V Evropi zaradi covida-19 umrlo že več kot 15.000 ljudi

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19.
Fotografija: Brezdomec v središču Londona. V Veliki Britaniji so danes prvič od izbruha novega koronavirusa potrdili več kot 100 smrti v enem dnevu. FOTO: Dylan Martinez/Reuters
Odpri galerijo
Brezdomec v središču Londona. V Veliki Britaniji so danes prvič od izbruha novega koronavirusa potrdili več kot 100 smrti v enem dnevu. FOTO: Dylan Martinez/Reuters



22.25 Vrh EU dal evroskupini dva tedna časa za pripravo fiskalnih ukrepov za krizo zaradi novega koronavirusa​

Finančni ministri območja evra bodo imeli dva tedna časa, da pripravijo predloge za fiskalno ukrepanje v odziv na krizo zaradi novega koronavirusa, piše v skupni izjavi, ki so jo na današnji telekonferenci sprejeli voditelji držav Evropske Unije.

Pri teh predlogih bo treba upoštevati izjemno naravo šoka zaradi novega virusa in bolezni covid-19. Evropski reševalni mehanizem ESM v izjavi voditeljev ni omenjen, čeprav je bil v ospredju razprave. Italijanski premier Giuseppe Conte je po italijanskih navedbah blokiral skupen odziv voditeljev EU na krizo, saj se mu načrtovani ukrepi menda niso zdeli zadostni. STA

22.19 Janša: »Ne mine dan, da ne bi prišla vsaj ena večja pošiljka.«

Predsednik vlade Janez Janša je v odgovoru na opozorila zdravnikov glede varovalne opreme na Twitterju danes zatrdil, da delajo vse, kar je v človeških močeh, da to opremo zanje zagotovijo. »Ne mine dan, da ne bi prišla vsaj ena večja pošiljka. Žal pa določenih artiklov najvišje stopnje zaščite enostavno ni mogoče dobiti nikjer,« je pojasnil. STA



22.05 Tudi gasilci so zaploskali zdravnikom

Na Infekcijski kliniki so se zvečer s tvitom zahvalili gasilcem za, kot so zapisali, ganljiv večerni obisk.



20.20 V Franciji 365 novih smrti

Francija je danes potrdila 365 novih smrtnih žrtev covida-19. Med umrlimi je tudi 16-letno dekle. V Franciji se tako še vedno dnevno povečuje število smrtnih žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavnik ministrstva za zdravje Jerome Salomon je izjavil, da je v Franciji doslej v bolnišnicah zaradi covida-19 umrlo 1696 ljudi, v kar pa niso vštete osebe, ki so umrle bodisi doma bodisi v domovih za ostarele. Zaenkrat so potrdili 29.155 okužb. Salomon je še opozoril, da je verjetno število okuženih precej višje, saj testirajo le bolj ogrožene bolnike. STA

20.08 V Veliki Britaniji prvič v enem dnevu več kot 100 smrti

V Veliki Britaniji so prvič od izbruha novega koronavirusa potrdili več kot 100 smrti v enem dnevu. Od srede je namreč umrlo 115 ljudi, ki so bili pozitivni na novi koronavirus, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na spletni strani vlade so objavii, da je na Otoku doslej zaradi koronavirusa umrlo 578 ljudi.

Doslej so testirali 104.866 ljudi, od tega jih je bilo 11.658 pozitivnih. V zadnjem dnevu so tako potrdili več kot 2000 novih okužb.
Finančni minister Rishi Sunak je napovedal vladno pomoč za samozaposlene v državi. Vlado so namreč v preteklih dneh ostro kritizirali, da v svojih prvih paketih pomoči ni podprla te ranljive skupine. STA

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


19.54 Bolsonaro okužb še vedno ne jemlje resno

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro svetovne pandemije novega koronavirusa še vedno ne jemlje resno. Potem ko so kriminalne združbe po poročanju tujih medijev v odsotnosti ukrepov Bolsonarove vlade razglasile policijsko uro v eni od favel Ria de Janeira, so danes skoraj vsi guvernerji brazilskih zveznih držav na predsednika naslovili odprto pismo.

Guvernerji, ki so sicer že sprejeli ukrepe za zajezitev širjenja virusa na ravni njihovih držav, Bolsonara med drugim pozivajo, naj jim zvezna vlada pomaga pri nakupu medicinske opreme.

Kot eden od najglasnejših kritikov Bolsonara se je vzpostavil njegov nekdanji zaveznik, vpliven guverner Sao Paula João Dória – pri tem je bil doslej neuspešen: Bolsonaro je vse očitke zavrnil rekoč, da si guverner pač želi postati predsednik Brazilije, piše argentinski Infobae. V Braziliji so po navedbah Reutersa potrdili več kot 2400 okužb in skoraj 60 smrti. Ka. M.

19.50 Število smrti v Evropi preseglo 15.000

Covid-19 je v Evropi doslej zahteval že več kot 15.000 smrtnih žrtev. Večino smrtnih žrtev sta zabeležila Italija in Španija.

Glede na statistiko francoske tiskovne agencije AFP je v Italiji za covidom-19 umrlo 8165 ljudi in v Španiji 4089. Sledi Francija s 1331 smrtnimi primeri. Na stari celini so doslej potrdili 15.500 smrtnih žrtev ter 268.191 okužb z novim koronavirusom, s čimer je Evropa najhuje prizadeta celina doslej.

Virus se je prvič pojavil na Kitajskem decembra lani. Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Evropi so zabeležili v Franciji 24. januarja. STA

V Italiji se je po štirih dnevih upadanja danes znova dvignilo število novih okužb. Poročajo o 4492 novih. FOTO: Yara Nardi/Reuters
V Italiji se je po štirih dnevih upadanja danes znova dvignilo število novih okužb. Poročajo o 4492 novih. FOTO: Yara Nardi/Reuters


18.40 V Italiji zaradi covida-19 umrlo že več kot 8000 ljudi

Italijanska civilna zaščita je tudi danes objavila tragično visoke številke, ki odražajo, da v državi vrhunca epidemije še niso dosegli. V zadnjih 24 urah sta zaradi covida-19 umrli 662 osebi, kar je le nekaj manj od včerajšnje številke 683. Skupno število smrti se je povzpelo že na 8165.

Slaba novica med že tako tragičnimi je, da se je po štirih dnevih upadanja danes znova dvignilo število novih okužb. Danes poročajo o 4492 novih okužbah, včeraj se je številka zaustavila pri 3491. V zadnjih dnevih je ostajala pod 4000.

Skupno je okuženih oziroma obolelih 62 013 ljudi, kar skupaj z umrlimi in ozdravljenimi znaša 80 539. Toliko okužb je bilo v Italiji od začetka izbruha.

Število ozdravljenih znaša 10 361, v zadnjih 24 urah 999, kar je nekaj nižje od včerajšnje številke 1036. V. U.



18.30 V Švici več kot 10 000 okuženih

Švica se je danes pridružila skupini držav, ki imajo več kot 10 000 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Ministrstvo za zdravje je danes potrdilo 10 661 okužb, kar je skoraj tisoč več kot dan prej. Koronavirusni bolezni 19 je podleglo 161 oseb.

Najhuje je v kantonu Ticino, ki meji na Italijo. Tu so potrdili 393 primerov na 100.000 oseb ter okoli dve petini smrti zaradi covida-19.

Švica sodi med države, kjer opravijo največ testov glede na število prebivalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Od 24. februarja, ko so potrdili prvi primer, so opravili 91.400 testov, od tega jih je bilo 14 odstotkov pozitivnih, so sporočili iz zvezne agencije za javno zdravje. STA

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


17.56 V Avstriji najmanj 52 smrtnih žrtev novega koronavirusa 

V Avstriji je do danes zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo najmanj 52 ljudi. Z novim koronavirusom je v Avstriji okužen 6601 človek. Skupno so opravili doslej v Avstriji 35.995 testov na okužbo, poroča danes na spletni strani avstrijski dnevnik Kronen Zeitung.

Zadnja smrtna žrtev v Avstriji je 79-letnik, ki je hkrati tudi prva smrtna žrtev v zvezni deželi Predarlsko. V Avstriji tako sedaj ni več nobene zvezne dežele, ki ne bi imela tudi smrtnega primera zaradi covida-19, še poroča časnik. STA

17.54. Kitajska prepoveduje tujcem vstop v državo

Kitajska je napovedala, da bo začasno prepovedala vstop v državo vsem tujim državljanom, ki imajo vizume ali dovoljenje za bivanje. Že pred tem pa so napovedali omejitev mednarodnih letalskih povezav. Z ukrepi želijo preprečiti vnos koronavirusa v državo, potem ko že dva dneva niso potrdili novih domačih okužb.

Ukrep bo v veljavo stopil v soboto. Prepovedan pa bo tudi tranzitni vstop, za katerega ni potreben vizum. Izjema bo med drugim veljala za diplomatske vizume.

Tisti, ki želijo na Kitajsko iz nujnih gospodarskih, znanstvenih ali tehnoloških aktivnosti ter iz humanitarnih potreb, pa lahko še vedno zaprosijo za vizum, poroča nemška tiskovna agencija dpa. STA

Kitajski zdravstveni delavki ob Jangceju v Wuhanu. FOTO: Reuters
Kitajski zdravstveni delavki ob Jangceju v Wuhanu. FOTO: Reuters


17.47 V domu upokojencev Šmarje pri Jelšah zadovoljivo stanje

Na popoldanski izjavi za medije je minister za zdravje Tomaž Gantar povedal, da je stanje v domu upokojencev Šmarje pri Jelšah zadovoljivo, za oskrbovance, teh je okoli 200, pa dobro poskrbljeno. 32 oskrbovancev s koronavirusom je ločenih, enako tudi osebje, ki skrbi zanje. Ravnanje v tem domu, je povedal Gantar, bo model za ravnanje v drugih tovrstnih domovih. 

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je pohvalil strokovnost dela v tem domu in izpostavil pomen priprav na morebitno pomanjkanje kadrov. Prostovoljce je pozval, naj se javijo civilni zaščiti. Minister je povedal še, da zaposlenim v domu upokojencev Šmarje pri Jelšah nudijo psihološko svetovanje ter da oskrbovanci v domu dobro prenašajo izolacijo. Stike s svojci jim omogočijo preko interneta. K. M.



17.27 Pet milijonov milijonov zelencev proti virusu

Pet bilijonov dolarjev oziroma več kot 45 milijonov milijonov evrov bo skupina držav G20 namenila borbi proti posledicam pandemije koronavirusa, so se danes na videokonferenci dogovorili voditelji dvajseterice.

»Če bomo sodelovali, bomo to skupaj premagali,« so voditelji zapisali v skupni izjavi. V njej so ugotovili, da je sedanja pandemija brez primere dokazala, kako smo vsi povezani in ranljivi. »Virus ne pozna meja… Trdno smo odločeni, da bomo predstavljali združeno fronto proti tej skupni grožnji,« so še zapisali voditelji skupine držav, ki je bila ustanovljena leta 1999, pomembno mednarodno vlogo pa je dobila med reševanjem zadnje finančne krize. B. Č.

Virtualnega vrha voditeljev držav G20 se je na daleč udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Sputnik/Reuters
Virtualnega vrha voditeljev držav G20 se je na daleč udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. FOTO: Sputnik/Reuters


17.24 V Afganistanu bodo izpustili do 10.000 zapornikov

Afganistan bo izpustil do 10.000 zapornikov, da bi s tem upočasnil širjenje novega koronavirusa, so sporočili v Kabulu. Med izpuščenimi zaporniki bodo večinoma mladoletniki, starejši, bolniki in ženske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»To je odgovorna odločitev, da se zavaruje zdravje ljudi,« je dejal generalni tožilec Farid Hamidi. »Odlok ne velja za tiste, ki so storili zločine proti nacionalni ali mednarodni varnosti,« je dodal. V Afganistanu so sicer zaenkrat potrdili 75 primerov okužb, ena oseba pa je umrla, piše na spletni strani Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

17.08 Druga smrtna žrtev na Hrvaškem je bila onkološki bolnik

Na zagrebški infekcijski kliniki je danes umrla druga žrtev novega koronavirusa na Hrvaškem, je potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Hrvaški mediji poročajo, da gre za 74-letnika, ki je bil nekaj dni na ventilatorju zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja po okužbi.

V slabem zdravstvenem stanju zaradi okužbe je tudi soproga danes preminulega moškega, je poročal novičarski portal index.hr. Na ventilatorju je bilo danes na Hrvaškem še osem okuženih, večina v zagrebški bolnišnici. Minister Beroš je na popoldanski novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite dejal, da je bil umrli moški onkološki bolnik.

Potrdil je, da je na Hrvaškem 495 okuženih z novim koronavirusom, kar je za 14 oseb več kot jih je bilo zjutraj in 53 oseb več kot v preteklih 24 urah. Izpostavil je, da se je število na novo okuženih od začetka tedna vsak dan rahlo zmanjševalo z 71 primerov na 53. Meni, da ni možno govoriti o trendih, temveč o tem, da so bili sprejeti ukrepi pravilni. STA

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


16.59 V Nemčiji zaradi obširnega testiranja manjše število žrtev covida-19

V Nemčiji tedensko opravijo do pol milijona testiranj za novi koronavirus, je danes dejal virolog Christian Drosten. Zgodnjo zaznavanje bolezni pa je bilo ključnega pomena, da v državi ni veliko smrtnih primerov zaradi covida-19, je dodal.

V Nemčiji so potrdili več kot 36.000 okužb z novim koronavirusom, s čimer je država med bolj prizadetimi po številu okužb. Obenem pa je covidu-19 po podatkih Inštituta Robert Koch podleglo 198 ljudi, kar pomeni, da je stopnja smrtnosti okoli 0,5 odstotka. Po oceni strokovnjakov gre zasluga za nizko smrtnost testiranju in sledenju potrjenih primerov. To je tehnika, ki je uspešna tudi v Južni Koreji in Singapurju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Razlog, zakaj ima Nemčija tako malo smrti v primerjavi s številom okuženih ljudi, je mogoče pojasniti z dejstvom, da izvedeno res veliko število laboratorijsko diagnostičnih testiranj,« je na novinarski konferenci dejal vodja inštituta za virologijo pri berlinski bolnišnici Charite Christian Drosten.

Glede na zadnje ocene v Nemčiji na tedenski ravni izvedejo do 500.000 testiranj. K temu je pripomogla tudi mreža laboratorijev po celi državi. Tudi nemški minister za zdravje Jens Spahn je potrdil, da so v zadnjem tednu izvedli med 300.000 do 500.000 testiranj, okoli desetina pa jih je pozitivnih. »To je verjetno največ testiranj na državo na svetu, tako absolutno kot relativno,« je dodal. STA

16.49 Nekdanji prvi mož ECB Draghi: Zadolževanje v tem času edina prava možnost

Nekdanji prvi mož Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi je naklonjen izjemnim intervencijam vlad evropskih držav za blaženje posledic pandemije novega koronavirusa. Posledice virusa je primerjal s prvo svetovno vojno in dodal, da je kopičenje dolga za financiranje ukrepov edina prava možnost.

Izgubo prihodkov v zasebnem sektorju in posojila, ki jih bo ta potreboval, bodo morale sčasoma v celoti ali deloma prevzeti države, je v britanskem Financial Timesu zapisal Draghi.

Prepričan je, da se bodo morale države odločiti za kopičenje dolga, da bodo zaščitile prebivalce in gospodarstvo pred šoki, za katere realni sektor ni kriv in jih ne more absorbirati, Draghijevo pisanje povzema francoska tiskovna agencija AFP.

»Alternativa ... bi bila mnogo bolj škodljiva za gospodarstvo in na koncu za vlade,« verjame. Italijanski ekonomist je izpostavil še, da ima le država moč zaščititi delovna mesta in zagotoviti likvidnost podjetij. Med ukrepi je omenil jamstva za bančna posojila podjetjem in neposredno pomoč. STA

Mario Draghi. FOTO: Vincent Kessler/Reuters
Mario Draghi. FOTO: Vincent Kessler/Reuters


16.44 Vladnim protikriznim smernicam načelno naklonjena tudi opozicija

V opozicijskih strankah so načelno naklonjeni smernicam iz vladnega paketa pomoči za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa za prebivalce in gospodarstvo. Opozarjajo pa, da ukrepi izpuščajo nekatere kategorije prebivalstva, zato so vladi že posredovali nekatere pripombe.

V LMŠ so tako pozdravili ukrepe, ki so predlagani kot pomoč in odziv na krizo tako gospodarstvu kot državljanom oziroma prebivalcem Slovenije. Pri tem pa vztrajajo, da morajo ukrepi zajeti vse kategorije. Kot je v izjavi za medije pred poslopjem DZ dejala poslanka LMŠ Jerca Korče, so v sredo vladi posredovali približno 20 strani njihovih pomislekov in predlogov.

Verjame, da jih bo vlada ob pripravi ukrepov tudi upoštevala. Skrajševanje ustavnih rokov pa je po njenem mnenju v tem trenutku nepotrebno, saj se v vsak zakon lahko vnese tudi retroaktivna veljavnost.

Tudi v SD vladni paket po besedah prvaka stranke Dejana Židana načeloma podpirajo, vendarle pa so prvi predvideni ukrepi po njegovem mnenju morda nekoliko preskromni. Če vlada odredi, da se nekaterih del ne more opravljati, bi morala pristati tudi na to, da tem dejavnostim 100-odstotno povrne vrednost bruto plače.

Ostalim čakajočim bi bilo treba sredstva povrniti 90-odstotno, pri čemer ne bi smelo biti razlike med gospodarskimi družbami, javnimi zavodi in samozaposlenimi. Pri samozaposlenih minimalna refundacija ne bi smela biti nižja od 100 odstotkov minimalne plače, je navedel Židan. STA

16.39 Slovenski evroposlanci podpirajo prve tri zakonodajne ukrepe v boju proti koronavirusu

Evropski poslanci iz Slovenije Franc Bogovič, Tanja Fajon, Ljudmila Novak, Romana Tomc in Milan Zver podpirajo prve tri zakonodajne ukrepe v boju proti novemu koronavirusu, o katerih bo drevi na izrednem plenarnem zasedanju glasoval Evropski parlament. To bo zaradi izrednih okoliščin v pandemiji prvo glasovanje na daljavo v zgodovini parlamenta.

16.29 Župani mestnih občin enotno proti koronavirusu

Župani mestnih občin so se dogovorili o poenotenem ukrepanju v zvezi s posledicami epidemije novega koronavirusa. Danes so sprejeli prve usmeritve za ukrepanje, dorekli pa jih bodo potem, ko bodo začeli veljati interventni zakoni. Podrobnosti zato še niso znane. STA

16.23 V Srbiji covid-19 zahteval še tri življenja​

V Srbiji sta ponoči zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrli še dve osebi, kažejo podatki ministrstva za zdravje na spletni strani Covid19.rs. V Beogradu pa je danes umrla še ena oseba. Skupno je doslej v Srbiji zaradi koronavirusa umrlo sedem ljudi.

Žrtvi, ki sta umrli ponoči, sta 80-letnik in 62-letnica, ki sta oba imela kronične bolezni, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Tretja današnja žrtev je bila stara 48 let, je sporočila direktorica srbskega inštituta za javno zdravje Verica Jovanović. Do 15. ure so v Srbiji potrdili 73 novih primerov koronavirusa, skupno imajo v državi 457 okužb. STA

16.13 Mediana: Spremljanje medijev se je med epidemijo podvojilo

Med epidemijo so ljudje doma in veliko časa namenijo spremljanju najrazličnejših medijev, predvsem informativnih oddaj na vseh televizijah, ugotavlja Mediana. Spremljanje medijev se je med epidemijo podvojilo, najbolj znanih informativnih oddaj na POP TV in programih Televizije Slovenija pa se je več kot podvojilo, so navedli.

Analizirali so dve ciljni skupini, in sicer tako skupino polnoletnih kot skupino starih od 18. do 64. let. V zadnji se je najbolj povečala gledanost informativnih oddaj na POP TV, in sicer za 118 odstotkov, ter na vseh treh programih Televizije Slovenija, in sicer za 113 odstotkov. Bolj gledane so tudi novice na programih Planet TV, Nova24 in na tujih televizijah.

Kriza je zelo vplivala tudi na spremljanje spletnih novičarskih portalov, saj je kar 84 odstotkov vprašanih potrdilo, da jih spremljajo več kot običajno. STA

16.07  Kitajski lastnik velenjskega Gorenja Hisense napoveduje donacije zaščitne opreme in aparatov 

Kitajski lastnik velenjskega Gorenja Hisense aktivno pomaga z donacijami zaščitne medicinske opreme in aparatov v boju z epidemijo novega koronavirusa, poroča STA. Na poti v Slovenijo je večja pošiljka zaščitne in medicinske opreme, vladi pa je v brezplačno uporabo ponudil tudi svoje nepremičnine in vozila, če bi se to izkazalo za potrebno.

Iz skupine Hisense, ki je lastnica Gorenja, je že na poti v Slovenijo 200.000 zaščitnih mask, 2000 kompletov zaščitne medicinske opreme, 2000 zaščitnih oblek in 500 respiratorjev, so sporočili iz Gorenja. Hisense bo naši državi podaril tudi aparat za umetno predihavanje.

Prav tako je Hisense dal na voljo svoje skladišče v kitajskem Qingdau ter najel še dodatno skladišče, kjer bodo s pomočjo slovenskega veleposlaništva in ministrstev zbirali tudi vse druge donacije s Kitajske in jih odpremili v Slovenijo.

15.53 Pošta prilagodila nekatere postopke izplačil pokojnin

Pošta Slovenije je v dogovoru z Zavodom za pokojninsko zavarovanje Republike Slovenije prilagodila izplačila pokojninskih nakaznic v dostavi oziroma na terenu. Upokojence, ki se na dan izplačila pokojnin takoj zjutraj oglasijo na pošti, vljudno pozivajo, da če to ni nujno potrebno, obiska pošte ne načrtujejo že prvi dan oziroma ne takoj zjutraj, ampak ga preložijo na prihodnje dni.
  
Izplačila pokojnin prek pokojninskih nakaznic v dostavi oziroma na terenu bodo večinoma potekala na ustaljen način, z minimalnimi prilagoditvami zaradi upoštevanja varnostnih ukrepov. Izplačilo bo potekalo na »brezkontaktni« način na primernem mestu na naslovu prejemnika, o čemer bodo ti prejeli ustne napotke od pismonoše.

Prav tako je pošta prilagodila postopke tudi za primere posameznikov, ki so priklenjeni na posteljo ali so drugače gibalno toliko ovirani, da ne morejo priti pismonoš naproti, torej prevzeti pokojnine na vhodu v stavbo. Izplačilo pokojnin tem upokojencem bo samo za mesec marec 2020 prilagojeno tako, da bo pismonoša osebi, ki prejemnika neguje oziroma živi z njim v gospodinjstvu, pustil enkratno pooblastilo za dvig pokojninske nakaznice za marec 2020 na pošti.

FOT: Marko Feist/Slovenske novice
FOT: Marko Feist/Slovenske novice


15.30 Na Infekcijski kliniki ponoči umrl oskrbovanec doma iz Metlike

Na Infekcijski kliniki se zdravi 41 bolnikov, od tega 11 v enoti intenzivne terapije, so sporočili iz UKC Ljubljana. Eden od bolnikov v enoti intenzivne terapije je bil ekstubiran, torej ne potrebuje več umetne ventilacije, je povedala doc. dr. Tatjana Lejko Zupanc. »Žal pa je ponoči umrl oskrbovanec doma iz Metlike, ki je bil tudi sicer kronični bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi,« je povedala Lejko Zupančeva.
 
Na ortopedski kliniki pripravljajo posteljne kapacitete, saj pričakujejo, da bo klinika na Japljevi kmalu postala premajhna. Za zdaj imajo pripravljenih 20 postelj, po potrebi bodo kapacitete še širili.
 
Napovedi so, kot je dodala, nehvaležne, počakati morajo, kaj bo prinesel prihodnji teden. »To bo kritično, potem pa se bomo nekoliko lažje orientirali, vsekakor pa ne bo konec čez noč. Vsi bolniki na intenzivni terapiji potrebujejo kar nekaj tednov, da jih nehamo umetno predihavati, tudi bolniki na oddelkih potrebujejo kisik, hospitalizacije so kar dolge, zato se število bolnikov tudi veča,« pojasnjuje Lejko.

V sredo so sicer v Sloveniji evidentirali 36 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj je v Sloveniji tako potrjenih 562 primerov. Do danes so opravili 17.294 testiranj. Hospitaliziranih je bilo 98 oseb, 17 jih je bilo na intenzivni negi, je sporočila vlada.





15.20 Kaj pa sprehodi s psi?

Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi zagotavlja ljudem, da dostopajo do najbližje parkovne, sprehajalne površine, najbližjega gozda in tam opravijo sprehod, ki so ga načrtovali; tudi s psom, ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb.

Na ministrstvu ugotavljajo, da odlok trenutno v zadostni meri služi svojemu glavnemu namenu, da se ljudje ne združujejo in da tudi na ta način omejimo širjenje virusa. Spremembe odloka zato ne načrtujejo, ponovno pa pozivajo vse prebivalce k odgovornemu ravnanju in doslednemu spoštovanju tega ukrepa.

15.11 V Velenju možnost subvencioniranja najemnin

V zdajšnjih razmerah, ko bo marsikdo ostal brez dela dohodkov ali celo brez dohodkov, na Mestni občini Velenje občane obveščajo, da lahko najemniki neprofitnih in tržnih stanovanj na center za socialno delo oddajo vloge za subvencioniranje najemnin. Velenjska občina na leto za tovrstne subvencije iz proračuna nameni dobrih 400.000 evrov.

Na podlagi stanovanjskega zakona in zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev lahko za subvencijo najemnine zaprosi vsak državljan, so spomnili na velenjski občini. Najemniki neprofitnih in tržnih stanovanj vloge oddajo na pristojni center za socialno delo, ta pa o pravici do subvencije odloči z odločbo. STA

15.04 TAB Mežica ustavlja proizvodnjo

Iz tovarne akumulatorskih baterij TAB Mežica so sporočili, da zaradi trenutne situacije na trgu in pomanjkanja naročil ustavljajo proizvodnjo startnih baterij za čas od 30. marca do 10. aprila. Ukrep velja tudi v nekaterih oddelkih hčerinskih družb MPI-Reciklaža in TAB-IPM. V proizvodnji industrijskih celic na lokaciji v Žerjavu delo nadaljujejo brez sprememb. M. K.

14.46 Zaradi koronavirusa pogrebe prenašajo po spletu

Na Dunaju se ukrepom zaradi novega koronavirusa prilagajajo tudi pogrebne službe. Ponujati so začele prenose pogrebov po spletu, ki so brezplačni. Podobne ponudbe se pojavljajo tudi v drugih državah, med drugim v Franciji in Španiji. STA

14.14 Von der Leynova kritična zaradi sebičnosti v boju proti koronavirusu 

Ko bi Evropa morala dokazati, da ni unija le v lepem vremenu, jih vse preveč najprej ni hotelo deliti dežnika, je bila kritična predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen v nastopu na izrednem plenarnem zasedanju evropskega parlamenta. Ostro je kritizirala zlasti vzpostavljanje pregrad, ki da preprosto ni smiselno. STA

FOTO: Johanna Geron/Reuters
FOTO: Johanna Geron/Reuters


14.11 NIJZ s previdnostnimi ukrepi tudi pri spletnih nakupih

Svetujejo negotovinsko plačevanje, prevzem pošiljke brez stika med naročnikom in dostavljavcem ter previdnost pri ravnanju z embalažo prejetega blaga. STA

14.04 Zaradi koronavirusa trte obrezali brez pompa

Na samem, brez protokola in navzočnosti televizijskih kamer ter fotoreporterjev so na Ljubljanskem gradu, ki zaradi ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa še naprej ostaja zaprt za obiskovalce, sodelavci Kmetijskega inštituta Slovenije opravili rez na 1050 trsih v grajskem vinogradu. Po besedah Francija Čuša so trte normalno preživele zimski čas, les olesenelih mladik pa je lepo dozorel, tako da za zdaj ni razlogov, da ne bi pričakovali dobre tretje grajske trgatve in novih steklenic kakovostnega vina sort belpin in rdečegrajc. P. Z.

13.47 V Ljubljani možnost dostave Žitovih in Podravkinih svežih in trajnih izdelkov 

V prestolnici je odslej možna brezkontaktna dostava Žitovih in Podravkinih svežih in trajnih prehrambnih izdelkov. Na spletni strani in aplikaciji Wolt lahko trenutno iz petih Žitovih trgovin v Ljubljani uporabniki izberejo in naročijo 56 različnih izdelkov, tako svežih kot trajnih.

V Ljubljani lahko odslej Žitove in Podravkine izdelke naročite na dom. FOTO: Blaž Samec/Delo
V Ljubljani lahko odslej Žitove in Podravkine izdelke naročite na dom. FOTO: Blaž Samec/Delo


13.43 Jubilejnega, 40. Maratona treh src letos ne bo

Ukrepi za preprečitev širjenja koronavirusa so terjali nov davek med športnimi prireditvami, ki bi morale biti pri nas na sporedu spomladi. Organizatorji jubilejnega, 40. Maratona treh src so sporočili, da ga bodo namesto 16. maja letos v Radencih pripravili 15. maja prihodnje leto. »Čeprav je bila odločitev zelo težka, smo bili zaradi nejasnega razvoja dogodkov v organizacijskem odboru soglasni – tvegati nismo pripravljeni niti enega srca!« je dejal Boštjan Gerlec, predsednik odbora. Tekači, ki so že poravnali startnino, bodo v kratkem prejeli elektronsko pošto glede vračila. P. Z.

13.18 Zdravniško društvo poziva vlado, naj zagotovi zaščitno opremo

Glavni strokovni svet zdravniškega društva je ugotovil, da so zdravniki dobro pripravljeni, vendar jih pesti pomanjkanje zaščitne in zdravstvene opreme ter testov za preverjanje okužbe s koronavirusom. Vlado pozivajo, naj kar se da hitro zagotovi vso nujno potrebno opremo za zdravljenje.

Preberite še: Zdravnica Tina Bregant: Če maske nosimo vsi, ščitimo drug drugega​

Policijska in zdravstvena kontrola na mejnem prehodu Vrtojba, 13. 3. 2020 Foto Voranc Vogel
Policijska in zdravstvena kontrola na mejnem prehodu Vrtojba, 13. 3. 2020 Foto Voranc Vogel


13.09 Zaradi kritik je odstopil romunski minister za zdravje

Romunski minister za zdravje Victor Costache je po kritikah zaradi slabega odziva na epidemijo novega koronavirusa, danes odstopil. Njegov odstop je zahteval tudi premier Ludovic Orban. V Romuniji so v zadnjih 24 urah potrdili 144 novih primerov okužbe s koronavirusom, v tej državi je doslej okuženih že 906 ljudi. STA

13.03 Covid-19 v Španiji zahteval več kot 4000 smrti

V zadnjih 24 urah je umrlo še 655 ljudi, kar je manj kot dan pred tem, ko bilo žrtev 738. Vse skupaj se je doslej v Španiji z novim koronavirusom okužilo 56.188 ljudi. Ob tem so podaljšali izredne razmere do 12. aprila. STA

12.28 Nekatera romska naselja brez vode in možnosti šolanja otrok

Forum romskih svetnikov Slovenije opozarja na grožnjo, ki jo koronavirus predstavlja v naseljih brez pitne vode.  Vlado in občine so pozvali, naj čim prej zagotovijo ustrezne pogoje za dostop do pitne vode v romskih naseljih Goriča vas (Ribnica), Dobruška vas (Škocjan), Rimš (Krško), Lokve (Črnomelj) in Ponova vas (Grosuplje). Poleg tega številni romski otroci nimajo računalnikov ali dostopa do interneta, kar onemogoča šolanje na daljavo. STA

12.32 Sviz in NSi za zvišanje nadomestila za samozaposlene

Sviz je na vlado naslovil poziv, naj samozaposleni namesto 70 odstotkov neto minimalne plače prejmejo nadomestilo v višini 80 odstotkov in naj pri tem ne bodo izvzeti samozaposleni v kulturi. NSi pa je predlagala izenačenja nadomestila z neto minimalno plačo, saj menijo, da je 490 evrov, kolikor bi samozaposleni dobili zdaj, premalo. STA

20. marca je Slovenija uvedla prepoved zbiranja in gibanja na javnih mestih, ki sicer dovoljuje izjeme. FOTO: Leon Vidic/Delo
20. marca je Slovenija uvedla prepoved zbiranja in gibanja na javnih mestih, ki sicer dovoljuje izjeme. FOTO: Leon Vidic/Delo


12.19 Države pod sankcijami zaradi globalne pandemije želijo odpravo sankcij

Rusija, Kitajska, Sirija, Iran, Severna Koreja, Venezuela, Nikaragva in Kuba so pred izrednim videovrhom G20 v pismu generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa pozvale k odpravi sankcij, saj jim otežujejo nabavo medicinske opreme in zdravil, kar spodkopava globalna prizadevanja proti širitvi virusa. STA

12.00 Prioriteta je nabava zaščitnih sredstev, v prihodnjih tednih se pričakuje 470 respiratorjev

Vzpostavlja se domača proizvodnja opreme, tudi zaščitnih mask. Četudi te maske niso tako učinkovite, lahko znatno zmanjšajo tveganje za okužbo, je med drugim na dopoldanski tiskovni konferenci dejal Jelko Kacin.

11.17 Stanje v Belgiji se slabša



11.10 Okužba med zaposlenimi v trboveljski bolnišnici

Zaposlen v bolnišnici Trbovlje je konec prejšnjega tedna dobil simptome okužbe s koronavirusom. V ponedeljek se je testiral in dobil pozitiven rezultat. Dve zaposleni, ki sta bili v stiku z njim, sta bili poslani v dvotedensko samoosamitev. STA

10.56 V Španiji kamenjali reševalna vozila, ki so upokojence prevažala v karanteno

Na jugu Španije je več deset protestnikov s kamenjem in cestnimi barikadami poskušalo preprečiti, da bi konvoj reševalnih vozil, ki je 28 upokojencev prevažal v karanteno v dom starejših občanov, prispel v mesto La Línea de la Concepción. V noči na sredo so se protesti nadaljevali pred domom za starejše občane. Protestniki so zažgali več smetnjakov in iz sosednjih hiš na dom metali eksplozivna sredstva. Policija je aretirala dva moška. STA

10.52 Slovensko-nemška gospodarska zbornica poziva k uvedbi krajšega delovnega časa

Slovensko-nemška gospodarska zbornica je vladi podala predlog, da po zgledu nemško govorečih držav kot ukrep za preprečevanje posledic epidemije uvede krajši delovni čas. Po navedbah zbornice so tak ukrep nemško govoreče države, da bi se izognile odpuščanju in brezposelnosti v času recesije, pripravljale že pred epidemijo in ga nato nemudoma uvedle. 

​Zbornica predlaga, da bi se v uvedla možnost prehoda na skrajšani delovni čas brez sklenitve nove pogodbe o delu, pri čemer bi bila delavcu dana možnost 50-odstotne zaposlitve. Za ta del bi delodajalec v celoti prevzel plačilo plače in prispevkov, za preostalo polovico delovnega časa pa bi se uporabljal model, ki je že bil uveden za »čakanje na delo«, meni zbornica. 

10.41 Premogovnik Velenje ima tri scenarije

»V povezavi z aktualnim dogajanjem glede epidemije koronavirusa imamo pripravljene tri različne scenarije: prvi zajema nemoten potek dela, kot ga izvajamo danes; drugi scenarij predvideva zmanjšanje števila ljudi v ekipah (moštvih) in manjšo intenzivnost del ob pojavu manjšega števila obolelih v procesu proizvodnje zaradi koronavirusa in tretji zaustavitev jame v primeru večjega števila obolelih. Za prehod na posamezni scenarij potrebujemo vsaj teden dni za vsak scenarij,« dodaja direktor Premogovnika Marko Mavec. »V Premogovniku Velenje je bila varnost zaposlenih vedno na prvem mestu in tudi v teh izrednih razmerah je. Številni ukrepi so sprejeti zaradi tega, da čim bolje poskrbimo za vse tiste sodelavce, ki jim narava dela ne dopušča opravljati dela od doma,« so še sporočili iz Premogovnika Velenje. J. T. 

9.51 Na Hrvaškem 481 okuženih

Skupno število okuženih se je na Hrvaškem povzpelo na 481, na ventilatorjih je 14 oseb. Minister za zdravje Vili Beroš je povedal, da se je v 24 urah število okuženih zvišalo za 63, kar pomeni, da se v državi število okuženih ne zvišuje eksponentno. 

9.29 Sindikat zdravstva in socialnega varstva poziva k izplačilu dodatka za delo v rizičnih razmerah vsem zaposlenim

Nerešena ostajajo vprašanja čakanja na delo doma, saj marsikateri zdravstveni zavod pošilja svoje zdravstvene delavce na čakanje na delo domov oziroma jim celo predlaga ali odreja koriščenje dopusta, kar je v teh razmerah nesprejemljivo in nesmiselno, so opozorili iz sindikata. Glede izplačanega dodatka za delo, ki naj bi pripadal samo zaposlenim, ki imajo opraviti s covidom-19, pa so pozvali, da se dodatek izplača vsem, zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu.

9.18 Jack Ma v Evropo pošilja še teste za covid-19

Po 300.000 zaščitnih maskah, ki jih je po posredovanju predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina prejšnji teden Sloveniji zagotovil ustanovitelj kitajskega tehnološkega giganta Alibaba Jack Ma, sta Fundacija Alibaba in Fundacija Jack Ma zdaj donirali še teste za covid-19. Namenjeni so evropskim državam, med prejemnicami bo tudi Slovenija. Pošiljka je včeraj pozno zvečer prispela na belgijsko letališče v Liègeu, danes pa je že na poti v Slovenijo, kjer bo teste prevzela civilna zaščita. P. Z. 

8.57 Izposoja e-knjig silovito narašča

Branje elektronskih knjig je od zaprtja knjižnic, čitalnic in knjigarn zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa v silovitem porastu, ugotavljajo pri založbi Beletrina. V spletni knjižnici Biblos opažajo devetkrat večje povpraševanje, dnevno število izposojenih e-knjig pa se približuje meji tri tisoč izvodov. Kot pravijo, zaznavajo izjemen porast tudi pri novih uporabnikih. »S povprečno 300 dnevnih izposoj pred kriznimi razmerami smo prišli na skoraj 2700 izposoj v enem dnevu. Če smo imeli prej na tedenski ravni v povprečju okoli tisoč uporabnikov, je prejšnji teden število naraslo na dva tisoč, zdaj pa se približujemo že številki pet tisoč, od tega je gotovo polovica novih,« je povedal Marko Hercog, tehnični direktor Beletrine. P. Z.

8.56 Rusija bo prepovedala mednarodne polete

S petkom bo Rusija prepovedala vse redne in čarterske letalske polete v druge države in iz njih, s čimer želi preprečiti nadaljnje širjenje novega koronavirusa. Izjema bodo sicer poleti, s katerimi se bodo Rusi vračali v domovino. STA

Preberite še: Iz Rusije s solidarnostjo​

8.55 Slovaška bo med pandemijo dostopala do mobilnih telefonov državljanov

Po nujnem postopku je v sredo slovaški parlament potrdil spremembo zakona, ki bo državi med pandemijo omogočila dostop do podatkov na mobilnih telefonih državljanov. Dopolnilo bo omogočilo dostop do podatkov o lokaciji, s čimer bodo spremljali gibanje bolnikov, okuženih z virusom sars-cov-2. Vlada bo tako preverjala, ali ljudje kršijo pravila karantene.

Kaj se zgodi v pljučih, ki jih napade covid-19? pojasnjuje primarij mag. Matjaž Turel.



7.54 Unicef vlade po svetu poziva k zaščiti otrok med pandemijo

Zaradi strožjih ukrepov za zajezitev pandemije postaja vse bolj ogrožena tudi varnost in dobrobit otrok po svetu. Narašča verjetnost, da postanejo žrtve diskriminacije, socialnega izključevanja, nasilja, izkoriščanja … Unicef poziva vlade po svetu, naj poskrbijo za varnost in dobrobit otrok v času izrednih razmer; pripravili so niz smernic, med njimi, da je treba zagotoviti potrebno finančno in materialno pomoč družinam, ki so ostale brez rednih prihodkov za preživetje.

Otroke in mlade je treba vključiti v oceno, kako nove razmere zaradi koronavirusa vplivajo nanje, je eden od priporočenih ukrepov Unicefa. FOTO: Ann Wang/Reuters
Otroke in mlade je treba vključiti v oceno, kako nove razmere zaradi koronavirusa vplivajo nanje, je eden od priporočenih ukrepov Unicefa. FOTO: Ann Wang/Reuters


7.48 Združenje novinarjev in publicistov podpira predlagane ukrepe, poziva pa k odgovornemu poročanju

V ZNP se strinjajo z napovedmi vlade glede pomoči samostojnim podjetnikom in zaposlenim, izpostavili pa so potrebo po pomoči prekarnim delavcem v medijih. Vse medije so pozvali k odgovornemu opravljanju dela, brez izkrivljanja resnice in senzacionalizma.

Priporočamo: Diplomacija mask ali maskirana diplomacija​

7.23 Na Kitajskem nobene nove domače okužbe, 67 uvoženih primerov

Iz Kitajske danes poročajo o 67 novih okužbah z novim koronavirusom in šestih smrtnih primerih. V provinci Hubei, kjer se je decembra lani virus prvič pojavil, niso potrdili nobenega novega primera, so sporočili iz kitajske nacionalne zdravstvene komisije. STA

5.55 Ameriški senat je potrdil predlog zakona o gospodarski pomoči zaradi koronavirusa

Ameriški senat je soglasno sprejel največji rešilni paketi za prebivalstvo in gospodarstvo v novejši zgodovini. Dva bilijona dolarjev vredni odgovor na krizo, ki jo je sprožila epidemija novega koronavirusa, mora sprejeti še predstavniški dom, če se bo to zgodilo, pa bo vsak Američan z letnim bruto dohodkom pod 75.000 dolarjev na svoj bančni račun prejel 1200 dolarjev, vsak otrok iz teh družin pa petsto. V sredo je v ZDA število okužb in smrti spet naraslo, in sicer na 69.000 oziroma 1042, od tega največ v državi New York. B. K. 

Vlada je v torek predstavila prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Vlada je v torek predstavila prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


00.30 O odzivanju na pandemijo koronavirusa danes vrh EU in evropski parlament

Na videokonferenčnem zasedanju bodo voditelji članic EU in evropski poslanci na izrednem plenarnem zasedanju z glasovanjem na daljavo potrdili niz izrednih ukrepov v boju proti virusu. V ospredju razprave bo predvidoma pomoč državam iz evropskega reševalnega mehanizma ESM.



00.30 Izredno srečanje štirih predsednikov

Predsednik republike Borut Pahor je za danes sklical izredno srečanje s predsedniki DZ, vlade in DS Igorjem Zorčičem, Janezom Janšo in Alojzom Kovšco. V predsedniški palači bodo govorili o delovanju političnih institucij med epidemijo, o njihovem sodelovanju in skupnih prizadevanjih za politično enotnost in usklajeno delovanje. Pahor je sicer v včerajšnjih Odmevih na Televiziji Slovenija dejal, da ekipa, ki svetuje vladi pri pripravi protikoronskih zakonskih ukrepov, vzbuja veliko zaupanje in tudi ukrepi gredo v pravo smer. 



00.00 Včeraj je bilo v Sloveniji potrjenih 526 okužb, za boleznijo covid-19 je umrlo pet ljudi

Skupaj je bilo v sredo potrjenih 526 okužb, med njimi je 73 zdravstvenih delavcev. Oskrbovanec v domu starejših občanov v Šmarju pri Jelšah je bil peta smrtna žrtev zaradi novega koronavirusa v Sloveniji. 

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

Preberite še:

Komentarji: