Koronavirus se še vedno pospešeno širi v Braziliji, Peruju in Čilu

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19.

Objavljeno
26. maj 2020 07.46
Posodobljeno
26. maj 2020 21.21
Potem ko se je pandemija v Evropi umirila, je novo žarišče postala Južna Amerika. FOTO: Adriano Machado/Reuters
Primož Zrnec, Beti Burger, STA
Primož Zrnec, Beti Burger, STA
Ključni poudarki:

• Odločitev o vrnitvi vseh učencev v šolske klopi danes še ne bo znana.
• Na Muzejski ploščadi na Metelkovi akcija za kulturo.
• Američani kupujejo bazene, kot so WC-papir na začetkuo epidemije.
• Amsterdamski Rijksmuseum bo vrata ponovno odprl 1. junija.
• Obsojen na štiri mesece zapora, ker je kršil karanteno.
• Most na Pelješac bo zaradi pandemije zgrajen z zamudo.
• Ponedeljek brez novih okuženih, en bolnik je umrl.
• Naravovarstveniki protestirali pred ministrstvom za okolje in prostor.
• Obrtniki in podjetniki pozivajo k oblikovanju še četrtega protikoronskega paketa.
• Predvidoma v četrtek končna odločitev glede vrnitve v šolo vseh šolarjev in dijakov.


20.07 Koronavirus se še vedno pospešeno širi v Braziliji, Peruju in Čilu

Novi koronavirus se še vedno pospešeno širi v Braziliji, Peruju in Čilu, je danes sporočila Panameriška zdravstvena organizacija in glede tega izrazila zaskrbljenost. »V Južni Ameriki smo zaskrbljeni zlasti zaradi dejstva, da je bilo minuli teden zabeleženo število smrtnih žrtev v Braziliji najvišje v sedemdnevnem obdobju od začetka epidemije,« je danes dejala direktorica organizacije Carissa Etienne. O visokem številu novih primerov poročata tudi Peru in Čile, kar po njenih besedah priča o tem, da se širjenje virusa v teh državah še vedno pospešuje.

19.33 Cigler Kralj: Tretji paket za pomoč po koncu epidemije

Odbor DZ za delo se je v zgodnjih večernih urah lotil obravnave predloga tretjega paketa protikoronskih ukrepov, tokrat vrednega eno milijardo evrov. Gre za prepotrebno in izjemno potrebno podporo prebivalstvu, gospodarstvu in trgu dela za obdobje po 31. maju, ko se bo epidemija zaključila, je povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. »S prvim in drugim paketom smo pomagali 1,3 milijona prebivalcem, s tretjim bomo pomagali vsem,« je komentiral minister.

Kot nosilni ukrep tretjega protikoronskega zakona pa je izpostavil subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, s katerim naj bi gospodarstvo spodbudili, da se po koncu epidemije znova zažene. Država bo za vsakega delavca, ki mu delodajalec ne bo mogel zagotavljati dela v polnem obsegu, subvencionirala od pet do 20 ur tedensko.

Preberite še: Pred sprejetjem tretjega paketa še veliko pozivov​

18.48 V Italiji najmanj smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu doslej

V Italiji je v zadnjih 24 urah za covidom-19 umrlo 78 ljudi, kar je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA najmanj od konca februarja. Dan pred tem je denimo število smrtnih žrtev znašalo 92, je sporočila italijanska civilna zaščita. Število vseh umrlih od začetka epidemije pred tremi meseci je v Italiji naraslo na skupno 32.955. Aktivno okuženih je še 52.942, medtem ko število vseh doslej potrjenih okužb znaša 230.555. V zadnjem dnevu so potrdili 397 novih okužb, na spletni strani navaja civilna zaščita.

17.47 NIJZ za zdaj odsvetuje skupinsko rekreativno športno vadbo v zaprtih prostorih

NIJZ je danes izdal higienska priporočila za izvajanje športne vadbe. Poleg splošnih priporočil med drugim svetuje zadostno medosebno razdaljo, razkuževanje opreme in prostorov ter nesrečevanje različnih skupin vadečih. Svetuje, da se rekreativnih športnih dejavnosti v zaprtih prostorih, razen individualnih, za zdaj še ne izvaja. Za športno vadbo priporoča, naj bo razpored vadbe različnih skupin pripravljen tako, da se vadbe med seboj časovno ne prekrivajo in da se različne skupine vadečih med seboj ne srečujejo.

image
V zaprtih prostorih morajo vsi (trenerji in udeleženci) ves čas nositi masko, razen med vadbo. Poleg udeležencev naj bodo med vadbo prisotne samo osebe, ki morajo biti nujno prisotne za izvedbo vadbe, svetuje NIJZ. FOTO: Andreas Solaro/AFP


17.33 Brezplačni tridnevni oddih na slovenski obali za zaposlene v slovenskem zdravstvu
 
Družba MK Group, z ustanoviteljem in lastnikom družbe Miodragom Kostićem na čelu, 450 zdravnikom in zaposlenim v zdravstvu iz vse regije, ki so v  času epidemije koronavirusa nudili zdravstveno nego obolelim za covidom-19, v zahvalo za strokovno delo, požrtvovalnost in pripravljenost  pomagati, podarja brezplačni tridnevni oddih na slovenski obali, so sporočili iz družbe.

»Zdravniki ter zdravstveno osebje na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, UKC LJ, oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja, UKC MB, oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja,  Splošne bolnišnice Celje, Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergije Golnik bodo imeli med 15. junijem in 15. avgustom 2020  priložnost tridnevnega brezplačnega oddiha v hotelu Kempinski Palace Portorož.«

17.24 Predvidoma v četrtek končna odločitev glede vrnitve v šolo vseh šolarjev in dijakov

Današnji sestanek na ministrstvu za izobraževanje glede morebitne vrnitve v šole vseh osnovnošolcev in dijakov še ni prinesel končne odločitve. To naj bi vlada predvidoma sprejela v četrtek, je ob odhodu s sestanka pojasnil predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. V ponedeljek so se v šole vrnili devetošolci in se pridružili učencem prvega triletja ter dijakom zaključnega letnika srednjih šol, ki so s poukom začeli 18. maja. Danes pa so predstavniki ministrstva za izobraževanje, ravnateljev, NIJZ in drugi predstavniki stroke razpravljali o tem, kdaj, če sploh, naj se v tem šolskem letu v šolske klopi vrnejo osnovnošolci od 4. do 8. razreda ter dijaki preostalih letnikov. Ti se za zdaj še naprej šolajo na daljavo. 

image
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec naj bi odločitev, ki jo bodo na vladi predvidoma potrdili v četrtek, podrobneje pojasnila na novinarski konferenci v petek. FOTO: Leon Vidic/Delo


»Ali bo to 1. junij ali 8. junij, nam je pravzaprav vseeno. Ne moremo pa več deliti ali delno sprejemati,« je še dodal Pečan in spomnil, da v šolstvu to stališče zagovarjajo že ves čas. »Ministrica bo odločitev sprejela in nam jo sporočila. Odločitev mora biti do četrtkove seje vlade,« je še dodal.

17.04 Poslanska skupina SDS podpira zaprtje trgovin ob nedeljah

Po tem, ko je vlada včeraj sporočila, da ne podpira predloga za zaprtje trgovin ob nedeljah, trgovci pa menijo, da je poziv proti zapiranju trgovin ob nedeljah ekonomsko neutemeljen, so v poslanski skupini SDS povedali, da podpirajo zaprtje trgovin ob nedeljah. Dodali so, da bodo stališče poslanske skupine do predloga Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh predstavili v sredo na prvi obravnavi v DZ. Vlada je medtem ocenila, da predlog Levice v trenutnih razmerah ni primeren za obravnavo.

Vlada meni, da je socialni dialog najustreznejši način reševanja tovrstnih vprašanj. Na to se je že odzval koordinator Levice Luka Mesec, ki je odločitev vlade označil za neresnost. Spomnil je, da je naklonjenost ukrepu sprva izkazala večina v koaliciji, tudi premier Janez Janša. Mesec računa na načelnost poslancev in napoveduje vztrajanje pri predlogu.

image
FOTO: Leon Vidic/Delo


17.12 Šest od desetih državljanov EU se v času pandemije spopada s finančnimi težavami

Skoraj 60 odstotkov državljanov EU se je v obdobju od začetka pandemije novega koronavirusa znašlo v finančnih težavah, je pokazala raziskava, ki jo je konec aprila naročil Evropski parlament. Podobno visok je delež tudi v Sloveniji. Anketiranci so sicer izrazili željo, da bi imela EU več pristojnosti za spopadanje s krizami, kot je pandemija.

16.40 Tudi na športnih bazenskih kopališčih obvezna medosebna razdalja

Upravljavec športnih bazenskih kopališč bo moral poskrbeti, da bo imel vsak kopalec na voljo vsaj 12 kvadratnih metrov vodne površine, v zaprtih prostorih je obvezna uporaba mask. Obiskovalci kopališč bodo morali držati medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra na obvodnih površinah in najmanj dveh metrov v bazenu, predvidevajo priporočila NIJZ. Izjema so člani istega gospodinjstva. Ključni preventivni ukrep tako ostaja ohranjanje medosebne razdalje tako na kopnem kot v vodi na kopalni površini. Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju je tudi ob upoštevanju varne medosebne razdalje obvezna uporaba zaščitnih obraznih mask pri uporabi sanitarnih prostorov, garderob oz. kabin za preoblačenje ter prostorov za reševalce in prvo pomoč. Zaposleni na kopališčih pa bodo morali maske uporabljati, kadar se bodo približali obiskovalcem na manj kot dva metra razdalje. Izjema je primer reševanja iz vode.

16.24 Obrtniki in podjetniki pozivajo k oblikovanju še četrtega protikoronskega paketa

Člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so na današnji seji sklenili, da si bodo prizadevali za oblikovanje četrtega protikoronskega paketa, s katerim naj vlada pomaga vsem prizadetim panogam. Posledice epidemije so namreč za gospodarstvo katastrofalne, večina obrtnikov in podjetnikov pa se sooča s pomanjkanjem dela. Upravni odbor je o razmerah v gospodarstvu govoril še pred današnjim začetkom obravnave predloga tretjega protikoronskega zakona na odboru DZ za delo. Subvencioniranje čakanja na delo bo po vladnem predlogu medtem podaljšano za gostinstvo in turizem, a le do konca junija.

»Ukrep čakanja na delo je izjemno pomemben, saj dela v številnih panogah ni in ga še nekaj časa ne bo. S terena vsak dan prihajajo informacije, da bodo s tem ukrepom lahko zadržali zaposlene in ohranili delovna mesta. Zato smo vlado znova pozvali, da naj ukrep čakanja na delo velja za vse prizadete panoge in ne le za mesec junij,« je poudaril predsednik OZS Branko Meh.
Obrtniki in podjetniki so obenem pričakovali, da bo vlada v tretji paket vključila pobudo zbornice, da se reši problem najemnin za poslovne prostore v zasebni lasti. OZS je vladi tudi spet predlagala možnost podaljšanja roka za izplačilo regresa ali pa to, da naj letošnji regres pokrije država.

image
FOTO: Tadej Regent


Zaradi epidemije novega koronavirusa se s pomanjkanjem dela in upadom naročil soočajo tudi avtobusni prevozniki, izvajalci gostinskih storitev, vključno s cateringom, slaščičarstvom, turističnimi vodniki, organizatorji dogodkov, postavljavci šotorov, fotografi, kozmetiki, šivilje, čevljarji in kemični čistilci. Upad naročil je tako velik, da ukrep subvencioniranega delovnega časa za mnoge ne bo zadostna rešitev. 

Preberite še: Okrevanje gospodarstva se začne pri potrošniku​

16.15 EU in Japonska v boju proti koronavirusu za solidarnost in sodelovanje


Solidarnost, sodelovanje in multilateralizem so v boju proti koronavirusu in za gospodarsko okrevanje potrebni bolj kot kdajkoli, so se na današnjem virtualnem vrhu strinjali voditelja Evropskega sveta in Evropske komisije Charles Michel in Ursula von der Leyen ter japonski premier Šinzo Abe. Želijo si odločne strategije za okrevanje gospodarstva.

15.46 Nemške prostitutke pozivajo k odpravi omejitev za prostitucijo

Združenje nemških prostitutk je v ponedeljek pozvalo k opustitvi omejitev pri spolnih uslugah, ki so jih v Nemčiji uvedli zaradi pandemije covida-19. Ni več upravičeno, da so bordeli še naprej zaprti in da je prostitucija še naprej prepovedana, je združenje zapisalo v odprtem pismu 16 nemškim poslancem, ki so pozvali k splošni prepovedi plačevanja za spolne odnose. V luči umirjanja epidemije novega koronavirusa v državi bi morali tudi spolni industriji »znova omogočiti, da začne služiti in strankam ponujati dobre storitve, ki so človeške«. Med krizo koronavirusa so lahko takšne storitve »življenjskega« pomena za stranke, so zapisali.

15.44 Dogovor Češke, Madžarske in Slovaške o omejenem odprtju meja

Madžarska se je pridružila dogovoru Češke in Slovaške, v skladu s katerim bodo njihovi državljani ob časovni omejitvi lahko prehajali meje med temi tremi državami, je danes tvitnil češki premier Andrej Babiš. Državljani teh treh držav bodo mejo lahko svobodno prehajali, vendar se bodo morali v domovino vrniti v 48 urah. V primeru, da bo oseba ostala v sosednji državi dlje, se bo v domovino lahko vrnila z negativnim testom na okužbo z novim koronavirusom ali pa ji bodo odredili 14-dnevno karanteno, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Češka, Slovaška, Madžarska ter Avstrija so sicer naklonjene popolnemu odprtja meja med državami sredi junija ob pogoju, da bodo številke glede pandemije covida-19 še naprej vzpodbudne.

15.29 V Rusiji rekordno število umrlih za covidom-19

V Rusiji so danes zabeležili največ smrti zaradi covida-19, hkrati pa je po koronavirusni bolezni 19 tudi okrevalo največ bolnikov. V zadnjih 24 urah je umrlo še 174 bolnikov, skupno 3807. Okrevalo jih je 12.331, kar je skoraj 40 odstotkov več, kot je znašal prejšnji rekord z 20. maja. V zadnjih 24 urah so potrdili še 8915 novih okužb z novim koronavirusom, skupno 362.342, kar je tretje največje število okužb na svetu po ZDA in Braziliji, poročajo tuje tiskovne agencije. Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ocenil, da so v državi že prešli vrh epidemije. Kot je dodal, situacija v splošnem po državi ostaja stabilna.

image
V Rusiji so danes zabeležili največ smrti zaradi covida-19, hkrati pa je po koronavirusni bolezni 19 tudi okrevalo največ bolnikov. FOTO: Reuters


14.23 Na donatorskem maratonu za boj proti koronavirusu doslej zbrali 9,5 milijarde evrov

Mednarodna skupnost je na donatorskem maratonu za financiranje cepiva proti koronavirusu ter za diagnostiko in zdravljenje bolezni covid-19 doslej zbrala 9,5 milijarde evrov, so danes sporočili v evropski komisiji. Temeljni namen je zagotoviti cenovno dostopno cepivo po vsem svetu. Od 4. maja so vlade, institucije, fundacije in posamezniki namenili 9,5 milijarde evrov za boj proti koronavirusu, je po twitterju izjavila tudi predsednica komisije Ursula von der Leyen.  »Svet je solidaren. Več podrobnosti v četrtek,« je še tvitnila.V četrtek naj bi namreč predsednica skupaj z zunanjimi partnerji napovedala naslednje korake v okviru donatorskega maratona. Pričakuje se tudi podroben razrez napovedanih prispevkov.

14.00 Protest naravovarstvenikov pred okoljskim ministrstvom

Ploščad pred stavbo ministrstva za okolje in prostor, ki ga vodi Andrej Vizjak, so že zjutraj zasedli okoljevarstveniki, da bi znova opozorili na po njihovem mnenju nesprejemljivo namero vlade, da z zakonom o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitvi njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki ga bodo danes obravnavali v DZ, iz postopkov pridobivanja upravnih dovoljenj za posege v prostor izloči okoljske, naravovarstvene ter nevladne organizacije in tako na stežaj odpre vrata uničevanju narave. Poleg tega namerava vlada s spremembo zakonodaje investitorjem omogočiti, da bodo lahko začeli graditi, četudi pritožbeni postopki na izdana upravna dovoljenja še ne bodo končani.

Kot pravijo organizatorji, želijo z mirnim protestom zaposlene na ministrstvu opozoriti, naj razmislijo o svojem početju, saj bodo za dostop do računalnikov, kjer se po navodilih »ministra za uničevanje okolja« dogaja kup za slovensko naravo in ljudi škodljivih reči, morali dobesedno čez telesa protestnikov.

Več v prispevku: Na okoljskem ministrstvu zaradi mirnih protestnikov poklicali policiste

image
Policisti so protestnike najprej popisali, nato pa so štiri tudi fizično odstranili in jih odpeljali na policijsko postajo. FOTO: Matej Družnik/Delo


13.15 Hrvaška s turistično oglaševalsko kampanjo tudi v Sloveniji

Počitnice, ki si jih zaslužite, so bliže, kot si mislite, je nova oglaševalska kampanja, s katero hrvaška turistična skupnost (HTZ) nagovarja svoje najpomembnejše turistične trge v srednjeevropskih državah, vključno s Slovenijo.

Kampanjo The Vacation You Deserve Is Closer Than You Think bodo zagnali do začetka junija za turiste iz tistih držav, o katerih predvidevajo, da bodo ob ponovnem odpiranju meja lahko obiskali Hrvaško. Gre za turiste iz Avstrije, Češke, Madžarske, Slovenije, Slovaške, Nemčije in Poljske, so danes sporočili iz HTZ.

Direktor HTZ Kristjan Staničić je poudaril, da za te države pripravljajo neposredno in intenzivno oglaševalsko kampanjo na vseh ključnih spletnih in preostalih oglaševalskih kanalih. Hkrati so vzpostavili tudi novo spletno oglaševalsko platformo Uživajte v pogledu s Hrvaške (Enjoy The View From Croatia), ki jo bodo za predstavitev lahko uporabljali hrvaški turistični delavci in bo usmerjena predvsem v trge, ki so pomembni za hrvaški turizem, vendar ljudje zaradi pandemije še ne bodo mogli kmalu na Hrvaško. Gre za Veliko Britanijo skandinavske države, Francijo, Italijo, Kitajsko, ZDA in Južno Korejo.

12.50 Za četrtino manj ilegalnih prehodov meje

Policija je do konca aprila obravnavala 2394 ilegalnih prehodov državne meje, kar je skoraj četrtino manj kot v istem obdobju lani. Največkrat so obravnavali državljane Pakistana, Maroka in Afganistana. Za mednarodno zaščito je želelo zaprositi 823 migrantov, največ iz Maroka, 550 jih je na koncu to tudi naredilo.

Da se pričakovanja o velikem porastu ilegalnih prehodov niso uresničila, je po njihovem tudi posledica izbruha epidemije in z njo povezanih strožjih režimov na mejah.
Pri ilegalnih prehodih opažajo precejšnje zmanjšanje števila državljanov Alžirije ter veliko povečanje števila državljanov Pakistana, Maroka in Afganistana.
Na podlagi mednarodnih sporazumov so policisti tujim varnostnim organom vrnili 1522 tujcev, od tega veliko večino, 1512, hrvaškim.

12.15 Nemčija naj bi svarilo pred potovanji po Evropi odpravila sredi junija

Nemčija namerava v okviru rahljanja ukrepov za omejitev širjenja epidemije 15. junija za 31 evropskih držav odpraviti opozorilo, s katerim svojim državljanom zaradi koronavirusa odsvetuje potovanja v tujino, kaže predlog, ki bi ga lahko v sredo potrdila nemška vlada.

Opozorilo, ki ga je zunanje ministrstvo izdalo 17. marca, nameravajo preklicati za države članice EU, Veliko Britanijo ter članice schengenskega območja Islandijo, Norveško, Švico in Liechtenstein. Opozorilo bodo zamenjali z nasveti glede tveganja v posameznih državah, poroča nemška tiskovna agencija DPA.
Nemška vlada se zavzema za skupne standarde na ravni EU pri odpravljanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, Evropsko komisijo pa je pozvala tudi k pripravi postopka za oceno zaščitnih ukrepov.

11.30 Most na Pelješac bo zaradi koronavirusa zgrajen z zamudo

Most na hrvaški polotok Pelješac bo zaradi pandemije zgrajen z zamudo, saj dela verjetno ne bodo končana do konca julija 2021, temveč dva ali tri mesece pozneje, je povedal hrvaški premier Andrej Plenković.

Kot je dejal po ogledu gradbišča v ponedeljek, se časovni zamik obeta predvsem zato, ker hrvaški strokovnjaki zaradi pandemije ne morejo opraviti nadzora jeklenih konstrukcij mostu, ki jih izdelujejo na Kitajskem, od tega pa je odvisen prevoz konstrukcij do gradbišča, na katerem je že videti stolpe bodočega mostu.

Na gradbiščih je približno 600 delavcev kitajske družbe China Road and Bridge Corporation (CRBC) in še približno 200 avstrijskega Strabaga, ki gradijo 12 kilometrov vpadnic na most, vključno z dvema predoroma, dvema mostovoma in viaduktom.
Medtem grško podjetje Avax še ni začelo graditi obvoznice pri Stonu, ki bo dolga 18 kilometrov. Plenković pričakuje, da bodo ta dela stekla v mesecu dni.
Gradnja mostu na Pelješac je največji infrastrukturni projekt na Hrvaškem. Skupaj s povezovalnimi cestami je vreden 420 milijonov evrov, pri čemer 85 odstotkov prispeva EU iz kohezijskih skladov.

image
Gradnja mostu na Pelješac, ki ga je projektiral slovenski inženir in projektant Marjan Pipenbaher, je največji infrastrukturni projekt na Hrvaškem, ko bo most zgrajen, pa bo med petimi največjimi in najbolj atraktivnimi v Evropi. FOTO: Arhiv Pipenbaher consulting


11.00 V ponedeljek nobene nove okužbe, en bolnik je umrl

image
Tudi ponedeljkove številke o nič novih primerih okužbe kažejo, da se epidemija umirja, življenje pa se medtem vse bolj poskuša vrniti v stare tirnice. FOTO: Blaž Samec/Delo


Ob 752 opravljenih testiranjih na novi koronavirus v ponedeljek niso potrdili nobene nove okužbe, je pa za posledicami bolezni covid-19 umrl en bolnik, je sporočila vlada. Število potrjenih primerov okužbe ostaja 1469, število smrtnih žrtev pa je naraslo na 108.
Pri tem so včeraj iz bolnišnice odpustili šest ljudi, tako da jih je na zdravljenju le še devet, od tega dva na intenzivni negi.
Od začetka izbruha epidemije je bilo v Sloveniji opravljenih 75.770 testiranj.

10.30 Za štiri mesece v zapor, ker je kršil karanteno

Sodišče v Južni Koreji je 27-letnega moškega obsodilo na štiri mesece zapora zaradi kršenja koronavirusne karantene, pri čemer je tožilstvo zahtevalo leto dni zapora.
To je prva takšna obsodba v državi, ki je bila ob izbruhu epidemija poleg Kitajske med najbolj prizadetimi, a ji je širjenje okužbe z obsežnim testiranjem in zdravljenjem nato uspelo ukrotiti.

27-letnega moškega, ki ga je zdaj obsodilo sodišče v Uijeongbuju, so aretirali aprila, ker je dvakrat kršil omejitve karantene. Najprej je odšel od doma, čeprav je bil v 14-dnevni samoizolaciji, nato pa je brez dovoljenja zapustil še karantensko namestitev.
V 52-milijonski državi so danes potrdili 19 novih primerov okužbe, s čimer se je skupno število povečalo na 11.225.

image
Obsodba 27-letnega moškega na zaporno kazen zaradi kršenja protikoronavirusne karantene je prvi takšen primer v Južni Koreji. FOTO: Ed Jones/AFP


09.45 Po koncu epidemije nadaljevanje energetske sanacije bolnišnice
 
Energetsko sanacijo Splošne bolnišnice Jesenice, ki so jo morali zaradi epidemije koronavirusa prekiniti, bodo po napovedih iz bolnišnice nadaljeval junija, ko bodo negovalni bolnišnični oddelek začasno preselili v kontejnerski kompleks na zgornjem parkirišču. Kot pravijo, bo junija stekla tudi 1,3 milijona evrov vredna prenova bolnišnične lekarne.

Energetska sanacija vključuje menjavo stavbnega pohištva, svetil in ogrevalnih teles ter ureditev fasade in klime. Stala bo pet milijonov evrov in jo bodo sofinancirali iz evropskih sredstev. V bolnišnici, ki jo od avgusta lani, ko je prejšnji direktor Janez Poklukar odšel na čelo ljubljanskega UKC, vodi vršilec dolžnosti, najprej Anja Jovanovič Kunstelj, nato pa Miran Rems, pripravljajo tudi 2,6 milijona evrov vredno požarno sanacijo, ki jo bo tako kot prenovo lekarne financiralo ministrstvo za zdravje.

Na ponovljeni razpis za direktorja so se prijavili trije kandidati, ki bi morali svoje programe predstaviti 20. marca, zaradi epidemiji pa jih bodo zdaj predvidoma 1. junija.

08.45 Rijksmuseum bo vrata ponovno odprl 1. junija

Amsterdamski Rijksmuseum bo ob sproščanju ukrepov za zaustavitev širjenja epidemije vrata za obiskovalce znova odprl 1. junija. Kot so sporočili iz muzeja, so do 13. septembra podaljšali razstavo Caravaggio - Bernini, barok v Rimu, ki bi jo morali v skladu s prvotnim načrtom zapreti 7. junija. V štirih tednih po odprtju si jo je ogledalo 85.000 obiskovalcev.

Zaradi varnostnih ukrepov bodo morali obiskovalci vstopnice rezervirati prek spleta in izbrati datum ter uro obiska. Direktor muzeja Taco Dibbits pravi, da je izjemno pomembno, da lahko muzej ponovno odprejo za javnost in da bodo v njem ustvarili varno in prijetno okolje za obiskovalce. Pri tem je izrazil hvaležnost 44 lastnikom del, ki so omogočili, da so lahko podaljšali razstavo Caravaggio - Bernini, na kateri je na ogled 70 mojstrovin Caravaggia, Berninija in njunih sodobnikov.

08.00 Naval na bazene tolikšen kot na WC-papir na začetku epidemije

Zaradi pandemije novega koronavirusa so po ZDA v ponedeljek potekale zelo zadržane proslave spomina na padle vojake, v medijih pa je prevladoval prepir okrog nošenja mask s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in demokratskim predsedniškim kandidatom Joejem Bidnom v glavnih vlogah.

Dan spomina je v ZDA običajno tudi uradni začetek kopalne sezone, vendar letos velik del Američanov še vedno ne more na kopališča in plaže. Tako veletrgovine, kot je Walmart, poročajo, da je prodaja velikih ali majhnih bazenov na ravni prodaje toaletnega papirja ob začetku pandemije koronavirusa v ZDA.

Čeprav se je v ZDA s koronavirusom okužilo že več kot 1,66 milijona Američanov, 98.000 pa jih je umrlo, število obolelih in umrlih pa še naprej narašča, Trump še vedno zavrača nošenje maske in v ponedeljek je ni imel ne na slovesnosti polaganja venca pred grobnico neznanemu junaku na nacionalnem pokopališču Arlington ne na podobni prireditvi na dan spomina v Baltimoru. Joe Biden je položil venec pred spomenik padlim vojakom v Delawaru, kar je bilo prvič po desetih tednih, da se je pojavil v javnosti, Trump pa je nemudoma tvitnil posmehljivo fotografijo Bidna z masko, ki jo je objavil eden od njegovih privržencev.
Maske so tako postale nov simbol delitve Američanov na tiste, ki ne verjamejo v koronavirus, zavračajo ukrepe proti virusu in podpirajo Trumpa, ter na tiste, ki sledijo znanstvenemu konsenzu, da maske pomagajo zmanjšati širjenje koronavirusa.

