Sobotni nogometni derbi: policija že ima vse podatke

Na tekmi med Mariborom in Olimpijo pričakujejo 10.000 ljudi. Za red bo skrbelo tristo policistov in dvesto varnostnikov.

Objavljeno
03. marec 2016 21.28
Vijole na tekmi Olimpija Maribor,Ljubljana Slovenija 21.11..2015 [Šport,nogomet]
Pija Kapitanovič
Pija Kapitanovič
Ljubljana − Derbi med Olimpijo in Mariborom spada med tekme velikega varnostnega tveganja. Policiji je v nasprotju z odpovedano oktobrsko tekmo tokrat uspelo zagotoviti dovolj policistov; na takšnih prireditvah jih mora biti − poleg 200 varnostnikov − kar tristo.

Za tekme velikega varnostnega tveganja ima organizator ob prodaji vstopnic dolžnost od obiskovalcev zahtevati osebne podatke. Ti so izpisani na personalizirani vstopnici, za vstop na tekmo pa je treba predložiti osebni dokument. Še pred tekmo organizator osebne podatke obiskovalcev posreduje policiji. Na sobotni tekmi pričakujejo 10.000 ljudi, med njimi seveda tudi vijole in green dragonse.

Za varnost bodo v soboto skrbeli na Policijski upravi Maribor, kjer se na tekmo že pospešeno pripravljajo. Kot so nam pojasnili, bodo poleg posebne policijske enote v varovanje vključeni kriminalisti, policisti, policisti s psi in konjeniki. Za red bodo skrbeli tudi varnostniki podjetja Varnost Maribor, stadion bo pod videonadzorom, v pripravljenosti bo tudi policijski helikopter. Zatrjujejo, da stavka policistov ne bo vplivala na varovanje tekme.

Lahko prepovedo že potovanje na tekmo

Policisti in kriminalisti bodo navijače nadzirali že med potovanjem na tekmo. Če bi skupina treh ali več navijačev že pred odhodom na dogodek kršila javni red in mir in se kljub opozorilom ne bi umirila, ji policisti lahko prepovedo nadaljnje potovanje na tekmo ali uporabo avtomobila oziroma avtobusa. Prepoved potovanja je odrejena ustno in traja, dokler se vsi udeleženci ne razidejo, ne le do konca tekme.

To pa ni vse, kar lahko doleti razgrajače. Policisti lahko vsem obiskovalcem, ki kršijo javni red in mir, so nasilni ali kako drugače kršijo zakon, prepovedo udeležbo na športnih prireditvah za eno leto. Takšen ukrep lahko policist ustno izreče že na tekmi osebi, o kateri domneva, da se ne bo nehala neprimerno obnašati. Oseba, ki ji je takšna prepoved izrečena, mora športno prireditev takoj zapustiti. Če oseba odredbe ne upošteva, jo lahko policisti odstranijo s kraja.

Ustni prepovedi mora v 24 urah slediti še pisna odredba o prepovedi obiskovanja tekem. Policija nato odredbo v 48 urah od izdaje pošlje v presojo preiskovalnemu sodniku, ki lahko odredbo potrdi ali razveljavi. Njegova odločitev mora biti znana v najkasneje 15 dneh. Proti odločitvi preiskovalnega sodnika je v osmih dneh dovoljena pritožba, a ta ne zadrži izvršitve.

Znanim razgrajačem – tistim, ki so že večkrat kršili zakone na športnih prireditvah – pa preiskovalni sodnik lahko odredi javljanje na lokalni policijski postaji ob začetku določenih športnih prireditev. Preiskovalni sodnik v odredbi določi športne prireditve, ob začetku katerih se mora ta oseba javiti na policijski postaji.

Prisilna sredstva

Tistim, ki imajo veljavno prepoved obiskovanja tekem, lahko vstop na stadion preprečijo tudi varnostniki. To zagotovi organizator, saj je njegova naloga zagotoviti varno prireditev. To pomeni že omenjeno dodatno varovanje, če je treba, in skrb za to, da navijači na stadion ne nosijo nevarnih predmetov.

Policisti lahko pri vzdrževanju reda in miru uporabijo tudi prisilna sredstva, a postopoma, od milejšega k hujšemu. Uporabo gumijevk ali konjenice ukaže nadrejeni starešina in ni prepuščena odločitvam posameznih policistov.