Sprehod in skok v morje na Fornačah

Do poletne sezone bodo uredili del obale med mestom in Bernardinom.

Objavljeno
20. januar 2016 22.23
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Piran – Še pred glavno poletno sezono, predvidoma sredi junija, se bodo Pirančani in turisti lahko veselili novega kopališča na Fornačah, ki bo nadaljevanje kopališča pred Grand hotelom Bernardin, le da bo nekoliko manj bogato opremljeno. Zanj bodo odšteli precej manj, kot so predvideli v proračunu.

V proračunu so za ureditev obale, kopališča, sprehajališča, drevoreda in površin za gostinske vrtove rezervirali 768.000 evrov, do konca decembra pa so prejeli 12 ponudb gradbenih podjetij v vrednosti od 400.000 do 700.000 evrov. Kriterij za izbiro, ki jo bodo opravili do konca januarja, ne bo samo cena. »Izbrani izvajalci bodo uvedeni v delo predvidoma v začetku februarja, dela pa bodo dokončali predvidoma do konca junija,« je povedala Karmen Pines, ki je v upravi odgovorna za naložbo.

Cena ureditve obale je nižja, ker bodo od infrastrukture urejali samo razsvetljavo in meteorno kanalizacijo. Poleg tega bodo za tlakovanje uporabili beton, asfalt in betonske tlakovce, in ne dražjih materialov, denimo kamna. Z betonskim zidom in skalometom ter prodnatimi plažicami bodo uredili malo manj kot pol hektara površine oziroma 150 metrov obale pred stavbo Morske biološke postaje in pred stavbo nekdanjih prostorov Okolja Piran do avtobusne postaje, tlakovali pa bodo še pot od postaje proti promenadi proti Piranu. Z betonskega zidu bodo v morje kopalci lahko dostopali tudi po stopnicah. Za kopalnimi površinami, ki bodo dostopne tudi materam z vozički in invalidom, bo betonski pas s klopcami za sprehajanje in sončenje. Višje bo zelenica z drevoredom pinij ter sprehajalna in kolesarska steza, ob njej pa še nekaj razglednih ploščadi in prostor za gostinske vrtove ter manjše število parkirišč, saj so projektanti upoštevali, da je v neposredni bližini garažna hiša, prostor ob obali pa bi bilo neprimerno zasedati z avti. Tudi zaposlenim v Morski biološki postaji bodo predlagali, da si parkirišča uredijo ob stavbi.

V občinski upravi pričakujejo, da bo novo kopališče precej polepšalo območje pred Piranom in povezalo naselje Bernardin s starim mestom. Karmen Pines je povedala, da so pri načrtovanju upoštevali, da morje občasno močno buta ob obalo in da bo treba obrambno linijo skoraj vsako leto urejevati.