Židan: Verjamemo, da bo Šarec izvoljen za mandatarja - Enako je zatrdil Cerar

Violeta Tomič je sporočila, da protokol o sodelovanju s peterico še ni usklajen. Problem je koalicijska pogodba.
Fotografija: Dejan Židan: Predsedstvo SD je podprlo partnerski sporazum, poslan bo še v presojo članstvu. FOTO: Dokumentacija Dela
Odpri galerijo
Dejan Židan: Predsedstvo SD je podprlo partnerski sporazum, poslan bo še v presojo članstvu. FOTO: Dokumentacija Dela

Stranke LMŠ, SD, SMC, Sab, Desus in Levica so nadaljevale usklajevanja o protokolu o sodelovanju Levice z manjšinsko vlado Marjana Šarca.

Izvršni odbor stranke LMŠ je soglasno potrdil usklajeno besedilo vsebinskega dela sporazuma o partnerstvu in vložitev kandidature predsednika stranke Marjana Šarca za mandatarja, so sporočili iz LMŠ. Kot so dodali, je po oceni Šarca dokument vsebinsko ustrezen, socialno naravnan in primeren za sprejem. Ob tem so v stranki dodali še Šarčevo oceno, da bo treba »prilagajati situacijo trenutnim razmeram v državi«.

...
...

 

Vseh deset poslancev SMC za Šarca


Podpise za kandidaturo predsednika LMŠ Marjana Šarca bo prispevalo vseh deset poslancev SMC, je v izjavi za medije dejal predsednik SMC Miro Cerar. Napovedal je, da bodo v SMC podprli tudi kandidaturo predsednika SD Dejana Židana za predsednika DZ.

Ob tem je aktualni premier, ki opravlja tekoče posle izrazil željo, da bi nova vlada nadaljevala z zagotavljanjem stabilnosti in razvoja. »To je nek naš osnovni pogoj in želimo si, da bo po tem, ko bo Šarec dobil podporo v državnem zboru, uspel oblikovati tako vlado, da bo uspela peljati zadeve naprej,« je odgovoril na vprašanje, pod kakšnimi pogoji bo SMC vstopila v manjšinsko vlado.

...
...

 

Raje bi imeli koalicijo šestih strank


Tudi iz SD so sporočili, da bodo njihovi poslanci na glasovanju za mandatarja podprli Šarca. »Predsedstvo SD je podprlo partnerski sporazum, poslan bo še v presojo članstvu,« je povedal predsednik SD Dejan Židan.

V SD bi si po njegovih besedah seveda želeli koalicijo šestih strank. »Verjamemo, da bi bilo lažje delati, verjetno tudi bolj učinkovito,« je pojasnil, a dodal, da so pripravljeni delati tudi v koaliciji petih strank s podporo šeste. Kot je dejal, se končuje čas pogovarjanja in pogajanj, prihaja pa »čas, ko je treba tudi delovati«.

Zato so bili v SD po njegovih besedah med prvimi, ki so podprli idejo predsednika LMŠ Marjana Šarca, da je treba vložiti njegovo kandidaturo za mandatarja, za katero so mu danes tudi že predali podpise svojih desetih poslancev. »Verjamemo, da bo Marjan Šarec izvoljen za mandatarja in da bo hitro sestavil vlado, ki bo realizirala kvalitetno partnersko pogodbo,« je dejal.




Levica se boji sprememb po podpori


Violeta Tomič iz Levice je po triurnem sestanku dejala, da jim je v dveh dneh pogajanj o koalicijski pogodbi vanjo uspelo vnesti socialno usmerjene ukrepe, kot so zviševanje pokojnin, plač, ureditev vsem dostopnega javnega zdravstva in zmanjševanje čakalnih vrst. »Glede protokola pa se zdaj pojavljajo jasne intence, da bi po naši morebitni podpori Marjanu Šarcu za mandatarja te pozitivne socialno usmerjene ukrepe, ki smo jih vnesli v koalicijsko pogodbo, pozneje dali ven, v kar mi nikakor ne moremo privoliti.« Pri ključnih zadevah glede protokola še vedno nismo prišli skupaj, je dodala.

Violeta Tomič je poudarila, da Levica ni šla v politiko, da »bi bila privesek neoliberalni vladi«, ampak so prišli z obljubo, da bodo spremenili politike, ne samo obrazov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Violeta Tomič je poudarila, da Levica ni šla v politiko, da »bi bila privesek neoliberalni vladi«, ampak so prišli z obljubo, da bodo spremenili politike, ne samo obrazov. FOTO: Jure Eržen/Delo

Preberite še:

Komentarji: