Šrotovi prijatelji z družbo 
na Britanskih Deviških otokih

Prek družb v davčnih oazah sta finančne akrobacije domnevno izvajala Boško Šrot in Bogdan Pušnik.

Objavljeno
11. april 2016 14.13
Posodobljeno
11. april 2016 19.00
Nejc Gole
Nejc Gole

Podatki #PanamaPapers razkrivajo tudi lastnike družbe na Britanskih Deviških otokih, ki so jo kriminalisti po poročanju medijev že pred časom našli v mreži družb v davčnih oazah. Prek njih sta finančne akrobacije po preprodaji delnic Letrike in nakupu delnic Premogovnika Velenje domnevno izvajala Boško Šrot in Bogdan Pušnik. V razkritje so se ujeli častni konzul Slovenije v Luksemburgu ter nekdanja Šrotova poslovna partnerja.

Gre za družbo Ulster Associates z Britanskih Deviških otokov. Podatki kažejo, da je lastnik tega podjetja Janez Andrej Korun, poslovni partner Pivovarne Laško v času, ko je to vodil Šrot. Pred Korunom sta bila lastnika Ulsterja Borivoj Lalović, ki je Šrotu in Pušniku pomagal pri preprodaji delnic Premogovnika Velenje, ter častni konzul Slovenije v Luksemburgu Franc Dreu.

S tem razkritjem je zdaj končno jasno, kdo se skriva za družbo Ulster Associates, do katere so se po poročanju Dnevnika dokopali tudi kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada pri preiskavi Šrotovih in Pušnikovih preprodaj delnic Letrike (prej se je imenovala Iskra Avtoelektrika) in nakupu delnic Premogovnika Velenje.

***

Celotno zgodbo si preberite v jutrišnjem Delu in na Delo.si.