Stečajnik Đorđević v disciplinskem postopku

 Ministrstvo je zahtevo za postopek izdalo aprila, Zbornica ga je uvedla šele zdaj.

Objavljeno
25. september 2015 15.25
Posodobljeno
26. september 2015 08.00
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Janja Likovič je po več letih opozarjanj, da so v stečajnem postopku podjetja njenega moža prodali polovico družinske hiše brez njene vednosti, najprej dobila tožbo na prvi stopnji, zdaj pa je zoper stečajnega upravitelja Branka Đorđevića na zahtevo ministrstva za pravosodje Zbornica upraviteljev Slovenije (ZUS) uvedla disciplinski postopek.

Celjsko okrožno sodišče je junija razsodilo, da je Đorđević, najbolj znan kot stečajni upravitelj Mure, kršil insolvenčni zakon. Ko je iz stečajne mase prodajal polovico družinske hiše, bi moral namreč Janji Likovič, ki je bila lastnica druge polovice, ponuditi polovico hiše po ceni, ki je bila izbrana po nezavezujočem zbiranju ponudb maja lani. Likovičeva je imela namreč predkupno pravico. Na sodbo prvostopenjskega sodišča se je Đorđević pričakovano pritožil.

Likovičeva od začetka stečaja pred enajstimi leti opozarja na domnevne nepravilnosti. In še danes je prepričana, da je bil edini cilj vseh vpletenih, da bi poceni prišli do njune hiše. Moževo polovico je Đorđević prodajal štirikrat na dražbi, prvič leta 2007. Ker kupcev nikoli ni bilo, se je Đorđević odločil za nezavezujoče zbiranje ponudb. Izbran je bil Franc Omerzo iz Brestanice, s katerim je Đorđević sklenil prodajno pogodbo, Omerzo pa postal lastnik polovice hiše za zgolj 17.000 evrov.

Sum ogrožanja varnosti

Likovičeva je nacionalnemu preiskovalnemu uradu podala kazensko ovadbo. V njej pa naznanila več kaznivih dejanj, ki naj bi jih storili Branko Đorđević, Franc Omerzo in več uslužbenk celjskega davčnega urada. Tožilstvo je eno ovadbo zoper Omerzo že zavrglo. Utemeljenega suma, da bi Omerzo Likovičevo izsiljeval, da bi odkupila moževo polovico hiše nazaj, namreč ni bilo. Je pa tožilstvo opozorilo, da bi v tem primeru morda lahko šlo za ogrožanje varnosti.

Likovičeva je namreč preiskovalcem povedala, da je Omerzo od nje zahteval, da polovico hiše odkupi nazaj za 130.000 evrov ali da svojo polovico proda za 17.000 evrov. Zahtevo je zavrnila, »zaradi česar ji je celo zagrozil, da jo bo ubil in ob slovesu še enkrat izrazil zahtevo, naj čim prej proda svoj solastniški delež«, kot pišejo na tožilstvu. Kaznivo dejanje ogrožanja varnosti se preganja na predlog, tako da bi to morala narediti Likovičeva. Ne glede na to, ali se bo za to odločila, pa Omerzoja in Đorđevića tožilstvo in policija preiskujeta še zaradi drugih ovadb, ki jih je podala Likovičeva. Tako Đorđević kot Omerzo sta že večkrat zatrdila, da nista storila ničesar narobe in da je Likovičeva tista, ki ju blati in ponižuje.

Preučujejo goro gradiva

Likovičevo poznajo domala vsi državni uradi in uradniki v državi. Sama pravi, da je poslala vsaj 300 elektronskih sporočil, letos tudi z vso pomembnejšo dokumentacijo: »Na vlado sem poslala gradivo. Pa čeprav je bil velik kup, je to le desetina tega, kar se je nabralo v teh letih.« Kot so sporočili z ministrstva za pravosodje, so več različnih vlog Likovičeve prejeli januarja in ker so bile mestoma nejasne, so Đorđevića prosili, naj se opredeli do očitkov. Za opredelitev so prosili tudi celjsko okrožno sodišče. Po preučitvi celotne dokumentacije, je ministrstvo že aprila ZUS predlagalo uvedbo disciplinskega postopka.

Kot je pojasnil generalni sekretar ZUS Aljoša Markovič, so sklep o uvedbi disciplinskega postopka izdali šele 17. septembra. Đorđević ima zdaj še čas, da nanj odgovori, nato bo razpisan narok. Trdi, da ni nič naredil narobe: »Vsak naredi kdaj kakšen prekršek, ampak menim, da ga tu ni bilo. Nikoli še nisem bil v disciplinskem postopku. Svoje delo sem vedno dobro opravljal. Če sem grešil, sem grešil ne zato, ker bi si to želel, ampak ker je bila takšna zakonodaja, ker sem si jo tako razložil.«