Starši v boj proti ravnatelju

Ravnatelja OŠ Rogatec ne podpira ne lokalna skupnost ne ministrstvo, na roditeljskih sestankih pa je bila prava drama.

Objavljeno
27. september 2017 20.22
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Rogatec – Ravnatelj rogaške osnovne šole Viljem Prevolšek, ki se kljub izgubljenim tožbam in sumljivim poslovnim praksam zaradi podpore sveta zavoda drži na čelu šole, je vendarle dobil nasprotnika; po robu so se mu postavili starši. Ti bodo poskušali preprečiti, da bi spet imel večino v svetu zavoda, ki ga edini lahko imenuje in tudi razreši.

Svet zavoda, ki Prevolšku daje podporo, ima 11 članov, od tega pet iz vrst zaposlenih, trije so predstavniki ustanovitelja, torej občine, trije so predstavniki staršev. Svoje predstavnike v svetu staršev, ki prav tako daje nezavezujoča mnenja ob izvolitvi ravnatelja, izvolijo starši na prvih roditeljskih sestankih. Tanja Jerič, ki ima otroka v tretjem in četrtem razredu, pravi, da je bila letos pred roditeljskimi sestanki prava kriminalka: »Starše so klicali, koga naj na roditeljskem sestanku izvolijo za svojega predstavnika. Kolikor vem, jih je klical bratranec ravnatelja. Ker sem vedela, za kaj gre, se nisem hotela javiti. Pa sem dobila SMS-sporočilo ene izmed vzgojiteljic (vrtec je del šole, op. p.), za koga naj glasujem.«

Besede Jeričeve, ki so jo starši kasneje izvolili za predstavnico v svetu staršev za oddelek podaljšanega bivanja, so potrdile tudi druge matere, ki so bile na sestanku. Jeričeva priznava, da so zaposleni pod pritiskom: »Prav ta vzgojiteljica je dobila grožnjo, da bo izgubila službo. Ampak starši imamo dovolj tega, kar se dogaja na šoli. V svetu zavoda sta bila od treh predstavnikov staršev kar dva zaposlena.« Starši so vse popisali in zadevo pred štirinajstimi dnevi prijavili šolskemu inšpektoratu.

Katastrofalno sodelovanje

Čeprav je Prevolšek tudi občinski svetnik, izvoljen je bil na listi SMC, mu občina že dvakrat ni dala pozitivnega mnenja. S šolo imajo zaradi ravnateljevih odločitev kar precej stroškov. Tako je nezakonito odpustil najmanj dve zaposleni, odpravnino je morala poravnati občina, za plačilo druge odpravnine je menda šola najela kredit. Kako ga je odplačala, če ga sploh je, ne ve niti župan Martin Mikolič. Župan nestrpno pričakuje zaključni račun, pri čemer dodaja, da je računovodkinja s šole odšla. Po naših informacijah naj bi v zadnjih mesecih več zaposlenih dalo odpoved, in sicer še ena računovodkinja, tajnica, tajnica, ki je zaposlena samo dva meseca, pa je dala odpoved prejšnji teden, kot pravi zato, ker je dobila službo, ki je iz njene stroke. Od 1. septembra šola nima več hišnikov, oba sta bila odpuščena, za te storitve pa naj bi bila sklenjena pogodba z zunanjim izvajalcem. O vsem tem občina uradno ne ve ničesar.

Prevolšek je šoli in sebi osebno pridelal tudi globo informacijske pooblaščenke, ker je v tajništvu postavil kamero, ki je snemala tudi tajnico. Kamera je zdaj na hodniku in snema prihode v tajništvo, po naših informacijah pa je ravnatelj nadzor nad tajnico vendarle ohranil, saj je podrl steno in namestil steklo. Nadzoruje tudi druge, je povedala ena od mater: »Ne dovoli, da bi otrokom dali pri prehrani dodatno porcijo. Kuharice gleda z balkona.«

Zaposleni se bojijo izpostavljati in postavljati po robu, pravi župan: »Saj so se učitelji jokali pri meni v pisarni, ampak veliko bi lahko storili tudi sami. Ravnatelj ima pod sabo 65 ljudi. V svetu zavoda imajo pet predstavnikov zaposlenih, šest je dovolj, da svet zavoda nekaj sprejme. Je pa res, da se bojijo, saj je službo v izobraževanju danes težko dobiti. A če bi se hoteli s šolo ukvarjati na občini, bi lahko delali samo to. Mi smo več kot svoj del opravili. Imajo urejene prostore, šola je obnovljena, zgrajen je športni kompleks. Samo za nadstandard v šoli damo okoli 60.000 evrov na leto. Ampak sodelovanje je katastrofalno.«

Ključen svet zavoda

Z ministrstva so nam potrdili, da aprila 2014 Prevolšku niso dali pozitivnega mnenja, ker so ugotovili, da je zaposleno odpustil brez razloga, saj bi ji lahko zagotovil delo s prerazporeditvijo. Zavrnili so tudi izplačilo odpravnine. Glede imenovanja zaposlenih v svet staršev ministrstvo pravi, da zakon tega ne izključuje. O razrešitvi ravnatelja pa ministrstvo odgovarja z zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki predvideva, da ga lahko razreši le svet zavoda.

Rogaška šola ni edini primer v državi, kjer si lahko ravnatelji ali tudi občine pomagajo pri vodenju z namestitvijo »pravih« ljudi v svete zavodov. Veliko bi rešila novela zakona, po kateri bi bilo imenovanje ravnateljev spet odvisno od soglasja ministra. Zakon je v obravnavi v državnem zboru.

O očitkih smo želeli vprašati tudi ravnatelja Viljema Prevolška, vendar je zelo zaseden, je povedala tajnica.