Sovi še vladni nadzor, več denarja in pooblastil?

Resolucija o strategiji nacionalne varnosti odpira pot širitvi pooblastil Sovi. Ta meni, da bi tako lažje odkrivala vse oblike groženj nacionalni varnosti.
Fotografija: Kdo oziroma kako bo določil ekstremiste, leve, desne in religiozne, kdaj se bo ekstremizem sploh začel, do katere meje pa bo zagovarjanje prepričanj posameznika »le« goreče, ni jasno.
FOTO: arhiv Dela
Odpri galerijo
Kdo oziroma kako bo določil ekstremiste, leve, desne in religiozne, kdaj se bo ekstremizem sploh začel, do katere meje pa bo zagovarjanje prepričanj posameznika »le« goreče, ni jasno. FOTO: arhiv Dela

Ljubljana – Parlamentarni odbor za obrambo je organiziral javne predstavitve mnenj o predlogu resolucije o nacionalni varnosti. Tako naj bi pridobil tudi stališča strokovne in širše javnosti kot podlago za obravnavo dokumenta.

Največ pozornosti povzroča namera o širitvi pooblastil Slovenske obveščevalno-varnostno agencije (Sova), ki bi rada pridobila možnost tajnega vstopanja v domove slovenskih državljanov ter tajno audio- in videosnemanje v njih tudi v primeru, če niso povezani s tujci. Novoustanovljeni neodvisni in samostojni državni organ naj bi zagotavljal ustrezen nadzor nad izvajanjem pooblastil.

Na vprašanje Dela je direktor Sove Rajko Kozmelj dodatno obrazložil, da naj bi bil to vladni strokovni tehnični organ. »Dobrega, strokovnega in učinkovitega nadzora nad delom obveščevalno varnostne skupnosti nimamo. Novo telo bo delovalo v okviru vlade. Vsak dodaten nadzor je zelo dobrodošel, seveda pa bo ostal še sodni in parlamentarni nadzor,« je poudaril.

V državnem zboru bodo danes govorili o resoluciji o strategiji nacionalne varnosti, ki bo podlaga za širitev pooblastil Sove. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V državnem zboru bodo danes govorili o resoluciji o strategiji nacionalne varnosti, ki bo podlaga za širitev pooblastil Sove. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Aleš Zalar, nekdanji pravosodni minister in poznavalec področja nadzora obveščevalnih služb, ob tem opozarja, da je ob odločanju o širjenju pooblastil Sove treba jasno povedati, ali bo za izvajanje novih pooblastil Sova morala pridobiti odredbo sodišča. »Če bo potrebna sodna odločitev in če bo parlamentarna komisija za nadzor obveščevalno-varnostnih služb nadzirala vlado in Sovo tudi glede izvajanja teh sodnih odločitev, potem dodatni nadzorni organ vlade načeloma ne more škoditi,« ocenjuje. Nekoč smo ministrsko trojko kot vladni nadzorni organ že imeli, se spominja, a v povsem drugačnih pravnih okvirjih.

»Bo pa potrebno jasno določiti vsebino in namen tega nadzora zato, da ne bo prihajalo do sporov med parlamentarnim in vladnim nadzornim organom. Če bosta vlada in Sova brez parlamentarnega nadzora teh novih pooblastil ali če predsednik vrhovnega sodišča ne bo pristojen za odrejanje novih tajnih ukrepov, potem bi šlo za ureditev, ki bi bila v očitnem neskladju z ustavo,« ocenjuje Zalar.

 













 

Komentarji: