Očitki o trgovanju z Magno v vrhu Alpe Adria Green

V AAG zahtevajo odstop okoljske ministrice - Mop z zamudo ugotovil, da E-forum ni oddal letnega poročila

Objavljeno
01. september 2017 18.42
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Ljubljana – Božo Dukič iz AAG trdi, da je njihov član upravnega odbora Andrej Čufer poskušal navezati poslovne stike z Magno. Čufer pa trdi, da so očitki čista izmišljotina. Zanimalo da ga je samo, kakšne sisteme gašenja investitor načrtuje. To pa ni edina vrzel v zastopanju okoljskih interesov nevladnih organizacij v primeru Magna. Drugi akter E-forum namreč sploh ne izpolnjuje vseh pogojev za delovanje v javnem interesu.

Sum, da je član upravnega odbora AAG (UO AAG) Andrej Čufer, ki je sicer neodvisni strokovnjak za požarno varnost, poskušal navezati poslovne stike z Magno, meče slabo luč na to nevladno organizacijo, pravi član upravnega odbora AAG Božo Dukič. Če se sumi potrdijo, je to po Dukičevem mnenju neizpodbiten dokaz poskusa korupcije in priložnost, da tudi v AAG prerešetajo vrste v upravnem odboru, ki je očitno tudi zaradi tako različnih interesov glasoval tako, kot je.

V Alpe Adria Green krivdo za dirko s časom v zadevi Magna sicer pripisujejo ministrstvu za okolje (Mop). UO AAG je po četrtkovi odločitvi, da se pritoži na okoljsko soglasje za Magno, javnosti sporočil, da je vlada povsem zanemarila organizirano javnost, saj bi morala že lani sklicati vsaj posvet nevladnih organizacij (NVO) in drugih oblik civilne družbe in jim predstaviti problematiko umeščanja Magne Nukleusa v prostor. Po njihovem je povsem odpovedal Mop, zaradi česar bi morala ministrica Irena Majcen, ker je investicijo privedla v kritično fazo, odstopiti.

 

Neodvisni strokovnjak za požarno varnost Andrej Čufer Foto: Boštjan Fon/Delo


Takoj ko je bila odločitev UO AAG o pritožbi znana (šest jih je glasovalo za in štirje proti), se je z željo, da se sestanejo, oglasil nekdanji mariborski župan in zagovornik prihoda Magne v Hoče Boris Sovič. Po naših informacijah se želi s člani UO pogovoriti o vzrokih za nasprotovanje Magni in morda doseči podoben dogovor, kot jim ga je uspelo z E-forumom Gorazda Marinčka. Kot je znano, je tudi E-forum sprva napovedal pritožbo, od katere pa je zdaj pripravljen odstopiti, če se bodo v okoljevarstveno dovoljenje (OVD) za Magno vpisale zaveze o požarnem varstvu in vodah: da se izdela vplivno območje za primer katastrofalnega požara in da se investitorju naloži skrb za zmanjševanje porabe pitne vode v tehnološke namene.

Božo Dukič ni prepričan, da bo Soviču »poizvedovanje« o zadržkih proti Magni pri šesterici iz UO AAG uspelo. Kot je dejal, je »diskusije konec tisti hip, ko jih vprašaš, zakaj, konkretno, so proti«. Vojko Bernard, predsednik AAG, ki se glasovanja ni udeležil, ker je bil v tujini, včeraj ni bil dosegljiv za komentar.


Božo Dukuč Foto: Polona Malovrh/Delo

Neurejeno delovanje E-foruma

Če bo Soviču načrt spodletel, bo AAG tako najbrž edina nevladna organizacija, ki bo v končni fazi vložila pritožbo na OVD za Magno. V primeru E-foruma Gorazda Marinčka se postavlja vprašanje legitimnosti statusa E-foruma in Marinčkovih dejanj v postopku OVD za Magno. Marinček Mopu niti do včeraj ni posredoval poročila o delu društva za leto 2016, kar pa so na Mopu ugotovili šele po našem poizvedovanju. Dodeljevanje statusa društvom, da delujejo v javnem interesu, je v pristojnosti Mopa, ki v postopku izdaje odločbe preverja pogoje, določene z zakonom o varstvu okolja (ZVO), Arso pa v postopkih izdaje OVD preveri, ali je NVO, ki je podala zahtevo za vstop v postopek, pridobila status društva v javnem interesu. Če je NVO vpisana v seznam, ji mora Arso skladno z ZVO priznati status stranskega udeleženca v postopkih.

E-foruma oziroma tega, ali izpolnjuje vse formalnopravne pogoje za uvrstitev na seznam NVO in s tem za status stranskega udeleženca v postopkih, na Mopu očitno niso preverjali oziroma so ga le v začetku leta, ko so ugotovili, da predsednik društva Marinček do 31. marca ni poslal poročila o delu za 2016.

 

Gorazd Marinček Foto: Leon Vidic/Delo

Konec aprila so ga pozvali, naj to stori do 15. maja, nato pa ugodili njegovi prošnji za podaljšanje roka do 31. maja. Po tem datumu so zaradi daljše bolniške odsotnosti delavke, ki opravlja to delo, na E-forum pozabili - do včeraj, ko so ugotovili, da kljub pozivu poročila nimajo. Tako je E-forum, ki je v preteklosti že imel težave z neurejenimi financami, dolgovi in nerednim izplačevanjem plač, pristal v deseterici organizacij, ki odločajo o Magni. »Če katera od njih ne izpolnjuje obveznosti, bi moral Mop proti njej sprožiti postopek,« pravi Dukič.

Marinček priznava svoj »greh« in trdi, da E-forum status NVO še vedno ima, na Mopu pa so napovedali, da bodo postopali skladno z zakonodajo s področja NVO. To pomeni, da upravni organ v upravnem postopku, in sicer v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku, izvede ugotovitveni postopek, ki je vsebinske narave, nato pa v primeru odvzema statusa nevladne organizacije, ki deluje na področju okolja, izda odločbo na podlagi 34. člena zakona o društvih in 207. člena zakona o splošnem upravnem postopku. V tem trenutku ugotovitveni postopek v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku še poteka, zato Mop ne more napovedati nadaljnjih faz, prav tako ne vsebinskega zaključka ugotovitvenega postopka.