V Sloveniji okuženih 756 oseb, 28 jih je v intenzivni negi

Do danes so strokovnjaki opravili 21.349 testiranj. Število umrlih ostaja enajst. Naraslo je število hospitaliziranih.
Fotografija: Osebje na infekcijski kliniki. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Osebje na infekcijski kliniki. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je sporočil, da je potrjenih 26 novih okužb z virusom sars-cov-2, skupno potrjenih okužb pa je 756 (zvečer so okužbo potrdili še pri sedmih Slovencih, ki so v karanteni v Dolgi vasi, tako da se je število povzpelo na 763). Do danes so opravili 21.349 testiranj. Število umrlih ostaja enajst.



Koronavirus po spolu in starosti FOTO: Infografika Delo
Koronavirus po spolu in starosti FOTO: Infografika Delo


Hospitaliziranih je 115 oseb, 28 jih je v intenzivni negi, je še sporočil Gantar. Pozitivnih zdravstvenih delavcev je 108, od tega v domovih za starejše občane 24.

Trenutno je na razpolago več kot 500 postelj za bolnike s covidom-19, zmogljivosti pa lahko v poostrenih razmerah še povečujejo. Postelj za intenzivno terapijo je okoli 50 in tudi teh lahko po potrebi zagotovijo več. Poleg tega prihaja tudi dodatna oprema, vključno z respiratorji.
 


V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je bilo danes zjutraj zaradi okužbe s covidom-19 hospitaliziranih 54 pacientov, torej štirje več kot včeraj. Na intenzivni terapiji jih je 15, dva več kot v nedeljo. Tudi v UKC Maribor so hospitalizirani štirje ljudje več kot včeraj. Dva pacienta več kot včeraj, torej 15, zdravijo tudi na kliniki Golnik, dva izmed njih potrebujeta intenzivno nego.

Okužbe po regijah. FOTO: Infografika Delo
Okužbe po regijah. FOTO: Infografika Delo


 

Med Slovenci v karanteni v Dolgi vasi sedem okuženih


Pozno zvečer je bilo znano, da je med Slovenci v karanteni v Dolgi vas pri Lendavi sedem okuženih. Tam je v 14-dnevni karanteni sicer 27 slovenskih državljanov, ki so pripotovali iz Avstrije. Vsi se sicer počutijo dobro, kot so sporočili iz NIJZ.  Večinoma gre za delavce na začasnem delu v Avstriji, ki so jih takoj pri prihodu v Slovenijo v nedeljo zvečer testirali na okužbo z novim koronavirusom, nato pa prepeljali v Dolgo vas. 

Prostor za njihovo karanteno je odstopil gostilničar. Ob vrnitvi so državljani dobili vse informacije in napotke, občina, občinski štab civilne zaščite in tamkajšnji Rdeči križ pa so jim zagotovili potrebna zaščitna sredstva ter organizirali preskrbo s hrano. Kot je danes za STA povedala direktorica zdravstvenega doma Murska Sobota Edith Žižek Sapač, so vsem vzeli brise, bili pa so v dobrem zdravstvenem stanju.
 

UKC Maribor: 68 zaposlenih v domači izolaciji


Iz UKC Maribor so sporočili, da je pri njih skupno 34 hospitaliziranih pacientov, od tega je devet pacientov v intenzivni enoti in od teh devetih je osem pacientov intubiranih (na respiratorju).

Trenutno je tudi 68 zaposlenih v UKC Maribor preventivno v domači izolaciji (zaradi nedavnih tesnih socialnih stikov), pri čemer gre za vse zaposlene, ne zgolj za zdravstveno osebje. Doslej sta se 102 zaposlena že vrnila na delovno mesto, nadaljnjega širjenja okužbe pa znotraj zaposlenih niso zaznali.

Vse bolnike in svojce obveščajo, da delo na oddelku za onkologijo poteka nemoteno. Poleg tega prosijo, naj imajo bolniki ob prihodu zaščitno obrazno masko, za odvzem krvi pa se zglasite največ 90 minut pred terminom pregleda.
 

V karanteni v postojnskem hotelu danes jemljejo brise


Pri štiridesetih Slovencih, ki so jih po prihodu iz Španije namestili v karanteno v hotelu Epic v Postojni, so danes začeli jemati brise, je povedal župan občine Postojna Igor Marentič. Vsi se počutijo dobro, nihče med potjo ni kazal znakov okužbe. Tik pred koncem karantene jih bodo še enkrat testirali na okuženost z novim koronavirusom.

Štirideset Slovencev so po prihodu iz Španije namestili v karanteno v hotelu Epic v Postojni. FOTO: FB / Regijski štab Civilne zaščite za Notranjsko
Štirideset Slovencev so po prihodu iz Španije namestili v karanteno v hotelu Epic v Postojni. FOTO: FB / Regijski štab Civilne zaščite za Notranjsko


V kuhinji hotela Epic bodo poleg ljudi v karanteni skrbeli tudi za hrano zasebnega doma starejših občanov Talita kum. Tam je trenutno 45 starostnikov, kuhinjo v domu pa so zaradi tam zaposlene, ki je okužena z novim koronavirusom, zaprli. Stanovalce doma so testirali, vendar so bili vsi doslej negativni.

V Občini Postojna je sicer trenutno skupaj 16 okuženih z novim koronavirusom.
 

Nove okužbe v ljutomerskem domu starejših


V ljutomerskem domu starejših občanov so po petkovi potrditvi dveh okužb z novim koronavirusom v nedeljo zvečer potrdili štiri dodatne okužbe. Zdaj testirajo tiste, ki so bili v stiku z okuženimi, županja pa je odredila zaprtje obeh ljutomerskih parkov in javne površine pred domom, navaja STA

V domovih za starejše po vsej Sloveniji je po doslej znanih podatkih z novim koronavirusom okuženih 109 oskrbovancev in 24 zaposlenih.

Preberite še:

Komentarji: