Stoltenberg pričakuje, da bo Slovenija izpolnila svoje zaveze

Generalni sekretar Nata pozval k povečanju obrambnih izdatkov. Levica bojkotirala njegov govor v državnem zboru.
Fotografija: Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg se je sestal s premierjem Marjanom Šarcem. FOTO: Leon Vidic / Delo
Odpri galerijo
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg se je sestal s premierjem Marjanom Šarcem. FOTO: Leon Vidic / Delo

Na povabilo predsednika vlade Marjana Šarca je v Slovenijo dopotoval generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki je med skupno novinarsko konferenco z gostiteljem po pričakovanjih poudaril potrebo po povečevanju sredstev, ki jih Slovenija namenja za obrambo.

Stoltenberg je izrazil pričakovanje, da bo Slovenija izpolnila svoje obljube iz preteklosti in izdatke za obrambo v prihodnjih letih približala cilju dveh odstotkov bruto domačega proizvoda. »To moramo narediti, ker je to v našem interesu,« je na Brdu pri Kranju povedal generalni sekretar, med ključnimi varnostnimi izzivi pa izpostavil vse večjo asertivnost Rusije, boj proti terorizmu in kibernetske grožnje.
 

Šarec: Nismo otok sredi Evrope


Predsednik vlade Marijan Šarec je poudaril, da Slovenija ni otok sredi Evrope in da varnost nikoli ne sme biti samoumevna. Opozoril je, da bo ranljivost države narasla, v kolikor Slovenija ne bo izpolnjevala svojih zavez in dolžnosti, ki jih ima kot članica Nata. »Mi moramo predvsem povečati izdatke ne zaradi Nata, ampak nas samih,« je poudaril Šarec in napovedal, da si bo njegova vlada prizadevala povečati izdatke za obrambo z okoli enega odstotka na poldrugi odstotek BDP.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg s premierom Marjanom Šarcem, obrambnim ministrom Karlom Erjavcem in slovenskim veleposlanikom pri Natu Jelkom Kacinom. FOTO: Leon Vidic / Deloi
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg s premierom Marjanom Šarcem, obrambnim ministrom Karlom Erjavcem in slovenskim veleposlanikom pri Natu Jelkom Kacinom. FOTO: Leon Vidic / Deloi


Vodja severnoatlantskega zavezništva se bo v sklopu uradnega obiska danes sestal tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem in predsednikom parlamenta Dejanom Židanom, zgodaj popoldne pa bo nagovoril tudi državni zbor.



Glavna tema Stoltenbergovih pogovorov s predstavniki državnega vrha bo po pričakovanju višina slovenskih obrambnih izdatkov. Kot je generalni sekretar Nata povedal v ponedeljkovem intervjuju za Delo, podpira, da je Slovenija realno povečala izdatke, a jo kljub temu spodbuja k večjim prizadevanjem na tem področju. To bo tudi njegovo ključno sporočilo slovenski vladi.

»Prispevki v Natove misije in operacije so pomembni, a pomembni so tudi denar in zmogljivosti,« je v intervjuju pred obiskom v Sloveniji poudaril prvi mož Nata.

Slovenija naj bi letos za obrambo namenila odstotek svojega BDP, s čimer je na repu zaveznic, njeni načrti do leta 2024 pa predvidevajo le rahlo zvišanje na 1,2 odstotka BDP, poroča STA. Manj za obrambne izdatke namenjajo samo še Luksemburg, Belgija in Španija.
 

Preberite še:

Komentarji: