Spet prva faza prenove piranskega mandrača

Zaradi nestrokovnosti pri obnovi mandrača je turistična sezona bolj ali manj izgubljena.

Objavljeno
19. julij 2011 08.53
Posodobljeno
19. julij 2011 09.03
Dario Rotnik, Koper
Dario Rotnik, Koper

Piran – Zmešnjave in nestrokovnost pri prenovi mandrača si bodo najbolj zapomnili tisti, ki v Piranu živijo od turističnih prihodkov. Gostinci in hotelirji, ki že pol leta opazujejo gradbišče, so se slabega stanja že tako naveličali, da so zelo skopi tudi pri izjavah. Pri vprašanju za komentar jih večina skomigne z rameni in resignirano pove, da je letošnja poletna sezona bolj ali manj izgubljena, morebitna škoda pa se bo ugotavlja na koncu.

Danes se začnejo nadaljevalna rekonstrukcijska dela v mandraču. Na zavodu za varstvo kulturne dediščine so pojasnili, da bo projekt tokrat izveden v dveh fazah, saj menijo, da se lahko nekatera že začeta dela, ki niso sporna, nadaljujejo še v času izdelave celotnega projekta. »Prva faza obsega kamniti tlak na glavnem pomolu in pred gledališčem. V drugi fazi bodo obdelani zidovi mandrača skupaj z dvema manjšima pomoloma,« so pojasnili na zavodu.

Inšpektorica inšpektorata za kulturo in medije je med inšpekcijskim pregledom na gradbišču mandrača konec marca ugotovila, da se dela ne izvajajo v skladu s projektom za izdajo gradbenega dovoljenja in kulturnovarstvenim soglasjem. Zato je rekonstrukcijska dela tudi ustavila, zavod za varstvo kulturne dediščine pa je izdal spremenjene kulturnovarstvene pogoje.

Čeprav je v nasprotju s kolegico s kulturnega ministrstva gradbeni inšpektor ugotovil, da dela potekajo v skladu z izdanim gradbenim dovoljenjem, se je piranski župan Peter Bossman odločil, da bo upošteval nove kulturnovarstvene smernice in pogoje. Med najhujšimi grehi izvajalca rekonstrukcijskih del, Stavbenikom in nadzorniki, ki so povzročili ogorčenje Pirančanov in stroke, je vsekakor zmanjšanje površine oziroma ožanje mandrača in uničenje velikega dela dragocenih kamnov, ki bi jih morali v celoti zavarovati in ponovno uporabiti.

Projekt rekonstrukcije mandrača sofinancira tudi Evropska unija z 2,5 milijona evrov, ki pa pogojuje, da mora biti prenova končana do oktobra. Zato bo rekonstrukcija in vse nevšečnosti, povezane z njo, trajala vse poletje, kar je sicer v piranskem mestnem jedru v normalnih okoliščinah prepovedano.