Spet zelo vroče 

Zjutraj od 14 do 20, podnevi od 31 do 37. Najbolj vroče bo tokrat na vzhodu države. 

Objavljeno
01. julij 2019 07.20
Posodobljeno
01. julij 2019 07.57
Ob hujši vročini na Arsu priporočajo omejitev gibanja na prostem na jutranje in večerne ure. FOTO: Roman Šipić
M. P. V., STA
M. P. V., STA
Vremenoslovci za danes napovedujejo do 37 stopinj Celzija in opozarjajo, da bo sredi dneva in popoldne spet velika toplotna obremenitev. Velika požarna ogroženost naravnega okolja na Primorskem še vedno velja. 

Danes bo pretežno jasno. Jutranje temperature bodo od 14 do 17, na Primorskem do 20 stopinj. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 37 stopinj, so napovedali na Agenciji RS za okolje (Arso).
 

Julij brez vročinskega vala


Če je bilo prejšnji teden najbolj vroče na zahodu države, pa bo danes najbolj vroče na vzhodu – od Bele krajine proti Prekmurju, kjer bo med 35 in 37 stopinj. V zahodnih krajih bo manj vroče, a bodo temperature vseeno šle preko 30 stopinj. Je pa današnji dan zadnji tako vroč dan do sredine julija, pove dežurni meteorolog Branko Gregorčič

V torek bo sprva delno jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo do pretežno oblačno, v notranjosti države bodo nastajale plohe in nevihte. Zapihal bo severovzhodni veter, zvečer na Primorskem šibka burja. V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, še bo nastalo nekaj ploh in neviht. V četrtek bodo plohe in nevihte znova pogostejše.

Preberite še: Komarji so se razmnožili, grizejo dan in noč,
                     Podnebne spremembe so grožnja nacionalni varnosti

Ob hujši vročini na Arsu priporočajo omejitev gibanja na prostem na jutranje in večerne ure. Predvsem mlajše in starejše ljudi opozarjajo, naj v času visokih temperatur ostajajo na hladnem, da se izognejo dehidraciji in vročinskemu udaru.

Poleg toplotne obremenitve na Arsu opozarjajo tudi na veliko požarno ogroženost na Primorskem, ki velja do preklica. V naravi je tako poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov oziroma snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Vročinski val je sicer državo zajel že v minulih dneh. V četrtek so denimo ponekod padli krajevni temperaturni rekordi. Marsikje po Sloveniji, zlasti pa v Alpah, je bilo četrtkovo popoldne po podatkih Arsa najbolj vroče junijsko v zadnjih 70 letih.