V več evropskih državah število novih okužb narašča

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters



20.45 Epidemiološke razmere v Franciji se slabšajo 

Francoski premier Jean Castex je danes opozoril, da se razmere v epidemiji novega koronavirusa v Franciji slabšajo, vendar pa se bodo poskušali izogniti ponovnemu zapiranju države, ki bi dodatno škodovalo gospodarstvu. V Franciji so v četrtek potrdili skoraj 10.000 novih primerov okužbe, kar je največ, odkar so začeli izvajati obsežnejše testiranje. Castex je ob tem izrazil zaskrbljenost zaradi povečanja števila hospitalizacij zaradi covida-19 v zadnjem času.

»Mora nam uspeti živeti s tem virusom, vendar se ne smemo vrniti k splošnemu zapiranju,« je v televizijskem nagovoru dejal Castex. »Naša strategija se ne spreminja. Moramo se boriti z virusom, ne da bi ustavili naše družbeno, kulturno in gospodarsko življenje, izobraževanje naših otrok in našo zmožnost normalnega življenja,« je dodal. Castex je dejal, da je zdaj 42 francoskih departmajev od 101 uvrščenih med rdeča območja, kjer se virus širi hitro. Minuli teden jih je bilo 28. Kljub temu ni napovedal večjih novih omejitvenih ukrepov, je pa pozval ljudi, naj spoštujejo pravila medsebojne razdalje in uporabljajo obrazne maske.

20.25 Sindikat zdravstva in socialnega varstva za izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah

Sindikat zdravstva in socialnega varstva poziva ministra za delo in za zdravje Janeza Ciglerja Kralja in Tomaža Gantarja, naj se v proračunu zagotovita sredstva za dodatek za delo v rizičnih razmerah po kolektivni pogodbi za javni sektor. Zagotovijo naj se tudi za dodatek za posebne obremenitve v času epidemije, so zapisali.

19.58 V Španiji potrdili največ dnevnih okužb s koronavirusom od izbruha pandemije

V Španiji so v zadnjem dnevu potrdili 12.183 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od izbruha pandemije. Država je ta teden postala prva članica Evropske unije s skupno več kot pol milijonom okužb. Potrdili so jih že 566.326, kažejo današnji podatki ministrstva za zdravje.

Novi primeri okužb sicer niso bili vsi potrjeni v zadnjih 24 urah, saj nekatere regije potrebujejo več dni, da svoje podatke posredujejo vladi v Madridu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V zadnjih dveh tednih so iz Španije dnevno poročali o 7000 do 8000 novih okužbah. V četrtek so jih zabeležili več kot 10.000. Kljub naraščanju okužb pa je smrtnost veliko nižja kot na vrhuncu zdravstvene krize konec marca in v aprilu, ko so dnevno poročali o do 900 smrtnih žrtvah covida-19. V zadnjih sedmih dneh je bolezen zahtevala 241 življenj. Skupno je covid-19 v državi zahteval več kot 30.000 življenj.

16.24 V desetih dneh v šolah 86 okužb s koronavirusom in 917 karanten, učenci in dijaki ostajajo v šolah

Učenci in dijaki bodo tudi v prihodnje obiskovali pouk v šoli, saj trenutno ni nobenega razloga za spremembe, kažejo podatki ministrstva. V desetih dneh novega šolskega leta je vseh v šolah okuženih 86, 917 pa je bila odrejena karantena. V ponedeljek bo zaživela aplikacija, prek katere bodo ravnatelji poročali o okužbah s koronavirusom v zavodih. »Vsi udeleženi v vzgoji in izobraževanju se trudimo in obvladujemo situacijo. Na šolsko leto smo se dobro pripravili, razmere pa sproti skrbno spremljamo,« so ponovno zagotovili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Podatki po njihovi oceni kažejo, da je situacija obvladljiva, sistem pa odziven.

Od skupno 86 okuženih v osnovnih in srednjih šolah v prvih desetih dneh novega šolskega leta je bilo okuženih 27 učencev in dva dijaka. Ostali okuženi so bili očitno zaposleni v vzgojno-izobraževalnih zavodih. V karanteni je bilo 521 učencev (0,27 odstotka) in 223 dijakov (0,30 odstotka). Kot spodbudno ocenjujejo, da o okužbi ne poroča nobena šola s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

V tem šolskem letu je ministrstvo s pojavom okužbe s koronavirusom seznanilo 15 vrtcev. Okužbo so potrdili pri 22 zaposlenih, pri čemer štiri osebe pri delu niso imele stika z otroki, in pri petih malčkih. V karanteni je 35 zaposlenih in 210 otrok oz. 0,25 odstotka vseh vrtčevskih otrok, so še sporočili z ministrstva.

15.05 Avstrija zaradi porasta okužb zaostruje preventivne ukrepe

Avstrija v prizadevanjih za zajezitev vnovičnega porasta števila okužb z novim koronavirusom s širšo obveznostjo nošenja zaščitnih mask in omejitvami glede udeležbe na dogodkih zaostruje preventivne ukrepe. Ti bi lahko v obliki, kakršna bo v veljavi od ponedeljka, veljali daljše obdobje, je napovedal kancler Sebastian Kurz. S ponedeljkom bodo v vseh trgovinah in javnih poslopjih obvezne zaščitne maske. Te je bilo sicer že doslej treba nositi v večjih supermarketih in na javnem prevozu.
V gostinstvu bodo maske obvezne za tiste, ki bodo stregli goste, strežba pa bo mogoče le za stranke, ki bodo sedele za mizami. V šolah bodo maske obvezne izven učilnic, kar že od začetka leta velja na Dunaju.

Če bodo številke naraščale še naprej, bi lahko država uvedla tudi dodatne ukrepe, si pa bo vlada prizadevala izogniti vnovičnem zapiranju države, je dejal Kurz. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Če bodo številke naraščale še naprej, bi lahko država uvedla tudi dodatne ukrepe, si pa bo vlada prizadevala izogniti vnovičnem zapiranju države, je dejal Kurz. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


Število udeležencev na dogodkih z določenim sedežnim redom bo po novem omejeno na 1500 v notranjih prostorih in na 3000 v zunanjih prostorih. Dogodki brez določenih sedežev bodo v notranjih prostorih omejeni na 50 ljudi, v zunanjih pa na 100, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Avstrija se sooča z najvišjimi številom novih okužb, odkar je bila država pomladi v karanteni. Samo v sredo so v državi potrdili 654 novih primerov.

14.49 Postojnska jama: Odpuščanje do 59 zaposlenih skrajen, a nujen ukrep

Odpuščanje do največ 59 zaposlenih je skrajen, a nujen ukrep, če hočemo ohraniti zdravo jedro in intelektualni potencial podjetja, so sporočili iz Postojnske jame. Kot so dodali, bodo le na ta način v normalnih razmerah zopet sposobni zaposlovati 450 in več ljudi. Upajo, da bodo presežne delavce že v naslednji sezoni lahko zaposlovali nazaj. Pandemija covida-19 je najhujšo krizo povzročila v turizmu, kjer je marsikatero podjetje ugasnilo ali vsaj bistveno zmanjšalo poslovanje, so izpostavili v Postojnski jami in dodali, da so tudi sami prisiljeni prilagoditi poslovanje. »Slikovit je podatek, da bomo že v nekaj tednih imeli več zaposlenih kot obiskovalcev. Stanje žal ni odvisno od nas in naših aktivnosti, pač pa od epidemiološke slike, ki se v svetu in v Evropi spreminja iz dneva v dan. Strah pred potovanji je enostavno premočen, zato turistov, tudi tistih redkih, ki bi še lahko potovali, enostavno ni. Cenovna politika pri tem ne igra nobene vloge,« so prepričani v podjetju.

Kot so nadaljevali, letos zaradi izbruha pandemije skupno beležijo 83-odstotni upad obiska.

