Številni Slovenci na silvestrovanju na prostem, ognjemet umaknjen iz več mest

​​Ognjemetu so se odpovedali v več slovenskih mestih, in sicer v Kranju, Novem mestu, Celju, Kopru, Slovenj Gradcu ter na Bledu in Ptuju.
Fotografija: FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Številni so se odločili, da bodo novo leto 2019 pričakali na množičnih silvestrovanjih na prostem, napovedanih v večjih mestih po državi. Ponekod hkrati z ognjemeti. Tem so vremenoslovci napovedali lepo vidljivost.

V Ljubljani so za silvestrovanje že tradicionalno izbrali prizorišča na štirih trgih. Na Kongresni trg s programom, namenjenim najširšemu krogu obiskovalcev, so na program uvrstili nastope Anabel, Nike Zorjan in Victory. Na Mestnem trgu, prizorišču za ljubitelje popevk, pa Maraaye & Jazzilaz in Klare Jazbec.

Program na Trgu francoske revolucije so namenili ljubiteljem alternativne rock glasbe, in sicer s koncerti skupin Super Action Heroes, Red Five Point Star in Elvis Jackson. Na Pogačarjevem trgu, namenjenem ljubiteljem slovenskih izvajalcev popularne in narodno zabavne glasbe, so na oder povabili Gala Kvintet in Franceta in Krila.

Polnočni ognjemet z Ljubljanskega gradu so tokrat napovedali z raketami iz biorazgradljivih materialov. V zeleni barvi, ki je barva Ljubljane, in v srebrni, zlati in modri, ki so barve silvestrskega večera.

V Mariboru, kjer ima javno silvestrovanje najdaljšo tradicijo v Sloveniji, so v program uvrstili Nušo Derendo in Pop Design.

Silvestrsko vzdušje so namenili tudi brezdomcem v Ljubljani. Silvestrovanja z njimi, ki ga prireja Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, ljubljanski župan Zoran Janković in ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore.

Ognjemetu so se odpovedali v več slovenskih mestih, in sicer v Kranju, Novem mestu, Celju, Kopru, Slovenj Gradcu ter na Bledu in Ptuju.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Silvestrovo je mogoče preživeti v teatru ali kinu


Tudi letos so večje gledališke hiše in kinodvorane po Sloveniji ponudile silvestrske predstave. V ljubljanski Drami na velikem odru Linhartovo komedijo Ta veseli dan ali Matiček se ženi v režiji Janusza Kice, v Mali drami predstavo Svetlane Makarovič Prekleti kadilci v režiji Tina Grabnarja. Mestno gledališče ljubljansko (MGL) pa se je odločilo za Molierovo komedijo Žlahtni meščan v režiji Eduarda Milerja.

Štajerska prestolnica je v veliki dvorani SNG Maribor ponudila Verdijevo opero Nabucco v režiji Filippa Tonona pod dirigentskim vodstvom Stefana Romanija, na malem odru pa predstavo Patricka Marberja Od blizu v režiji Dina Mustafića. V Stari dvorani so na spored uvrstili baletno predstavo Edwarda Cluga Tango. V SLG Celje pa komedijo Borisa Kobala Profesionalci espe.

Na Gorenjskem so silvestrsko predstavo ponudili v Prešernovem gledališču Kranj, in sicer predstavo Vinka Möderndorferja Tri ženske.

Silvestrovanja so v programe uvrstili tudi v nekaterih slovenskih kinodvoranah. V Kinodvoru z ogledom ameriškega filma Davida Loweryja Starec in pištola, najmlajše pa so že opoldne vabili na projekcijo danskega animiranega filma Neverjetna zgodba o velikanski hruški.

Za poseben silvestrski program so se odločili tudi v SNG Opera in balet Ljubljana. Poleg uprizoritve komične Rossinijeve opere Pepelka v režiji Jeromea Savaryja še z novoletno večerjo in nato gala plesom z Nuško Drašček.

Pester umetniški program je za silvestrski večer tradicionalno v Cankarjevem domu (CD). Največji oder Gallusove dvorane so namenili spektaklu umetniškega avstralskega cirkusa Circa, gostujoči predstavi mariborske Drame Drugibutalci Igorja Pisona pa Linhartovo dvorano.

Glasbenim sladokuscem so v Klubu CD ponudili pripovedi sevdaha Damirja Imamovića, ljubiteljem filma pa z vodomcem nagrajeni film Bojevnica v režiji Benedikta Erlingssona. Film ponuja navdihujočo zgodbo o ženski, ki se vztrajno bori za ohranitev narave.

Tudi na zadnji dan Cankarjevega leta 2018 so se poklonili Ivanu Cankarju: že ob 17. uri so se lahko obiskovalci udeležili vodenja po razstavi Ivan Cankar in Evropa, ki so ga poimenovali Okus po Cankarju, v veliki sprejemni dvorani pa je po lanskem vzoru sledil ples z zasedbo Monika Avsenik & The Mood Swingers.

Komentarji: