Cerar: Vlada bo vložila tožbo proti Hrvaški po obravnavi pred novim odborom za zunanjo politiko

Predstavniki strank so razpravljali o tožbi, ki jo bo Slovenija vložila na sodišču EU zaradi kršitev prava EU.
Fotografija: Miro Cerar, predsednik stranke SMC. Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Miro Cerar, predsednik stranke SMC. Voranc Vogel/Delo

Predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, se je s predstavniki parlamentarnih strank pogovarjal o arbitraži, predstavil jim je tudi nadaljnje postopke glede tožbe proti Hrvaški na sodišču EU zaradi kršitev prava EU v povezavi z nespoštovanjem arbitražne odločitve. 

»Slovenska vlada namerava tožbo proti Hrvaški vložiti po obravnavi pred novim odborom DZ za zunanjo politiko (OZP), ki se bo lahko sestal po ustanovi seji DZ,« je po današnjem dvournem sestanku napovedal predsednik vlade Miro Cerar. Dodal je, da med parlamentarnimi strankami obstaja konsenz, da je treba to tožbo dokončno pripraviti.

Na današnjem sestanku so tako govorili predvsem o glavnih elementih tožbe, glede katerih po Cerarjevih besedah ni bilo nasprotovanja, so pa bile posamezne prošnje za dodatna pojasnila. Na koncu je prevladalo prepričanje, da je prav, da vodje parlamentarnih strank in člani novega OZP razpravo o arbitražni tožbi opravijo še enkrat.
                            
Vlada tako v četrtek še ne bo sprejela odločitve za tožbo proti Hrvaški, se bo pa seznanila z elementi tožbe, je še dejal premier.
Na vprašanje, ali to pomeni, da bo vlada tožbo vseeno vložila do 10. julija, kot je predhodno napovedal, je Cerar odgovoril, da bo vlada poskušala uloviti ta rok.

Današnjega srečanja so se udeležili predsedniki SDS Janez Janša, LMŠ Marjan Šarec, SD Dejan Židan, NSi Matej Tonin, DeSUS Karl Erjavec, SNS Zmago Jelinčič, ter predsednica SAB Alenka Bratušek in Matej T. Vatovec iz Levice.

Cerar je sestanek s parlamentarnimi strankami sklical, ko je Evropska komisija v ponedeljek po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji. Cerar je še isti dan napovedal, da bo Slovenija vložila tožbo sama.



V parlamentarnih strankah so bili v prvih odzivih po ponedeljkovi odločitvi Evropske komisije večinoma še vedno načelno naklonjeni tožbi Hrvaške pred Sodiščem EU. Bili so tudi previdni glede hitenja, saj načeloma Slovenija za vložitev tožbe nima nobenega roka več. Nekateri pravni strokovnjaki so v medijih tudi opozorili, da bi bilo morda dobro počakati na naslednjo vlado.

Židan je pred današnjim srečanjem v izjavi za novinarje izrazil željo, da bi ohranili enotnost političnih strank glede arbitraže. Po njegovi oceni je namreč to tisto, kar Sloveniji pri arbitražni zgodbi daje moč.



Jelinčič je bil do vložitve tožbe proti Hrvaški in do slovenskih mednarodnih pravnikov zelo kritičen in se je zavzel za odstop od arbitražne razsodbe, "tako kot je to naredila Hrvaška". Sestanek je prvak stranke SNS sicer predčasno protestno zapustil. V izjavi za novinarje je kot razlog navedel domnevne Cerarjeve grožnje, kar je slednji na novinarski konferenci zanikal.

Vatovec je menil, da bi bila vložitev tožbe proti Hrvaški preuranjena. Šarec pa je dejal, da bi odločitev o vložitvi tožbe prepustil strokovnjakom. Ostali predstavniki političnih strank niso dajali izjav.

Cerar je predstavil nadaljnje postopke glede tožbe proti Hrvaški pred sodiščem EU. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cerar je predstavil nadaljnje postopke glede tožbe proti Hrvaški pred sodiščem EU. FOTO: Blaž Samec/Delo


Janša želi razpravo še o NLB


Predsednik SDS Janez Janša je dan pred srečanjem s predstavniki parlamentarnih strank Cerarja v pismu pozval, da bi na srečanju spregovorili tudi o stališču evropske komisije do prodaje NLB in zaščiti premoženja NLB pred rubeži hrvaških sodišč. Zavzel se je tudi, da bi morali pred zasedanjem evropskega sveta 28. junija pripraviti tudi usklajeno stališče Slovenije do predlogov o migracijah.

Vendar o drugih temah, kot sta NLB in migracije, na današnjem sestanku niso govorili, je na novinarski konferenci sporočil Cerar. Hkrati je napovedal, da naj bi o tem govorili na novem srečanju, ki bo predvidoma v torek dopoldan.

Komentarji: