Srečanje Kučana in Mesića na Goriškem

Društvo prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana je podpisalo memorandum o sodelovanju s hrvaškim Društvom prijateljstva z Azerbajdžanom.

Objavljeno
21. oktober 2015 17.07
Kucan in Mesic
Katja Željan, Panorama
Katja Željan, Panorama

Šempas - Na Goriškem sta se danes mudila nekdanja predsednika Slovenije in Hrvaške Milan Kučan in Stjepan Mesić. Srečanje, ki so se ga udeležili tudi podpredsednik Koordinacije hrvaških društev prijateljstva Andrija Karafilipović, predstavniki Hrvaško-slovenskega društva prijateljstva ter veleposlanika Azerbajdžana na Dunaju in v Zagrebu, je bilo posvečeno skupnemu ohranjanju spomina na Mehdija Huseynzadeja-Mihajla in prijateljskim stikom med državami.

Društvo prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana je namreč v začetku letošnjega poletja v Zagrebu podpisalo memorandum o sodelovanju s hrvaškim Društvom prijateljstva z Azerbajdžanom. Pri podpisu je bil navzoč bivši predsednik Hrvaške Stjepan Mesić, ki je ob tej priložnosti izrazil željo, da bi se rad v družbi obeh nekdanjih slovenskih predsednikov - Milana kučana in dr. Danila Türka - poklonil azerbajdžanskemu narodnemu heroju Mehdiju Huseynzadeju-Mihajlu in obiskal kraje, v katerih je heroj deloval kot partizanski diverzant IX. korpusa.

Predstavniki Društva prijateljstva Slovenije in Azerbajdžana so pobudo z veseljem sprejeli in jo včeraj tudi uresničili. Kučan in Mesić sta si tako v Šempasu najprej ogledala spominsko sobo Mehdija Huseynzadeja- Mihajla, zatem pa so gostje obiskali še njegovo grobnico v Čepovanu ter spominski park na Trnovem, ki je posvečen padlim pripadnikom IX. korpusa in drugim žrtvam okupatorja na tem območju.