na primer skoraj 80 milijonov evrov, izolska splošna bolnišnica 12,3 milijona...

Druga težava, ki tare soboško bolnišnico, je po besedah vodstva nepravično plačevanje uteži, to je faktorja zahtevnosti dela in posegov v bolnišnici. Zavod za zdravstveno zavarovanje namreč bolnišnici ne prizna realizirane uteži, ki je bila v zadnjem letu 1,408 in jim plača le utež 1,329, kar pomeni okrog šest odstotkov manj plačila za že opravljeno delo. 

Sicer pa so v SB Murska Sobota kljub težavam z denarjem letos tudi vlagali, saj so delno prenovili infekcijski oddelek in prenovili novo nevrološko ambulanto z novo diagnostično dejavnostjo EEG. Uspešno izvajajo tudi dva za Pomurce pomembna programa, to je program zgodnjega odkrivanja srčnega popuščanja (SOBOTA-HF) s programom ozaveščanja in opolnomočenja bolnikov s to boleznijo (ta program so oblikovali v sami bolnišnici in ga vodi kardiolog dr. Mitja Lainščak) in državni presejalni program Dora.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota je zaposlenih okrog 990 ljudi in še okrog šestdeset javnih delavcev in zdravnikov - specializantov. Med zaposlenimi imajo 85 zdravnikov specialistov, ki letno bolnišnično obravnavajo okrog 18.000, ambulantno pa skoraj 200.000 bolnikov.