Janša: Pride povolilni ponedeljek, marsikdo pokliče že v nedeljo

Na POP TV smo v živo spremljali soočenje prvakov sedmih strank, ki jih ankete zdaj uvrščajo najvišje. Govorili so o zdravstvu, bančnih luknjah, Slovenskih železnicah, sociali in delu ter povolilnem sodelovanju.
Fotografija: Janez Janša FOTO: POP TV
Odpri galerijo
Janez Janša FOTO: POP TV

Ljubljana – Slaba dva tedna pred volilno nedeljo 3. junija so se v studiu POP TV soočili Janez Janša (SDS), Marjan Šarec (LMŠ), Dejan Židan (SD), Miro Cerar (SMC), Luka Mesec (Levica), Karl Erjavec (Desus) in Matej Tonin (NSi).


O zdravstvu in lobijih



 

Kdo je odgovoren za bančo luknjo in za pranje denarja v NLB in NKBM?


Voditeljica je prvo vprašanje v tem sklopu namenila predsedniku SD Dejanu Židanu, in sicer da je komisija z Janijem Möderndorferjem na čelu ugotovila, da so za bančno luknjo odgovorni tudi ljudje iz njegove stranke. Kako to, da imajo na kandidatni listi nekoga, ki nosi subjektivno odgovornost?

Židan: Danes je v Sloveniji tako, da sta za finančne težave kriva Borut Pahor in Franci Križanič. Zato upam, da bosta imela možnost, da se bosta lahko branila. Smo le nekaj dni pred volitvami in očitno je, da si stranke mečejo polena pod noge.

Cerar: Dobro je, da se ob koncu mandata ugotovi, kdo je bil za kaj odgovoren. Tožilstvo je v času našega mandata pri tem resno delalo: dva bančnika sta zaradi luknje že šla v zapor. [Cerar je še poudaril, da je bančna luknja nastajala že od 2004 naprej in da je zdaj najpomembneje, da to zdaj sanirajo.]

Miro Cerar FOTO: POP TV
Miro Cerar FOTO: POP TV


Janša: Vlada 2004–2008 za kredite, ki so jih najemale banke, ni odgovorna. V slovenskih bankah v tem mandatu kritičnih situacij tudi ni bilo.

Židan: Ravno v tem mandatu so bili izpeljani največji tajkunski prijemi. Strinjam se s Cerarjem, da naj tisti, ki so odgovorni, svoje odslužijo, nato bo v Sloveniji lepše živeti.

Tonin: Preiskovalne komisije so vse ugotovile in zdaj je treba nekaj narediti, za svoja dejanja morajo odgovarjati.

Erjavec: Ne verjamem, da bodo odgovorni resnično pristali v zaporih, morda »najmanjše ribe«. Desus ima boljši predlog: tisti, ki so odgovorni za bančno luknjo, naj nikoli več ne upravljajo funkcije v državnih podjetjih.

Prvo soočenje kandidatov za državnozborske volitve
Prvo soočenje kandidatov za državnozborske volitve

 

Sporno Janševo posojilo


 


Slovenske železnice in drugi tir


Erjavec: Že dolgo se ve, da je vpleten sindikat. In vemo, kdo ima največji vpliv na ta sindikat. Verjetno bo znal Janez Janša povedati več.

Karl Erjavec
Karl Erjavec

 
Infrastrukturo moramo sami graditi. Tudi zakon o drugem tiru je bil nepotreben. Bomo za vsak projekt sprejemali zakon? Narejena je bila napaka, ki jo zdaj Vili Kovačič izkorišča.
 
Janša: Na SŽ je več tisoč zaposlenih, tudi nekaj naših članov. Če sindikat vodi SŽ, potem lahko rečem, da g. Štrukelj vodi slovensko šolstvo. Vmešavanje politike je napačno, ne glede na to, katera stranka je to.
 
Drugi tir bo zgrajen za realno ceno in brez odvodov. Je pa 27 kilometrov le en majhen delček, ki ne bo rešil Slovenskih železnic.
 
Šarec: Že dolgo se ve, da je SDS močna na tem področju. SŽ so velik mastodon, kjer se že od Franca II. ni nič spremenilo. Nikamor ne pridemo, ker jo vodijo sindikati. Sindikati so interesna združenja nekaterih strank. Cilj bi bil modernizacija SŽ.

Marjan Šarec
Marjan Šarec

 
Židan: Želel bi si, da bi bili sindikati polni članstva. Seveda pa sindikati ne morejo voditi gospodarskih družb.
 
Cerar: Mi smo v tem mandatu modernizirali več železnic kot kadarkoli prej. Nabavili bomo 25 novih potniških kompozicij, je pa res, da je treba še veliko narediti. Ključen je drugi tir. Če se ta tir, ki ga imamo, pokvari, je z Luko Koper konec.
 
[O maketi: res je, zelo sem bil jezen, a nismo niti evra davkoplačevalskega denarja izplačali. Maketa je bila umaknjena.]
 
Tonin: Drugi tir podpiramo, a ne za takšno ceno. Pozabljamo, da je drugi tir pomemben za Luko Koper.

Matej Tonin FOTO: POP TV
Matej Tonin FOTO: POP TV

 
Mesec: Pri drugem tiru je treba izločiti Madžarsko in poskrbeti za transparentnost, nadzor. Želimo si, da bi železnice in javni prevoz sploh postali prioriteta.
 

Socialna pomoč in minimalna plača



 

Predvolilni bombonček


Židan: V Sloveniji ne sme biti težava, da je socialna pomoč prevelika, težava je, da je povprečna plača premajhna. Gospodarstvenikom, ki jim je najpomembnejša stabilna država, smo že pomagali, a je obdavčitev gospodarstvenikov premajhna. Osebno se mi zdi neprimerna poteza, da se minimalna plača dvigne za le nekaj mesecev, potem pa jim to vzamemo, kar so storili v Cerarjevi vladi.

Dejan Židan
Dejan Židan


Šarec: Strinjam se z Židanom, ta ukrep ni bil pravilen. Šlo je za predvolilni bombonček.

Erjavec: Gospodarska rast v Sloveniji je velika, a je nismo deležni vsi. Problem je, da so plače prenizke, izginja nam srednji razred, vsi smo na enakih plačah … tudi mene je presenetila Cerarjeva poteza tik pred zdajci.

Janša: Velika iluzija je verjeti, da se da dohodkovna razmerja pravično administrativno urejati. Tu je regulativa potrebna. Omogočiti je treba gospodarstvu, da čim več zaposluje, ustvarja dobiček, dobre razmere. Tako rastejo plače. Hvaljenje z visoko gospodarsko rastjo je za vsako vlado nevarno, če gre polovica za tisto, kar smo že zapravili.

Cerar: Res je, ampak smo obresti že zmanjšali, kar je prihranek, ki ga lahko damo v druge namene. Tudi v prihodnje bo treba javni dolg zmanjševati.

Tonin: Če bi vlada resnično želela pomagati ljudem, da bi se delu davkom odpovedala. Z dvigom splošne davčne olajšave bi se plača dvignila vsem: kar bi imeli več, bi tudi več kupovali, kar bi se spet pokazalo v državni blagajni.

Židan: Plače v gospodarstvu bodo začele hitro rasti, ker je začelo primanjkovati delovnih ljudi. Če jim ne bodo zvišali plač, bodo podjetja ostala brez ljudi. Znižati je treba dohodninske lestvice, a razliko dobiti nazaj prek obdavčitve davka na dobiček.

Mesec: Nisem optimističen, da bodo plače začele kar tako rasti. Prav tako niste omenili prekarizacije, ki je je, tudi med mojo generacijo, ogromno. Žaljivo je tudi označiti ljudi, ki delajo osem ur in v štirih izmenah, da so lenuhi.

Luka Mesec FOTO: POP TV
Luka Mesec FOTO: POP TV


Tonin: Veste, kaj ni pravično? Da nekdo dela osem ur in dobi minimalno plačo, tisti, ki pa je doma, pa dobi samo slabih 200 evrov manj. Če je zdrav in za delo sposoben, mora to socialno pomoč na neki način državi vrniti.
 

Kdo se koga boji, kdo s kom (noče) v koalicijo? Je sploh pomembno, kdo zmaga 3. junija?


Komentarji: