Primorske študente je strah pred ugrabitvijo organizacije

Za 12 poslanskih mest se poteguje le 13 kandidatov. ŠOUP očitajo, da jih poskuša volilna komisija ogoljufati.
Fotografija: Za 12 poslanskih mest se poteguje le 13 kandidatov. Nad današnjimi volitvami bo bdel nadzornik iz krovne študentske organizacije. FOTO: Jure Eržen/delo
Odpri galerijo
Za 12 poslanskih mest se poteguje le 13 kandidatov. Nad današnjimi volitvami bo bdel nadzornik iz krovne študentske organizacije. FOTO: Jure Eržen/delo

Ljubljana – Na volišču Študentske organizacije univerze na Primorskem (ŠOUP) bodo danes volitve v študentski zbor. Večina študentov zanje menda ne ve, mnogi med tistimi, ki so se nameravali podati v volilni boj, so zaradi različnih interpretacij pravil ostali brez kandidature. Tako se za dvanajst poslanskih mest poteguje le 13 kandidatov.

Volilna komisija ŠOUP je kandidature zavrnila, ker da so jih podprli isti študenti kot preostale kandidate, čeprav v odloku o volitvah to nikjer ni izrecno prepovedano – kot je na volitvah na državni ravni. Med 22 kandidaturami, ki jih je prejela, jih je devet zavrgla zaradi podvajanja podpornikov, 13 pa spustila skozi sito.



Eden od članov Študentske lupe, organizacije, ki je nastala za povečanje transparentnosti študentskega organiziranja, pravi, da so bili v preteklih dneh tarča groženj s kazenskimi ovadbami in tožbami ter da so na prejšnjih izvedbah volitev v letih 2017 in 2015 »podvojene kandidature« veljale. Prepričani so, da jih poskuša komisija letos ogoljufati, a razpleta zadeve ne pričakujejo, ker bodo po njihovem mnenju vpleteni z njenim proučevanjem zavlačevali, da bodo volitve mimo.


Za avtonomijo se lahko skrivajo nepravilnosti


»Ugrabiti poskušajo volitve in privatizirati organizacijo za še dve leti. Nadzora se poskušajo znebiti vsi, saj so študentske organizacije avtonomne. Prestrašena je še ena generacija študentov in že šest let je tako,« opozarja sogovornik, ki želi zaradi strahu pred povračilnimi ukrepi ostati anonimen.

ŠOUP, ki na leto razpolaga z več kot 600.000 evri iz koncesijske dajatve študentskega dela, očita še, da ni upošteval rokov za razglasitev kandidatur ter da so ga poskušali s prirejanjem datumov objav skriti med stare novice. Zaradi tega so se pritožili tudi na krovno študentsko organizacijo (ŠOS), a so jim tam povedali, da odločanje lahko traja mesec dni.

Študentska organizacija Slovenije [ŠOS] je predstavila postopke nadzora, študenti pa so povedali, da so se pritožili na ŠOS. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Študentska organizacija Slovenije [ŠOS] je predstavila postopke nadzora, študenti pa so povedali, da so se pritožili na ŠOS. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Očitke zavračajo


Jure Ciglar, predsednik ŠOUP, razlaga, da so vse navedbe o domnevnih nepravilnostih neresnične in skrajno zavajajoče, saj je bil postopek po njegovem mnenju izveden transparentno in skladno s pravili.

Trdi, da so podali vse informacije, razpis objavili na spletu, oglasnih deskah in info točkah ter da je v odloku o volitvah »jasno zapisano, da volilna komisija predpiše obrazec, s katerim volivec da svojo podporo določenemu kandidatu, iz česar izhaja, da podvajanje podpisov ni dovoljeno. Odloke in pravne akte je treba spoštovati.«

Izsek iz študentskega odloka o volitvah v študentski zbor ŠOUP si študenti in volilna komisija razlagajo drugače.
Izsek iz študentskega odloka o volitvah v študentski zbor ŠOUP si študenti in volilna komisija razlagajo drugače.


Ugiba še, da je vzrok za majhno število prispelih kandidatur – kandidira lahko vsak od skoraj 5000 študentov univerze – tudi zelo negativna kampanja, ki že več tednov poteka v medijih. Pritiskom prek družbenih omrežij in grožnjam tako ni ubežala niti volilna komisija, pravi Ciglar.


V pričakovanju poenostavitve


Zaradi dogajanja so predstavniki Študentske lupe pisali premieru Marjanu Šarcu, ki je primer v reševanje odstopil ministrstvu za izobraževanje. Na ministrstvu so potrdili, da je bil v sredo v njihovih prostorih sestanek, na katerem so bili predstavniki ŠOS, ŠOUP, študentskega sveta univerze, medtem ko so predstavniki Študentske lupe poslali študente, ki menijo, da so bili v procesu volitev oškodovani.

»Po trditvah ŠOUP so volitve izvedli skladno z odlokom o volitvah v študentski zbor. Zagotovili so, da ni bilo nepravilnosti, bodo pa prevetrili odlok in poenostavili proces volitev, da bi bilo v prihodnje manj nejasnosti. ŠOS je predstavila postopke nadzora, študenti pa so povedali, da so se pritožili na ŠOS, ki bo te pritožbe obravnavala skladno s pravilniki,« pojasnjujejo.

Medtem v Študentski lupi pravijo, da se je sestanek bolj kot okoli iskanja rešitve vrtel okoli tega, kdo je njihov član, ter da so »med vrsticami« zaznali grožnje.

Komentarji: