Štajerska vpadnica bo Titova cesta

Ljubljanski mestni svet je ob obstrukciji svetnikov SDS s 24 glasovi za in štirimi proti podprl predlog o poimenovanju vzhodne mestne vpadnice po Josipu Brozu Titu.

Objavljeno
20. april 2009 18.39
Ka.L./STA
Ka.L./STA
Ljubljana - Ljubljanski mestni svet je ob obstrukciji svetnikov SDS s 24 glasovi za in štirimi proti podprl predlog o poimenovanju vzhodne mestne vpadnice po Josipu Brozu Titu. Titova cesta bo potekala od krožišča pri Plečnikovih Žalah po trasi novo načrtovane severne vpadnice preko tomačevskega krožišča do križišča z Zasavsko in Dunajsko cesto v Črnučah. Predlog za poimenovanje ceste po pokojnem jugoslovanskem predsedniku Titu je komisija za poimenovanje naselij in ulic sprejela soglasno, je povedal predsednik komisije Peter Božič (Lista Zorana Jankovića). Pomisleke je po njegovih besedah izrazil le podpredsednik komisije Janez Moškrič (SDS), ki pa se je glasovanja vzdržal.

Vodja svetniške skupine SDS Dimitrij Kovačič je v razpravi pred napovedjo obstrukcije dejal, da gre za vsiljevanje Titove ceste nekomu, ki tega ne želi oz. ki mu s tem povzročajo bolečino. "Svojcem žrtev povojnih pobojev se v Ljubljani vsiljuje poimenovanje po človeku, ki je odgovoren za te poboje," je poudaril.

MSi županu predala podpise proti Titovi cesti

Predstavniki Mlade Slovenije so županu Zoranu Jankoviću pred Mestno hišo predali 5094 podpisov proti poimenovanju ulice po Titu. Župan je pojasnil, da točke ne bo umaknil z dnevnega reda seje mestnega sveta in da bodo o imenovanju odločili svetniki. Mladi forum SD pa je županu predal Titovo sliko in izrazil podporo poimenovanju ulice po Titu.

Generalni sekretar MSi, podmladka NSi, Jernej Vrtovec je dejal, da želijo z zbranimi podpisi seznaniti Jankovića, da so v Sloveniji tudi takšni, ki menijo, da Titove ulice Slovenija in Ljubljana ne potrebujeta. "Titova ulica razdvaja slovensko javnost, razdvaja Slovenijo. Slovenci in Slovenke smo bili v preteklosti že prevečkrat razdvojeni in si ne zaslužimo biti razdvojen narod," je dejal Vrtovec. Peticija bo po njegovih besedah "dokaz, da je treba spoštovati tudi tiste, ki so bili do zdaj zamolčani, ki ležijo v še do zdaj neodkritih grobiščih, ki so pa delo Josipa Broza Tita". S peticijo želijo v MSi doseči umik točke z dnevnega reda, na mestne svetnike pa apelirajo, "da modro odločajo, ali bo Slovenija še naprej razdvojena, ali pa bomo Slovenci stopili skupaj". Večina od zbranih 5094 podpisov pod peticijo proti Titovi ulici je po Vrtovčevih besedah iz Ljubljane, podpisniki pa so večinoma mladi. O prihodnjih načrtih bodo javnost seznanili v prihodnjih dneh, je napovedal generalni sekretar MSi.

Predstavniki Mladega foruma SD pa so prišli izrazit podporo predlogu komisije za poimenovanje naselij in ulic. "Zdi se nam zelo žalostno, da nekatere politične stranke izkoriščajo trenutno situacijo in nabirajo politične točke na ta način, da politično revidirajo zgodovino in politizirajo zgodovino," je dejala podpredsednica MF SD Ljubljana Sanja Bajramović.

Janković: Zdaj je MSi priznala, da je Ljubljana glavno mesto, takrat, ko je NSi glasovala, da se Ljubljani vzame denar, pa so to pozabili.

Mladi bi se lahko učili obeh vrst zgodovine, tistega, kar je dobro, in tistega, kar je slabo, je poudaril Janković. Njihova pravica je, da povejo svoje mnenje, je dejal župan in dodal, da so to tudi storili. Po njegovem mnenju je nekorektno, da se zbirajo podpisi v celi Sloveniji. "Zdaj je MSi priznala, da je Ljubljana glavno mesto, takrat, ko je NSi glasovala, da se Ljubljani vzame denar, pa so to pozabili," je spomnil Janković. "Zgodovinske resnice so napisane v različnih zgodbah, vendar pa se zgodovinskega imena in poimenovanja po taki osebnosti ne bi smeli izogibati," piše v gradivu. Glede pobude za umik točke z dnevnega reda je župan napovedal, da točke ne bo umaknil. "Spoštovanje zgodovine pomeni spoštovati osebe, ki so pomenile nekaj za to državo, zato ne vidim nobenih problemov," je poudaril Janković.