Spomladi konec polstoletnega čakanja

Prepotrebno obvoznico v Šmartnem pri Litiji v dolžini 1300 metrov bodo predvidoma začeli graditi v maju.

Objavljeno
19. februar 2013 20.46
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Šmartno pri Litiji - Direkcija republike Slovenije za ceste (Drsc) je pridobila gradbeno dovoljenje za gradnjo šmarske obvoznice. Gradnja se bo začela predvidoma že maja.

Brez razlastitev ne bo šlo

Na Drsc so za Delo povedali, da so pridobili dovoljenje za 1300 metrov ceste, za preostalih 160 metrov pa bo treba šest lastnikov parcel še razlastiti. Naložba bo stala dobrih osem milijonov evrov in jo bo predvidoma sofinancirala tudi Evropska unija - pričakujejo 4,2 milijona evrov evropskega denarja. Na Drsc so razpis za gradnjo že objavili, ponudbe bodo odpirali sredi prihodnjega meseca. Obvoznico, ki jo domačini čakajo že petdeset let, bodo začeli graditi predvidoma maja, razpisni rok za dokončanje del pa je 20 mesecev od podpisa pogodbe. V postopku razlastitve so Kmetijsko-gozdarska zadruga Litija in trije lastniki družine Kogovšek.

Zahtevajo gradnjo vkopane garaže

V šmarski občini so povedali, da so Kogovškovim ponudili tri rešitve spora, a se doslej z nobeno niso strinjali. Vztrajajo pri gradnji nove garaže v vrednosti 180.000 evrov. Tak objekt ne bi bil skladen z občinskim prostorskim načrtom in tudi tako drage naložbe vodstvo občine ne more upravičiti, je dejal šmarski župan Milan Izlakar.
Pravni zastopnik družine Kogovšek Marjan Feguš je za Delo povedal, da je po umestitvi obvoznice v prostor nastala 21-odstotna klančina za dovoz k hiši, s čimer se njegov varovanec ne strinja. Res je, da zahtevajo gradnjo vkopane garaže za dva avtomobila, ki bi bila umeščena v prostor pod klančino in v približni višini bodoče obvoznice, a je vrednost betonske zgradbe s pipo, električnim kablom in stopnicami precej manj kot 180.000 evrov, kot so izračunali v podjetju Trgograd, pravi Feguš.