Stavka poštarjev napovedana za 19. februar

Trenutno se zaradi pomanjkanja delavcev in bolniških soočajo s preobremenjenostjo.
Fotografija: FOTO: Aleš Černivec/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Aleš Černivec/Delo

Sindikat poštnih delavcev in Sindikat delavcev prometa in zvez (SDPZ) pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije sta napovedala, da se bo stavka začela 19. februarja in bo trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Stavkali bodo zaradi uresničevanja ekonomskih in socialnih pravic, interesov po zagotavljanju in varovanju zdravega delovnega okolja in spoštovanju predpisov, ki urejajo delovnopravni položaj delavcev Pošte Slovenije in IPPS – Invalidsko podjetje Pošte Slovenije. Sindikata sta sicer z delodajalcem dosegla dogovor, ki prinaša določene finančne učinke, kot so višji regres, uskladitev plač, višja povračila stroškov prevoza, dodatki za mentorstvo …, a je članstvo dogovor klub temu zavrnilo, saj se trenutno zaradi pomanjkanja delavcev in bolniških soočajo s preobremenjenostjo.
 

Zahtevajo dodaten kader


Kot je pojasnila Saška Kumer iz Sindikat delavcev prometa in zvez je glavna stavkovna zahteva zagotovitev zadostnega kadra, saj po mnenju sindikatov kadrovski načrt ne ustreza dejanskemu stanju. Vrzeli namreč ne nastajajo le zaradi odhodov in upokojitev delavcev, ampak tudi zaradi bolniških odsotnosti. Poleg tega sindikati zahtevajo več poudarka na varstvu pri delu in pa tudi dogovor o materialnem delu, ki bi ustavil odhode delavcev. Kot je razumeti Kumerjevo delavci pričakujejo vrnitev vsega, kar jim je bilo v krizi odvzeto.

Delovni pogoji na Pošti so težki, pravijo delavci. Foto Jure Eržen/Delo
Delovni pogoji na Pošti so težki, pravijo delavci. Foto Jure Eržen/Delo


Poštarji morajo po zakonu svoje naloge kljub stavki opravljati, zato vsaj v prvem koraku menda ni pričakovati večjih zastojev pri dostavi pošiljk.
 

Pogajanja za dogovor se nadaljujejo


Pošta je že napovedala, da je odprta za nadaljnja pogajanja, in kot kaže, si obe strani prizadevata, da stavke ne bi bilo, saj po naših informacijah že danes nadaljujeta pogovore o možnih rešitvah. »Pogajanja potekajo. Obstaja resen namen obeh strani, da do stavke ne bi prišlo,« je povedala sindikalna predstavnica Diana Kos.



Na Pošti Slovenije pravijo, da si prizadevajo z obema reprezentativnima sindikatoma v prihodnjih dneh doseči ustrezni dogovor. »V primeru, da nadaljnja pogajanja kljub vloženim naporom ne bodo pripeljala do preklica napovedane stavke, bo Pošta Slovenije poskrbela za primerno organizacijo dela v času stavke, kot ji to narekujejo določila zakona o poštnih storitvah in zakona o stavki,« so dodali.

Pojasnili so, da so za izboljšanje statusa zaposlenih v zadnjih dveh letih že namenili 6,8 milijona evrov. Predlagani novi dogovor pa je predvideval dvig povračil stroškov prevoza na delo, regresa, delovne uspešnosti iz naslova napredovanja na delovnem mestu, nagrade za mentorje in inštruktorje, izplačil dodatka za nadomeščanje odsotnosti na drugih poštah, prav tako pa uskladitve osnovnih plač v določenem odstotku glede na rast cen življenjskih potrebščin v letih 2018 in 2019. Poleg navedenih predlogov je Pošta Slovenije ponudila tudi druge ukrepe in aktivnosti za izboljšanje pogojev dela zaposlenih.

Komentarji: