Stranke še skrivnostne glede lokalnih apetitov

Mestni težkokategorniki, razen kranjskega in ptujskega, po nov mandat. V boj tudi trije poslanci.
Objavljeno
12. oktober 2018 06.00
Posodobljeno
12. oktober 2018 06.00
Množica kandidatov bo volivce začela uradno prepričevati čez teden dni (fotografija je z zadnjih lokalnih volitev). FOTO: Tomi Lombar/Delo
Ljubljana – Teden dni pred začetkom volilne kampanje pred lokalnimi volitvami je o kandidatih, ki se bodo potegovali za županska mesta in stolčke v občinskih svetih, bolj malo znanega. Največja gneča se, tradicionalno, obeta v glavnem mestu, Mariboru, Ptuju, Kopru in drugih mestnih občinah.

Volitve bodo prvič potekale tretjo novembrsko nedeljo, kar je zacementiral novi zakon. Kandidate za župane in občinske svetnike lahko predlagajo volivci ali politične stranke. Zadnje svoje adute v rokavu še skrivajo, in ker razmerje sil na lokalni ravni ne izraža nujno tistega na državni, bodo številne v boj poslale le kandidate za občinski svet. Desus in SLS se bosta tako preizkusila v skoraj vseh, LMŠ pa v 40 občinah.

V nekaterih, ki imajo večinski volilni sistem, bo SLS z NSi imela skupne kandidate.
 

V prestolnici peterica


image
Zoran Janković se bo pomeril proti Anžetu Logarju, ki ga je pred časom v parlamentu zasliševal o slovenski bančni luknji. FOTO: Jure Eržen/Delo
V Ljubljani sta kandidaturo vložila Mihael Rihar (Naprej Slovenija) in dolgoletni župan Zoran Janković, ki spet nastopa z istoimensko listo. Na volitve gre četrtič, tokrat brez posebnega programa, a verjame v gladko zmago. Njegov najresnejši konkurent bo mestni svetnik in poslanec SDS Anže Logar, ki uživa podporo SLS in NSi.

Vstop v tekmo sta napovedala še mestni svetnik in nekdanji poslanec SMC Dragan Matić ter Smiljan Mekicar iz Dobre države.

image
Andrej Fištravec se je, podobno kot njegov prehodnik, znašel v številnih kazenskih postopkih. FOTO: Tadej Regent/Delo
Poleg »vstajniškega« župana Andreja Fištravca ter njegovega predhodnika Franca Kanglerja (podpirata ga SLS in SDS), so boj za stolček v Mariboru napovedali še poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik, državni sekretar v Šarčevem kabinetu Uroš Prikl, ki bo kljub članstvu v Desusu zbiral podpise, nekdanja podžupanja Melita Petelin, Alenka Iskra (SD), Zdravko Luketič (NSi), Igor Domanjko (Lista novinarja Bojana Požarja), Josip Rutar (Lista kolesarjev), Levica pa bo svoje ime še razkrila.

Kandidaturo sta vložila le Igor Jurišič (Stranka mladih) in Aleksander Kamenik (istoimenska stranka), poglavar Štajerske varde Andrej Šiško in podjetnik Saša Arsenovič pa o tem menda razmišljata.
 

Za knežje mesto bivši in sedanji SLS


image
Bojan Šrot po novem vodi stranko Cejska županova lista. FOTO: Leon Vidic/Delo
V Celju se obeta boj med bivšima kolegoma iz SLS – med vodjo lokalnega odbora Markom Zidanškom in večnim županom Bojanom Šrotom, ki ima svojo stranko.

V boj se bo vmešal mestni svetnik Branko Verdev (SD), omenja se Matjaža Železnika (SDS), uradno pa je kandidaturo vložil samo občinski uslužbenec Sandi Sendelbah, Levica pa bo kandidata še predstavila.

image
Boris Popović skuša še pred uradnim začetkom kampanje volivce pritegniti s predčasnim novoletnim okraševanjem Kopra. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ob dosedanjem županu Borisu Popoviču so kandidaturo v Kopru napovedali Marijan Križman (SD), Alan Meduš (Levica), Danijel Sertič (NSi), Zlatko Gombar (Dobra država), Aleš Bržan in Olga Franca.

Kandidata naj bi imela še SDS, stolček mika tudi Gašparja Gašparja Mišiča.


 

V Kranju in na Ptuju novi imeni


image
Andrej Čuš bo po neuspehu na državnozborskih volitvah poskusil še na lokalnih. FOTO: Roman Šipić/Delo
Na Ptuju so jo napovedali nekdanji dolgoletni župan Štefan Čelan, Gorazd Orešek (kandidat liste župana Mirana Senčarja), Rajko Fajt (SDS), Nuška Gajšek (SD), Janez Rožmarin (NSi), Robert Križanič (Stranka mladih), nekdanji poslanec Andrej Čuš, Igor Majnik in Dejan Dokl (s podporo SMC).

Kranjski župan Boštjan Trilar ne bo kandidiral, vendar ob Stranki Alenke Bratušek s svojo listo podpira nekdanjega direktorja zavoda Brdo Iztoka Puriča. Svojega kandidata ima LMŠ, in sicer Roberta Nograška (v Kamniku pa podpredsednika stranke Igorja Žavbija), nestrankarsko pa nastopajo nekdanji prvi mož Triglava Matjaž Rakovec, Barbara Gunčar in Zoran Stevanovič.

V Novem mestu se bo odvijala borba med županom Gregorjem Macedonijem in Jožetom Kobetom.
 

Po nov mandat v večini mest


image
Aleksander Jevšek je v Murski Soboti za zdaj edini najavil kandidaturo. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Drugi mandat v Murski Soboti bo lovil Aleksander Jevšek, v Slovenj Gradcu Andrej Čas (s podporo LMŠ proti Tilnu Kluglerju, Andreju Brezniku in Darku Hlupiču).


Medtem bosta tretjega lovila Matej Arčon v Novi Gorici (tekmeca sta Klemen Miklavič in Sebastijan Komel iz SD) in Bojan Kontič v Velenju (proti Jožetu Hribarju).image
Igor Zorčič je zadnje tri mesece vodja poslanske skupine SMC, zavihteti pa se želi na vrh brežiške občine. FOTO: Blaž Samec/Delo
Med prepoznavnimi imeni so nekdanji Desusov poslanec Tomaž Gantar, ki s podporo liste kandidira v Piranu, poslanec SDS Marijan Pojbič v Šentilju, poslanec SMC Igor Zorčič v Brežicah (kandidiral bo proti dolgoletnemu županu Ivanu Molanu) in nekdanji poslanec ter predsednik Sloge Janko Veber v Kočevju.