V soboškem domu starejših nasprotujejo vrnitvi okužene stanovalke iz bolnišnice

Včeraj so na območju Slovenije evidentirali 21 novih okužb s koronavirusom, tragična statistika izgubljenih življenj ostaja pri številu 61.
Fotografija: Hojs je na dopoldanskem vladnem informiranju izjavil, da novega državnega sekretarja še nima. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Hojs je na dopoldanskem vladnem informiranju izjavil, da novega državnega sekretarja še nima. FOTO: Blaž Samec/Delo

Danes mineva mesec dni od uvedbe kriznih ukrepov zaradi epidemije covida-19 v Sloveniji. Vlada je včeraj sprostila nekaj omejitev, o še nekaterih bo govor danes. Kot je bilo že velikokrat rečeno, bodo ukrepi postopni in odvisni od števila novih okužb.



Po najnovejših vladnih podatkih je bilo včeraj do 24. ure na območju Slovenije 21 novih okužb, testiranj je bilo 1023. Novih smrtnih primerov ni bilo, tragična statistika izgubljenih življenj zaradi pandemije v Sloveniji ostaja pri številu 61. V veliki večini gre za stanovalce domov za starejše občane.

Hospitaliziranih bolnikov je bilo včeraj 99, od tega na intenzivni negi 31, kar je manj od dneva pred tem, ko jih je bilo 34. Iz bolnišnic so včeraj odpustili devet ljudi. Vseh do včeraj potrjenih okužb je bilo sicer 1268, vseh testiranj pa 38.137.






 

Do svoje posesti v drugi občini lahko, a le tja in z izjavo


Minister Hojs je uvodoma potrdil nov, včeraj sprejeti vladni odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih. Kar je veljalo v dosedanjem odloku, velja še naprej, izjeme bodo od sobote dalje veljale za prehode tistih občanov, ki so v drugi občini lastniki nepremičnin. Denimo njiv, sadovnjakov ali vikendov, tudi kamp prikolic.

Pred odhodom bodo morali izpolniti izjavo, v kateri bo treba navesti vzrok in cilj gibanja, ob tem tudi predviden čas zadrževanja, v »novi« občini pa ne bodo imeli dostopa do tamkajšnjih trgovin oziroma javnih prostorov, ki so na voljo domačinom. Populacije se ne smejo mešati, je navedel minister, ki je spregovoril tudi o vladnem odzivu na pobudo za ustavno presojo dosedanjega odloka o prepovedi gibanja med občinami. Poudaril je, da pobudnika presoje še vedno ne poznajo, a pričakuje, da bodo to, kdo je pobudo dal, na koncu izvedeli tudi državljani. 

Ponovil je, da je odstop Franca Breznika sprejel, in dodal, da novega državnega sekretarja še nima. Zakaj je trajalo dva tedna, da je »peripetija«, kot se je izrazil minister, prišla v javnost? Očitno imajo nekateri na vodstvenih položajih raje novinarje kot mene, je izjavil. Breznik je sicer na začetku aprila s službenim avtomobilom vozil prehitro in pod vplivom alkohola.

Hojs je dodal še, da je od v. d. direktorja policije Antona Travnerja dobil zagotovilo, da v tem primeru ni šlo za kakšno vnaprej načrtovano in nastavljeno zasedo po zgledu afere Koprivnikar.

»Vsi delamo napake, tudi mi smo jih naredili,« je komentiral včerajšnje kršenje pravil distance med obiskom Boruta Pahorja, Mateja Tonina in njega samega pri vojakih ob južni meji. Za gibanje v naravi maske niso potrebne, je zatrdil, a le priznal, da so bili premalo pozorni. Izgovoril se je še na to, da so ob reki Kolpi kolovozi zelo ozki, prostora pa pač zelo malo. »To bomo popravili,« je zagotovil.
 

V 90 odstotkih domov brez okužb


Minister Cigler Kralj se je v svoji izjavi osredotočil na domove starejših občanov. Poudaril je, da je med 102 domovoma starejših 90 odstotkov brez okužb, in med drugim navedel podatek, da imajo nekateri dodatno kadrovsko pomoč: v Ljutomeru je 39 oseb, v Metliki 14 oseb, v Šmarju pri Jelšah 35. Napovedal je, da bo v prihodnjih dneh stekla tudi mreža psihosocialne pomoči za zaposlene v domovih, ki v teh trenutkih pregorevajo.

Janez Cigler Kralj FOTO: Blaž Samec/Delo
Janez Cigler Kralj FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Večina stanovalcev domov starejših od 80 let


Dr. Vajd je med drugim ocenil, da je stanje v domovih starejših trenutno dobro. Če so zdravniki presodili, da so stanovalci potrebovali oskrbo, se jim niso odpovedali, je zatrdil in dodal, da število umrljivosti v domovih ni višje od umrljivosti v minulih letih, ki je bila povezana z drugimi boleznimi. Eksponentne rasti epidemije več ne pričakuje, ocenil je, da je ustrezno poskrbljeno tudi za zaloge opreme.

Na 114 lokacijah je v domovih starejših občanov sicer nastanjenih okoli 20.000 oseb, povprečno 170 na posamezen socialnovarstveni zavod, je navedel. 65 odstotkov oskrbovancev je starejših od 80 let, 25 odstotkov pa od 65 do 80 let.

Dr. Rajko Vajd FOTO: Roman Šipić/Delo
Dr. Rajko Vajd FOTO: Roman Šipić/Delo


V soboškem domu starejših nasprotujejo vrnitvi okužene stanovalke iz bolnišnice


V soboški enoti doma starejših Rakičan nasprotujejo vrnitvi stanovalke, pri kateri so v soboto potrdili okužbo z novim koronavirusom. Z mariborskega univerzitetnega kliničnega centra so jih namreč obvestili, da jo bodo v prihodnjih dneh pripeljali nazaj v Mursko Soboto. Zaplet bodo z vsemi pristojnimi poskušali rešiti v petek.

Kot je v sporočilu za javnost zapisal direktor doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj, so proti vrnitvi okužene stanovalke, ker menijo, da bi s tem povzročili dodatno potencialno žarišče za širjenje okužbe s covidom-19.

»Ker v enoti nimamo nobenih potrjenih dodatnih okužb, bi bilo popolnoma nesmiselno tako osebo vračati v dom, še posebno ob dejstvu, da so bolnišnice prazne in je v njih nameščenih samo okoli 100 oseb s covidom-19,« piše Hoblaj in dodaja, da bolnišnične zmogljivosti samevajo, uvedeni preventivnimi ukrepi pa so rast epidemije upočasnili. Zato po njegovem ni razloga, da takih oseb ne bi zadržali v bolnicah do takrat, ko bodo na testiranju negativni.

V petek se bodo zato sestali predstavniki pristojnih ministrstev, občine, soboške bolnišnice, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, imenovani koordinatorji in vodstvo doma ter poskušali rešiti zaplet.

V soboški enoti so potrdili le eno okužbo, novih ni ne pri stanovalcih enote ne pri zaposlenih.

Komentarji: