Sosežig v Tešu: Borba za in proti

Dva tisoč podpisov proti sosežigu odpadkov.

Objavljeno
04. februar 2020 06.00
Posodobljeno
04. februar 2020 08.55
Termoelektrarna Šoštanj. FOTO: Roman Šipić/Delo
Velenje, Šoštanj – Predstavniki Teša bodo danes velenjskim svetnikom predstavili možnost sosežiga nenevarnih odpadkov v termoelektrarni. Na leto bi v Tešu skupaj z lignitom sežgali okoli 160.000 ton odpadkov.

Poskusno naj bi začeli oktobra prihodnje leto, prej morajo pridobiti okoljevarstveno soglasje in spremembe okoljevarstvenega dovoljenja. Občani nad idejo niso navdušeni.Šaleško EKO gibanje nocoj v Kulturnem domu Šoštanj pripravlja okroglo mizo o sosežigu, na katerem pričakujejo okoljevarstvenike, predstavnike ministrstva za okolje in Teša. Peticijo proti sosežigu je podpisalo že okoli dva tisoč ljudi.

V organizaciji Šaleškega EKO gibanja je Bojana Žnider, ki živi pod dimniki Teša, v imenu 106 sopodpisnikov na zagovornika načela enakosti naslovila predlog za obravnavo diskriminacije, na varuha človekovih pravic pa pobudo za vložitev ustavne presoje uredbe o sežigalnicah odpadkov in napravah za sosežig zaradi kršitve ustavne pravice do zdravega življenjskega okolja in diskriminacije po osebni okoliščini, kraja bivanja.

image
Termoelektrarna Šoštanj. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je vzpostavila spletno stran soen.si, s katero želi lokalno skupnost in druge zainteresirane informirati o načrtovani uporabi alternativnega goriva, in sicer sosežiga odpadkov. Pravijo, da je to le ena od številnih aktivnostih, ki jih načrtujejo v sklopu celovite predstavitve projekta.