14.23 Katalonci zaradi koronavirusa skromneje zaznamujejo nacionalni praznik

V Kataloniji danes v okrnjeni obliki zaznamujejo katalonski nacionalni praznik, diada. Zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom so namreč tradicionalno množična zborovanja v znak podpore neodvisnosti od Španije prepovedana. V zadnjih letih praznik pritegne velike množice ljudi, ki izražajo podporo vnovični samostojni poti pokrajine. A letošnja diada sovpada z intenzivnimi prizadevanji Španije, da bi zajezila porast okužb s koronavirusom, pri čemer je prav Katalonija med najhuje prizadetimi deli države. Ker so večja zborovanja prepovedana, so se organizatorji odločili za več manjših, razpršenih dogodkov, da bi se izognili prevelikemu številu ljudi na enem mestu.

Na 11. september Katalonci zaznamujejo dan, ko je Katalonija leta 1714 izgubila samostojnost. FOTO: Josep Lago/AFP
Na 11. september Katalonci zaznamujejo dan, ko je Katalonija leta 1714 izgubila samostojnost. FOTO: Josep Lago/AFP


14.15 Na Giru v zvezi s covidom-19 ne bodo tako strogi kot na Touru

Direktor kolesarske dirke po Italiji Mauro Vegni je za tamkajšnji športni časnik Gazzetta dello Sport dejal, da na Giru ne bodo v veljavi tako strogi ukrepi v zvezi z novim koronavirusom. Moštva na italijanski tritedenski pentlji ne bodo izključena, če bosta dva predstavnika pozitivna na covid-19, kot veleva pravilo na dirki po Franciji. Na Touru so sicer v zadnjih dneh nekoliko spremenili pravilo, ki zdaj pravi, da se pozitivni primeri v moštvu začnejo znova seštevati od ničle, ko bo v ponedeljek na sporedu drugi val testiranj. V prvem so štiri moštva imela po en pozitivni primer med strokovnim osebjem

13.58 V četrtek 23 novih okužb v Ljubljani, deset v Mariboru 

V četrtek so nove okužbe z novim koronavirusom potrdili v 53 občinah po državi. Največ, skupaj 23, jih je bilo v Ljubljani, kjer je 140 aktivnih okužb, deset v Mariboru, pet pa v Kamniku. Občinam z najmanj eno doslej potrjeno okužbo se je pridružila Straža, skupaj je takšnih občin v državi tako zdaj 192.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sicer za nazaj v skupno število okuženih dodal še dve osebi, ki sta test opravili v tujini. Enega so prišteli k podatkom za torek, kar pomeni, da je bilo na ta dan potrjenih 79 okužb. Drugega so prišteli k podatkom za sredo, ko je v tujini opravil test, s tem pa je število potrjenih okuženih za tisti dan popravljeno na 78, so za STA pojasnili na NIJZ.

12.24 V mariborskem Domu Danice Vogrinec doslej 22 okužb, pol med oskrbovanci

V enoti mariborskega Doma Danice Vogrinec na Taboru je še nekaj dodatnih primerov okužb, tako da imajo ta trenutek 22 primerov okužb z novim koronavirusom, od tega je enajst pozitivnih med oskrbovanci, prav toliko je tudi pozitivnih med njihovimi zaposlenimi. Kot je povedal direktor doma Marko Slavič, stanje pri nikomer od njih ni zapleteno. Šest stanovalk, ki so jih ob zaznavi okužbe prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, se bo predvidoma v ponedeljek že vrnilo v dom, kjer je pripravljena rdeča cona za 16 stanovalcev. Peterica oskrbovancev se v tem delu že nahaja. »Upamo, da ne bo potrebno urejati še kaj večjega, zato res apel vsem na skrajno previdnost ne le v našem domu, pač pa tudi vsem ostalim v našem okolju,« je dejal direktor doma starejših.

Vodstvu doma Danice Vogrinec je za zdaj vsaj nekoliko odleglo po prejetih še zadnjih izvidih odvzetih brisov vseh stanovalcev, saj so se bali še višjih številk, vendar se zavedajo, da lahko do hujšega scenarija še pride. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
Vodstvu doma Danice Vogrinec je za zdaj vsaj nekoliko odleglo po prejetih še zadnjih izvidih odvzetih brisov vseh stanovalcev, saj so se bali še višjih številk, vendar se zavedajo, da lahko do hujšega scenarija še pride. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo


V domu sicer še vedno ne poznajo izvora prve okužbe, je pa Slavič zatrdil, da sam nima informacij o tem, ali bi vdor bolezni v dom lahko bil povezan z praznovanjem osemdesetletnice, s katero je po podatkih direktorja Zdravstvenega doma Maribor Jerneja Završnika povezanih kar 18 okužb v Mariboru.

12.20 Maraton na ljubljanskih ulicah bodo tudi letos pripravili in bo potekal 25. oktobra

Maraton v Ljubljani bo, je potrdil direktor te osrednje tekaške prireditve v glavnem mestu in tudi državi Gojko Zalokar, vendar v precej spremenjeni različici.vNamesto klasične izvedbe Volkswagen 25. Ljubljanskega maratona, kakor se imenuje uradno, bodo pripravili maraton po Ljubljani, ki bo 25. oktobra. Prijave bodo začeli zbirati 1. oktobra ob 10.25, vendar je že vnaprej mogoče sklepati, da se bo postopek hitro končal, saj bodo sprejeli le 450 tekačev na disciplino. Tekli bodo na 10, 21 in 42 kilometrov, cena prijavnine pa bo 30 evrov. 

Več v prispevku: Maraton po Ljubljani bo, a z le 450 tekmovalci

Prijave za maraton bodo začeli zbirati 1. oktobra ob 10.25, vendar je že vnaprej mogoče sklepati, da se bo postopek hitro končal, saj bodo sprejeli le 450 tekačev na disciplino. FOTO: Leon Vidic/Delo
Prijave za maraton bodo začeli zbirati 1. oktobra ob 10.25, vendar je že vnaprej mogoče sklepati, da se bo postopek hitro končal, saj bodo sprejeli le 450 tekačev na disciplino. FOTO: Leon Vidic/Delo


11.50 NSi za podaljšanje veljavnosti turističnih bonov

V NSi so pripravili nekaj zakonskih iniciativ, ki jih nameravajo jeseni predlagati koaliciji, med drugim znižanje davčne obremenitve in uveljavitev razvojne kapice. Prav tako bodo dali pobudo, da se podaljša rok za unovčenje turističnih bonov, je napovedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

10.25 Na Hrvaškem 190 novih okužb ob rekordnem številu testiranj

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili še 190 primerov okužbe z novim koronavirusom, covid-19 pa je bil usoden za še tri osebe, je danes potrdil hrvaški štab civilne zaščite. Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah testirali največje dnevno število ljudi doslej, in sicer 5549.

10.20 Maribor glede števila okužb zdaj že v rdečem območju

Maribor, ki se je maja lahko pohvalil kot mesto brez okužbe z novim koronavirusom in je takšno stanje vzdrževal več kot mesec dni, se je zaradi hitre rasti števila okužb znašel na rdeči listi. Po zadnjih podatkih direktorja tamkajšnjega zdravstvenega doma Jerneja Završnika je namreč dvotedenska incidenca že 41 primerov na 100.000 prebivalcev.

To je nov slovenski rekord, sploh prvič smo v Sloveniji potrdili več kot sto okužb na dan. FOTO: Voranc Vogel/Delo
To je nov slovenski rekord, sploh prvič smo v Sloveniji potrdili več kot sto okužb na dan. FOTO: Voranc Vogel/Delo


10.15 Opravili 2758 testiranj

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je za MMC potrdil rekordno število okuženih, zraven pa je razkril, da so v četrtek opravili 2758 testiranj. Pojasnil je, da je novo žarišče v Kamniku. Hospitaliziranih je sicer 27 oseb, od tega pet na intenzivni negi. Umrl ni nihče.



7.55 V Sloveniji včeraj 108 novih primerov

Po za zdaj še neuradnih podatkih so včeraj v Sloveniji potrdili 108 novih primerov okužb s koronavirusom. To je nov slovenski rekord, sploh prvič pa smo v Sloveniji potrdili več kot sto okužb na dan. Večje število odkritih okužb je sicer povezano tudi z večjim številom testiranih oseb. V zadnjih dneh so vedno opravili več kot dva tisoč testov.

7.50 Severna Koreja za preprečitev vnosa koronavirusa v državo izdala ukaz o streljanju

Severnokorejska oblast je izdala »ukaz za streljanje« na meji s Kitajsko, da bi preprečila vnos novega koronavirusa iz te države, je izjavil poveljnik ameriških sil v Južni Koreji Robert Abrams. Pjongjang, ki zatrjuje, da doslej v državi niso potrdili nobene okužbe z novim koronavirusom, je januarja po izbruhu epidemije virusa na Kitajskem zaprl mejo, da bi preprečil vnos virusa v državo. Julija pa so severnokorejski državni mediji poročali, da so pri njih izredno stanje dvignili na najvišjo raven.

7.30 V karanteni 5.a razred na OŠ Spodnja Idrija

Na OŠ Spodnja Idrija so od danes naprej v karanteni učenci 5.a razreda in njihova razredničarka. Skupno je v karanteni 22 otrok, v šolske klopi se bodo vrnili 23. septembra. Okužbo so potrdili pri enem od otrok, so potrdili v šoli, za preostale pouk za zdaj poteka normalno. Epidemiologi svetujejo, naj starši opazujejo zdravstveno stanje svojih otrok in jih ob morebitnih znakih na omenjeno okužbo zadržijo doma ter se posvetujejo z izbranim zdravnikom.

Študija CDC temelji na pogovorih s 300 osebami po 11 ameriških bolnišnicah v juliju, od katerih je bila polovica po testu okuženih, polovica pa ne. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Študija CDC temelji na pogovorih s 300 osebami po 11 ameriških bolnišnicah v juliju, od katerih je bila polovica po testu okuženih, polovica pa ne. FOTO: Voranc Vogel/Delo


7.10 Študija: Obiskovanje lokalov povečuje nevarnost okužbe

V ameriškem Centru za nadzor nad boleznimi (CDC) v študiji ugotavljajo, da je z vidika okužb z novim koronavirusom obiskovanje barov in restavracij veliko bolj nevarno kot nakupi v trgovinah, delo v pisarnah, obiski cerkva ali uporaba javnega prevoza. Študija CDC temelji na pogovorih s 300 osebami po 11 ameriških bolnišnicah v juliju, od katerih je bila polovica po testu okuženih, polovica pa ne.

6.50 Demokrati v senatu blokirali predlog republikancev za pomoč po pandemiji

Demokratska manjšina v senatu je v četrtek blokirala napredovanje republikanskega predloga zakona za pomoč gospodarstvu in posameznikom zaradi pandemije koronavirusa. Demokratom se je 500 milijard dolarjev pomoči zdelo odločno premalo. Demokratska večina v predstavniškem domu kongresa je že pred tedni potrdila predlog zakona o 3400 milijardah dolarjev pomoči, vendar pa so republikanci v senatu nemudoma zatrdili, da to ne bo šlo, ker sta proračunski primanjkljaj in javni dolg že tako ali tako prevelika.

Priljubljeni Koncert poletne noči Dunajskih filharmonikov bo 18. septembra potekal v skoraj praznem parku baročnega dvorca Schönbrunn. FOTO: Heinz-Peter Bader/Reuters
Priljubljeni Koncert poletne noči Dunajskih filharmonikov bo 18. septembra potekal v skoraj praznem parku baročnega dvorca Schönbrunn. FOTO: Heinz-Peter Bader/Reuters


6.00 Na poletni noči Dunajskih filharmonikov le izžrebanci

Priljubljeni Koncert poletne noči Dunajskih filharmonikov bo 18. septembra potekal v skoraj praznem parku baročnega dvorca Schönbrunn. Doslej si je vsako leto koncert brezplačno ogledalo okoli 100.000 obiskovalcev, letos pa bo zaradi veljavnih omejitev za preprečevanje širjenja novega koronavirusa prostora le za 1250 izžrebancev.

5.00 Finančni ministri EU o ukrepih v pandemiji in bančni uniji

Finančni ministri držav v območju z evrom bodo danes v Berlinu razpravljali o reformah, ki naj bi prispevale k okrevanju gospodarstev v primežu pandemije novega koronavirusa, zlasti v okviru priprav nacionalnih načrtov za okrevanje, na podlagi katerih bodo lahko članice črpale za to predvidena evropska sredstva.

Komentarji: