Sodišče bi ukrepalo proti sodnici

Primer Tine Benčič aktualen zaradi medijev.

Objavljeno
13. september 2017 23.16
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Piran – Predsednica okrožnega sodišča Koper Darja Srabotič je disciplinskemu sodišču pri vrhovnem sodišču podala pobudo za uvedbo disciplinskega postopka zoper piransko okrajno sodnico Tino Benčič zaradi domneve, da je vpletena v črno gradnjo družinske stanovanjske hiše.

Predsednica okrožnega sodišča se je za pobudo odločila na podlagi zakona o sodniški službi, ki vedenje in ravnanje sodnika, s katerima se krši ugled sodniškega poklica, opredeljuje kot kršitev sodniške dolžnosti. O tej pobudi bo odločal disciplinski tožilec vrhovnega sodišča. »Zaradi narave postopka, iz katerega je javnost izključena, drugih informacij ne moremo posredovati,« je pojasnila predsednica piranskega okrajnega sodišča Nataša Tomazini Tonejc, ki je danes seznanila javnost s pobudo za uvedbo disciplinskega postopka. Pojasnila je, da je bilo v zvezi s tem primerom pozvano tudi okrožno državno tožilstvo v Kopru, da preveri, ali obstaja sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja, saj so se pojavili očitki, da se takšna gradnja in ravnanje pristojnih inšpekcijskih organov dovoljujeta, ker gre za sodnico in zaradi njenih povezav z zaposlenimi na piranski občinski upravi.

Avgusta je namreč več medijev poročalo, da je sodnica s soprogom v Vinjolah nad Lucijo že pred letom 1992 zgradila nedovoljeno gradnjo, in to na zemljišču Sklada kmetijskih zemljišč, ki je primer leta 2011 prijavil inšpektorjem. Gradbeni inšpekciji so pri tem očitali, da kljub prijavam ni ustrezno ukrepala. Na inšpektoratu za okolje in prostor so medijem pojasnili, da primera niso obravnavali, ker zaradi obilice prijav ne morejo sproti opraviti nadzora nad vsemi. Poleg tega gre za starejšo nedovoljeno gradnjo, inšpektorji pa dajejo prednost novejšim primerom.

Drugi primer iste sodnice

Ta nedovoljena gradnja vzbuja dodatno pozornost javnosti, ker je ista sodnica odločila v razvpitem primeru deložacije Zlatke Olah iz Lucije. Ta je stanovanje izgubila zaradi neplačanega dolga v višini zgolj nekaj tisoč evrov. Šlo pa naj bi za nesorazmeren ukrep, podoben primeru Zorana Vaskrsića, ki mu je uspelo s pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice. Ko smo avgusta spraševali na piransko okrajno sodišče, ali je Zlatka Olah vložila revizijo na odločbo o deložaciji, nam je predsednica okrajnega sodišča odgovorila, da revizija zoper pravnomočno odločbo v postopku izvršbe ni dovoljena. Olahova prav tako ni vložila drugih izrednih pravnih sredstev, zato je po mnenju predsednice piranskega sodišča Nataše Tomazini Tonejc postopek prodaje dolžničinega stanovanja pravnomočno končan.