Steklo umetnike navdihuje že več tisoč let

Gostujoča razstava v Dolenjskem muzeju prikazuje dela 30 sodobnih ustvarjalcev

Objavljeno
19. september 2019 08.15
Posodobljeno
19. september 2019 18.36
Stekleni nakit Antonije Gospić Fotografije Simona Fajfar
»Povezujemo preteklost in sedanjost,« je Katarina Dajčman, kustosinja Dolenjskega muzeja Novo mesto, opisala razstavo, ki so jo pripravili v sodelovanju z Muzejem antičnega stekla v Zadru (MAS). Gostujoča razstava Umetniki stekla je na ogled do 19. oktobra, s 55 eksponati pa predstavlja 30 sodobnih umetnikov, ki ustvarjajo s tem krhkim, a vendar trdnim materialom.

image
Bančne svetilke v tiffany tehniki s pomorskimi zastavami Željke in Borisa Rogića


V Dolenjskem muzeju, kjer imajo bogato zbirko predmetov iz starejše železne dobe, ki območje uvršča med najbogatejša središča v jugovzhodni Evropi, imajo iz tega obdobja tudi več deset tisoč jagod iz raznobarvnega stekla. S steklenim nakitom, ki so ga našli med arheološkimi izkopavanji, so že gostovali v Zadru, v muzeju antičnega stekla, ki deluje od leta 2009. Ta ustanova nadaljuje tradicijo oblikovanja stekla, ki sega v antiko, saj številni arheološki artefakti kažejo, da je v Zadru delovala steklarska delavnica.

image
Razstava je na ogled do 19. oktobra. Foto Simona Fajfar

 

Živi muzej


Z ustanovitvijo MAS so oblikovali »živi muzej«, kjer načrtno sodelujejo s številnimi umetniki iz Hrvaške in tujine, ki najdejo navdih v antiki ali steklu na splošno. V muzeju imajo tudi delavnico tradicionalnega ročnega pihanja stekla, stare obrti, ki jo poleg njih ohranjajo le še v družini Podhraški iz Huma na Sotli. Ker Hrvati nimajo več tovarne stekla – razen izključno industrijske proizvodnje – kjer bi umetniki lahko ustvarjali v tem materialu, sodelujejo s podjetji v Sloveniji, na Češkem in v Nemčiji.

image
Razstavo dopolnjuje 43 plakatov, ki so jih oblikovali ob razstavah Muzeja antičnega stekla v Zadru.


V kratkem času, odkar muzej deluje, so pripravili celo vrsto dogodkov ter samostojnih in skupinskih razstav del mojstrov stekla oziroma, kot jim pravijo v Zadru, »ljudi od stakla«. Izbor najboljših sodobnih del so zbrali na razstavi, ki je bila leta 2016 na ogled v njihovem muzeju, zdaj pa gostuje v Novem mestu.

image
Na ogled so tudi plakati razstav, ki so jih pripravili v MAS v zadnjem desetletju. Foto Simona Fajfar


Čeprav je večina razstavljenih del nastala v devetdesetih letih in pozneje, je s tremi deli predstavljena tudi ustvarjalnost svetovno znanega Raoula Goldonija (1919–1983), hrvaškega slikarja in kiparja, ki je bil od leta 1972 pionir novega gibanja v oblikovanju stekla na svetovni ravni in predstavnik novih teženj tako imenovanega gibanja Studio Glass. Njegova dela so razstavljena skupaj z izdelki dveh njegovih učencev, Dražena Trogrlića, ki se predstavlja z razstavo Ozvezdje Mediterana, in Antona Vrlića, ki je v Zadru razstavljal Steklene gradove.

image
Raoul Goldoni: Zeleni torzo III, 1979. Foto Simona Fajfar

 

Od vitraža do nakita


Razstava je zelo raznolika, saj se umetniki predstavljajo s tako tradicionalnimi obrtmi, kot je vitraž v sodobni preobleki – zastopata jo Josip Botteri Dini in Dominique Jurić, do povsem drugačne ustvarjalnosti v steklu, kakršen je neverjetno natančno izdelan nakit iz steklenih kroglic Antonije Gospić. Ne manjka risb na steklo, ki so delo akademske slikarke Ljerke Njerš, ali pa zanimivih posod umetnika Predraga Petrovića - Pepija, ki so nastale na podlagi tradicionalnih lončenih posod z otoka Iža, okrašenih s steklom.

image
Na razstavi je 55 eksponatov.


Željka in Bors Rogić sta se v MAS leta 2013 predstavila z bankirskimi lučmi v tiffany tehniki, pri katerih sta na senčnikih upodobila črke pomorskih zastav. Leto zatem sta se z razstavo Svetloba glagolice poklonila pisavi slovanskih jezikov, ki je nastala v 9. stoletju. Tu so še dizajn v steklu Radovana Rajića ter uporabne posode in kozarci Marka Štefanca, v MAS zaposlenega ustvarjalca, ki je imel samostojno razstavo v Zadru leta 2015.

image
Z razstavo bi po besedah umetnostne zgodovinarke Katarine Dajčman umetnike radi spodbudili k ustvarjanju s tem materialom.

 

Steklene dragocenosti iz železne dobe


Na razstavi so dela dveh Slovenk. Zvonka Požun, ki je v Zadru razstavljala leta 2012, sicer pa dela v Avstriji, se predstavlja s starimi tehnikami stekloslikarstva v novih interpretacijah oziroma s filigransko natančno porisanimi kozarci. Mira Ličen, slikarka in restavratorka, pa ima na razstavi dela iz cikla Steklene skulpture, ki so bile predstavljene na njeni samostojni razstavi v Zadru leta 2015.

image
Stekleni nakit Antonije Gospić Fotografije Simona Fajfar


V Dolenjskem muzeju želijo z razstavo Umetniki stekla opozoriti tudi na steklene dragocenosti iz železne dobe, ki jih hranijo v muzeju, pravi umetnostna zgodovinarka Katarina Dajčman: »S to razstavo povezujemo steklo v preteklosti in sedanjosti, hkrati pa poskušamo opozoriti na tehnološke postopke oblikovanja stekla.« V sodelovanju z MAS bodo v Dolenjskem muzeju pripravili delavnico oblikovanja stekla, s katero – upajo – bodo morda koga spodbudili, da se bo odločil za ustvarjanje v tem materialu. Kot pravi sogovornica: »Steklo je navdih že več tisoč let …«