Študentje napolnili glavni koprski trg

Študentska organizacija Univerze na Primorskem bo ponovila volitve, ki so jih prekinili v petek, več sto študentov pa je protestiralo.

Objavljeno
22. oktober 2019 15.20
Posodobljeno
22. oktober 2019 18.04
Na koprskem glavnem trgu se je zbralo več sto študentov. FOTO: Klara Kopač
Nataša Čepar, Sandra Hanžič
Nataša Čepar, Sandra Hanžič
Nekaj sto študentov Univerze na Primorskem je danes okoli poldneva protestiralo proti volitvam za študentski zbor, ki jih je razpisala Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP), saj menijo, da gre za kršitev demokratičnih načel in uzurpacijo oblasti, za kar so odgovorni vodilni v študentski organizaciji. Protestniki so zbrani okoli Študentske lupe, ki ima svojo stran na facebooku. Zavrnjenih je bilo devet od 22 kandidatur za 12-članski študentski zbor.


Prižigali svečke pred sedežem ŠOUP


Potem ko so protestniki v petek izvedli diverzantsko akcijo s tem, da so volilno skrinjico na sedežu ŠOUP polili s črnilom in ukradli del volilnega imenika, je za danes vodstvo študentske organizacije sklicalo ponovljeno predčasno glasovanje, za v petek pa volitve.

»Zbralo se nas je okoli 300 in smo se s Titovega trga odpravili proti sedežu ŠOUP na Čevljarski ulici, kjer smo prižgali svečke. Poudarjali smo, da mora biti protest miren,« pojasnjuje Nina Klobas, ena izmed protestnic, ki je bila zavrnjena kot kandidatka za študentski zbor, saj so se njeni podporniki podvajali z drugim kandidatom. To pa je bilo po njenih besedah posledica spreminjanja pravil igre med volilnim postopkom.

image
FOTO: Nataša Čepar/Delo


Protestniki imajo deset zahtev. Tako se zavzemajo za razveljavitev celotnega volilnega postopka, ponovitev volitev pod zunanjim nadzorom Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), odstop predsednika ŠOUP in predsednika volilne komisije, javno objavo članov volilne komisije in članov volilne pritožbene komisije, novo vzpostavitev pritožbene komisije, uvedbo participatornega proračuna, transparentnost delovanja in celo začasno zamrznitev financiranja ŠOUP, ki ga je izvedel ŠOS.

Študentski shod so sicer varovali policisti.

Kandidature na mero

Opozorila o onemogočanju demokratičnih volitev so prihajala že v 2013, ko je volilna komisija izločila 11 kandidatur, 12 pa jih dopustila. Kandidati so tedaj poročali o grožnjah in pritiskih, prišlo je tudi do fizičnega napada na predstavnika Študentske burje, ki je na to opozarjala. ŠOUP se je pred očitki branil s trditvami, da so v ozadju vseh obtožb politični interesi »lokalnih veljakov, ki si hočejo podrediti tudi študente in njihovo organizacijo oziroma jih izkoristiti za svoje politične ambicije«. Izvedbo volitev je presojalo novogoriško upravno sodišče, ki je zahtevo za njihovo razveljavitev zavrnilo. Leta 2015 se je na volitvah prav tako potegovala le dvanajsterica, leta 2017 celo dva kandidata več, na nadomestnih volitvah leto kasneje pa so se za tri prosta mesta potegovali le trije kandidati.


ŠOUP: Za napadi stojijo nekdanji študentski funkcionarji


Na ŠOUP, ki ga vodi Jure Ciglar, poudarjajo, da je kandidacijski postopek zaključen, in zavračajo očitke, da so omejevali kandidature. »Kandidatura je bila omogočena vsakomur, ki je hotel kandidirati. Odpiranje vseh kandidatur smo posneli, posnetek si lahko ogleda vsakdo, ki to želi. Ena kandidatka, katere kandidatura je bila zavrnjena, si ja ta posnetek tudi že ogledala,« so navedli v sporočilu za javnost. Zagotavljajo tudi, da so volitve potekale transparentno in v skladu z odlokom.

image
FOTO: Nataša Čepar/Delo


»Od devetih zavrnjenih kandidatov sta se le dva pritožila na nadzorno komisijo ŠOS, iz česar izhaja, da se preostali z zavrnitvijo kandidature očitno strinjajo,« poudarjajo na ŠOUP. Prepričani so, da so napadeni, čeprav so menda dosledno spoštovali ustrezni odlok in zakonodajo. »Nekateri kandidati, ki imajo očitno velike težave z razumevanjem odloka, pa si demokracijo predstavljajo tako, da polivajo volilne skrinjice,« so navedli v sporočilu za javnost.

Ciglar je še zapisal, da organiziran napad nanje vodijo nekdanji študentski funkcionarji. »Sam se lahko soočim s predstavniki Študentske lupe, ko se bodo pod objave začeli podpisovati. Po mojem mnenju demokracije ni mogoče doseči z napadi na volišča in verbalnim nasiljem,« je sklenil.

Zaradi nepravilnosti na sodišču

ŠOUP začne delovati januarja 2004, od tedaj pa se je v javnosti večinoma omenjal zaradi negativnih zgodb. Leta 2007 v statut vnesejo funkcijo direktorja, kar postane Sebastjan Kokl, prej predsednik organizacije, ki s tem delom ne bi mogel nadaljevati, saj je izgubil študentski status.

Ko se mu leta 2011 izteče štiriletni mandat direktorja, organizacija pa med krompirjevimi počitnicami objavi nov javni razpis, v katerem so mu pogoji pisani na kožo, to v javnosti sproži nemalo razburjenja. Prav tako ne ostane neopaženo, da so edino preostalo kandidaturo zavrgli, saj ni bila popolna. Nadzorni svet ga imenuje, leto kasneje pa odstopi z mesta predsednika koprske SD, saj svojih osebnih bremen ne želi prenašati na stranko.

V tistem času ga na podlagi anonimne prijave namreč začnejo preiskovati koprski kriminalisti, zanima jih tudi poslovanje organizacije. Leta 2013 ga ovadijo – med drugim naj bi zlorabil položaj in s ponarejanjem listin na račun svojega samostojnega podjetja nakazal zajeten znesek denarja; ŠOUP in njenim zavodom naj bi izdajal fiktivne račune za svetovanje, tožilstvo mu je očitalo pridobitve koristi za 150.000 evrov. Prav tako je proti njemu in nekdanjemu predsedniku nadzornega sveta Goranu Sambtu zaradi zlorabe položaja in ponarejanja poslovnih listin zahtevalo sodno preiskavo.
 
Septembra 2016 Koklu začnejo soditi zaradi spremenjenega statuta. Spoznan je za krivega in obsojen na pogojno kazen 14 mesecev zapora, ker je odredil objavo statuta, čeprav je vedel, da ga študentski zbor ni potrdil, saj ni bil sklepčen. Oktobra prihodnje leto, v času svojega tretjega mandata, poda odstop.

Že poprej na organizaciji ukinejo funkcijo direktorja z obrazložitvijo, da je bila ta ves čas »neupravičeno tarča medijskih in drugačnih obračunavanj«.

Junija letos vrhovni sodniki potrdijo obsodbo v zadevi statut. Medtem ko Koklovi zahtevi za varstvo zakonitosti ugodijo in delno razveljavijo sodbo v primeru, ko je policiji leta 2012 izročil kopijo neveljavnega statuta ŠOUP,

Kokl danes vodi zavod Villa Domus, študentski dom in hostel, ki deluje pod okriljem ŠOUP.