Platforma Sveta Evrope Janšev tvit označila za največjo grožnjo novinarjem

Novinarka in urednica, ki ju je Janša napadel, sta vložili tožbi. Kustec Lipicer: »Izjava kaže na strahopetnega človeka.«

Objavljeno
23. marec 2016 18.15
Janez Janša na sodišču v Ljubljani, 19. marca 2014
Pi. K.
Pi. K.

Platforma Sveta Evrope za zaščito novinarstva in novinarjev in Evropska zveza novinarjev (EFJ) sta tvit predsednika SDS Janeza Janše, s katerim je žalil novinarki, označili za najvišjo stopnjo pritiska na novinarstvo.

Janez Janša je v ponedeljek na twitterju novinarko RTV Slovenije Eugenijo Carl in urednico dnevnoinformativnih oddaj na TV Slovenija Mojco Šetinc Pašek označil za prostitutki. Zapisal je:

»Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan.«

Eugenija Carl in Mojca Šetinc Pašek sta medtem proti Janši že vložili tožbi zaradi razžalitve. Janša se je na to informacijo odzval z novimi objavami na twitterju.

Janšev tvit obsodili tudi njegovi politični zavezniki

Janšev tvit so obsodili tako koalicijski kot opozicijski poslanci državnega zbora. Predsednica NSi Ljudmila Novak, ki je z Janšo že večkrat sklepala politična zavezništva, je dejala, da so ženske v javnosti veliko bolj izpostavljene kot moški in večkrat deležne neprimernih komentarjev ali opazk.

»Želim si, da se ženske kljub takšnim komentarjem ne bi umikale iz javnega in iz političnega življenja,« je dejala.

»Izjava kaže, da gre za strahopetca«

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je poudarila, da so takšne žalitve sovražni govor, ki ga najostreje obsojajo. Takšen pristop po njenih besedah kaže na karakteristike, značilne »za strahopetnega človeka«. Prav tako takšen odnos, kot je dejala, ni zrel in primeren za nekoga na javni funkciji.

»Tako nizkotno napadanje in označevanje novinarjev ali kogarkoli drugega je za SD in za demokratično Slovenijo povsem nesprejemljivo. Tudi če se izvoljeni predstavniki ljudstva s kakšnim člankom ali poročanjem novinarjev ne strinjajo, se ne morejo odzivati na tako žaljiv in nizkoten način,« pa so v izjavi za medije zapisali v poslanski skupini SD.

Novinarske organizacije ogorčene

Izjavo so že obsodili tudi v Aktivu novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija in Društvu novinarjev Slovenije (DNS). Janšev tvit je nizkoten celo zanj, so zapisali v DNS. Danes so se njihovemu mnenju pridružili tudi v Združenju novinarjev in publicistov, kjer menijo, da je bil zapis predsednika SDS žaljiv in popolnoma nesprejemljiv. Pri tem so sicer izrazili pomislek o senzacionalističnem poročanju RTV Slovenije.

Povod za Janšev zapis je bil namreč domnevno pristranski prispevek Eugenije Carl o povezanosti vidnih članov SDS z nacionalistično skupino na omrežju facebook, imenovano Legija smrti. Posamezniki iz SDS so bili v tej skupini člani, a menda o članstvu niso vedeli nič. V skupine so jih dodali drugi uporabniki.

Do platforme Sveta Evrope lahko dostopite prek spodnje povezave:

Kako so se odločili v drugih slovenskih primerih?

29. februar 2016: Prvo stopnjo grožnje so zaznali ob nedavnem vlomu in požigu avtomobilov, ki so v lasti medijske POP TV.

4. april 2015: Ko so Delovo raziskovalno novinarko Anuško Delić tožili zaradi izdaje tajnih podatkov Sove, so se na platformi prav tako odzvali, takrat z oznako druge stopnje, ki opozarja na omejevanje novinarske svobode. Medtem je bil primer sklenjen - tožilstvo je zaradi pomanjkanja dokazov med sojenjem umaknilo obtožnico.