Stranka Oljka poziva k prepovedi prevoza nevarnih snovi na progi Divača-Koper

»Odslužena proga« ne ogroža le okolja in domačinov, ampak tudi pitno vodo.
Fotografija: V železniškem predoru pri Hrastovljah danes polagajo zaščitno folijo. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
V železniškem predoru pri Hrastovljah danes polagajo zaščitno folijo. FOTO: Uroš Hočevar

Stranka Slovenske Istre Oljka zahteva prepoved prevoza nevarnih snovi na železniški progi od Divače do Kopra. Ob nedavni nesreči vlaka in izlitju kerozina se je izkazalo, da »odslužena proga« ne ogroža le okolja in domačinov, ampak tudi pitno vodo, so po poročanju STA zapisali v javnem pozivu. Naslovili so ga na Luko Koper, Slovenske železnice, pristojna ministrstva in premiera.

Železniška nesreča pri Hrastovljah, v kateri je v zemljo iztekla neznana količina kerozina, je po navedbah Oljke rdeči alarm za vse odgovorne v državi. Opozarjajo, da »izlitje kerozina na vodovarstvenem območju grozi, da bo Slovenska Istra, ki se napaja iz Rižanskega vodovoda, ostala brez pitne vode.«

Vodstvi Luke Koper in Slovenskih železnic ter vse pristojne na ministrstvih s premierjem Marjanom Šarcem na čelu pozivajo, da takoj prepovejo prevoz nevarnih snovi na dotrajani železniški progi Divača-Koper. »Obenem zahtevamo, da pristojno ministrstvo nemudoma zagotovi finančna sredstva za izgradnjo alternativnega vodnega vira rižanskemu. Samo tako bo Istra dobila to, kar že imajo drugi deli Slovenije in ji po ustavi tudi pripada,« so še zapisali v Oljki.

Minister za okolje Simon Zajc. FOTO: Jože Suhadolnik
Minister za okolje Simon Zajc. FOTO: Jože Suhadolnik


Komentarji: