Sodišče dalo soglasje za nezakonito prodajo hiše

Stečajni upravitelj ni obvestil Janje Likovič o prodaji moževe polovice hiše, čeprav je imela predkupno pravico.

Objavljeno
23. julij 2015 00.41
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje − Janja Likovič je dobila prvo bitko za polovico hiše, ki jo je stečajni upravitelj Branko Đorđevič prodal iz stečajne mase propadlega podjetja njenega moža. Po sodbi celjskega okrožnega sodišča bi Đorđevič polovico hiše Likovičevi moral ponuditi po ceni, ki je bila izbrana, saj je imela kot solastnica predkupno pravico. Likovičeva napoveduje tožbo proti državi, saj je soglasje k očitno nezakoniti prodaji dalo sodišče.

Sodnik Dušan Erjavec je razveljavil prodajno pogodbo, ki jo je Đorđevič sklenil s Francem Omerzom iz Brestanice. Đorđevič bo moral, če bo temu pritrdilo tudi višje sodišče, z Likovičevo skleniti enako prodajno pogodbo, kot jo je sklenil z Omerzom. Za moževo polovico hiše, ki je imela na prvi dražbi izklicno ceno 85.500 evrov, bo morala Likovičeva tako odšteti le 17.000 evrov.

Janja Likovič svoj prav dokazuje že deset let in ne namerava odnehati: »Omerzovo kupnino je Đorđevič že porabil za plačilo upnikov. Davkarija je od tega vzela 500 evrov. Davkarija, zaradi katere se je vse skupaj začelo, nam je uničila življenje za 500 evrov. Tu sploh ni šlo za stečaj, ampak za hišo in da nas uničijo, ker nisem hotela molčati in sem več let opozarjala na kriminal, ki se dogaja.«

Zarota ali napaka

Polovico hiše v lasti Pera Likoviča, ki je v osebnem stečaju že od leta 2004, je stečajni upravitelj Đorđevič prodajal kar štirikrat na dražbi, prvič leta 2007. Kupcev nikoli ni bilo. Del hiše je Đorđevič končno prodal maja lani po nezavezujočem zbiranju ponudb. Edino ponudbo je dal Omerzo. Kot so nam že lani pojasnili na davčni upravi, se s tako nizko kupnino, torej 17.000 evrov, sprva sploh niso strinjali, saj je Likovičev davčni dolg znašal slabih 150.000 evrov. Celjski davčni urad je kasneje vendarle dal soglasje.

Likovičeva kljub predkupni pravici za prodajo sploh ni vedela: »Želeli so poceni dobiti hišo. Omerzo je prišel k nam in povedal, da je kupil polovico hiše in da jo lahko kupimo nazaj za nekajkrat več.« Z odvetnikom Primožem Fegušem sta se pritožila na sklep o izročitvi nepremičnine, pritožba pa je bila zavržena, češ da Likovičeva ni stranka v postopku. Prav zato Likovičeva napoveduje tožbo proti državi.

Likovičeva je prepričana, da je Branko Đorđevič namenoma ni obvestil o zbiranju ponudb, on pa, da je bila zgolj napaka: »Pred prvo in drugo dražbo sem prišel k njej in ji hišo ustno ponujal (Likovičeva to zanika, op. p.), ampak ni hotela. Da je ob koncu nisem obvestil, je bila moralna napaka. Ampak ona je bila v izvršbi, mož v stečaju, kako naj bi plačala kupnino? Nisem pa vedel, da se je takrat Likovičeva že pobotala z državo, saj tega ni bilo v zemljiški knjigi na dan prodaje.« Sodba je glede tega jasna, da predkupna pravica ni odvisna od tega, ali nekdo denar za kupnino ima ali ne, ponuditi jo je treba. Ker Đorđevič tega ni storil, je kršil zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

Obračunavanja

Franc Omerzo
zavrača vse namige, da se je hotel okoristiti: »Đorđeviča nisem poznal, za hišo, ki jo je možno predelati v dvojček, sem izvedel na Ajpesu. Ali sem kriminalec, ker sem kupil polovico hiše? Ves čas je bila poniževalna do mene, govorila je, da sem jo izsiljeval, še policiji me je prijavila. Zdaj hočem nazaj samo kupnino in nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.«

Tudi Đorđevič opisuje poniževalno ravnanje Likovičeve: »Blati me povsod. Vse hranim in tudi jaz razmišljam o kazenski ovadbi proti njej. Vsa leta, odkar živi v hiši, ki je v stečajni masi, ji nisem zaračunaval najemnine, ker me je prosila. V desetih letih je to okoli 20.000 evrov.«

Likovičeva vse navedbe Đorđeviča in Omerza zavrača: »Naj dokažeta.« Njen odvetnik Primož Feguš pa dodaja: »Likovičeva je dokazala nepravilnost v postopku prodaje nepremičnine. Šlo je za podcenjevanje Likovičeve in velike oči najmanj enega. Konkretnega primera ne morem komentirati, ampak na splošno takšni nakupi nepremičnin niso neobičajni. Na dražbah v izvršilnih postopkih so pravzaprav modus operandi, ko delov nepremičnin ne kupujejo zato, da bi v njih živeli, ampak da izsiljujejo dolžnike.«

Policija na delu

Janja Likovič je vso dokumentacijo glede postopka prodaje polovice hiše predala policiji. S celjske policijske uprave so sporočili, da so postopek zaradi domnevnega izsiljevanja kupca Franca Omerza končali, poročilo bodo v teh dneh poslali na okrožno državno tožilstvo. Preiskave postopka prodaje nepremičnine v stečaju zaradi suma kaznivega dejanja nevestnega dela v službi stečajnega upravitelja Branka Đorđeviča še niso končali.