07.15 Na Muzejski ploščadi akcija za kulturo

»Ministrstvo za kulturo je svoja vrata pred kulturo zaprlo in ga besede na papirju ne dosežejo, zato je čas za prehod k novim oblikam dejavnosti,« pravijo pobudniki akcije za kulturo, ki bo danes ob 15. uri potekala na Muzejski ploščadi Metelkova.
Politiki očitajo, da je v epidemiji sprejela le najnujnejše in kratkoročne socialne ukrepe in prezrla najšibkejše.

Kot je zapisal Aktiv delavk in delavcev v kulturi, je minister za kulturo Vasko Simoniti evropske ministre za kulturo in medije 19. maja obvestil, da vlada izvaja pravočasne in učinkovite ukrepe za lajšanje hudih gospodarskih in socialnih posledic krize za kulturni in kreativni sektor, kar pa ne drži. Kot pravijo, minister Simoniti »ne kaže niti malo odgovornosti do sektorja, ki bi mu moral v negotovem času služiti še toliko bolj odkrito in nesebično«.

image
»Minister Vasko Simoniti ne kaže niti malo odgovornosti do sektorja, ki bi mu moral v negotovem času služiti še toliko bolj odkrito in nesebično,« pravijo pobudniki akcije za kulturo, ki bo danes ob 15. uri na Muzejski ploščadi Metelkova.
FOTO: Blaž Samec/Delo


Če so v številnih državah EU sprejeli ukrepe, ki bodo kulturi in umetnosti pomagali živeti in se razvijati, je slovenska politika na področju žive kulture sprejela le najnujnejše in kratkoročne socialne ukrepe, zaradi česar so najbolj ogroženi najšibkejši in najvitalnejši deli kulture, ki jo ustvarjajo predvsem pogodbeni, prekarni in samozaposleni, opozarjajo delavci v kulturi.

»Za sivimi stenami se stopnjujejo politično motivirane redukcije sektorja v duhovno povsem osiromašeno 'novo kulturo', krepi se antiintelektualizem, na družbenih medijih in forumih se množijo fašistoidni, diskriminatorni in žaljivi pozivi, medtem pa živa kultura propada,« opozarjajo v Aktivu delavk in delavcev v kulturi.


06.45 Danes še brez odločitve o vrnitvi vseh učencev v šolske klopi

image
Tudi danes še ne bo dokončno znano, ali se bodo prvi triadi osnovnošolcev, devetošolcem in dijakom zaključnega letnika srednjih šol, ki so po več kot dvomesečnem premoru zaradi epidemije znova začeli pouk 18. maja in v ponedeljek ta teden, v šolskih klopeh pridužili še učenci od četrtega do osmega razreda in preostali dijaki in kdaj bi se to lahko zgodilo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ravnatelji ter drugi predstavniki stroke danes še ne bodo sprejeli odločitve, ali se bodo v šolske klopi vrnili tudi preostali šolarji in kdaj, če sploh, se bo to zgodilo.

Prvi triadi osnovnošolcev ter dijakom zaključnega letnika srednjih šol, ki so pouk znova začeli 18. maja, so se v ponedeljek pridružili še devetošolci, kdaj se bodo v šolske klopi vrnili še osnovnošolci od 4. do 8. razreda ter dijaki preostalih letnikov pa po informacijah s šolskega ministrstva tudi danes še ne bo znano.

Direktor NIJZ Milan Krek je v pogovoru za 24 ur zvečer in TV Odmeve dejal, da je epidemiološka slika v državi zdaj bistveno boljša kot pred 14 dnevi, a da lahko vsako nadaljnje rahljanje ukrepov pri vključevanju otrok v šole predstavlja povečano tveganje za učence, učitelje ter tudi za starše in stare starše.

Medtem je predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan za 24 ur zvečer poudaril, da so šole pripravljene prevzeti odgovornost za vrnitev učencev in dijakov v šolske klopi. Vendar le, če so to odgovornost pripravljeni prevzeti tisti, ki o tem odločajo.