Sveti maši bo sledil shod ob domoljubnih ritmih

Organizatorji popoldne na Prešernovem trgu pričakujejo tisočglavo množico. Zahtevajo vse, od enakosti pred zakonom do gradnje tretje razvojne osi.
Fotografija: Trojica Kangler, Podobnik in Janša nadaljujejo sodelovanje. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Trojica Kangler, Podobnik in Janša nadaljujejo sodelovanje. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Ljubljana – V središče prestolnice se bodo popoldne z organiziranim prevozom iz vse Slovenije zgrnili protestniki. Predsednik SLS Marjan Podobnik pričakuje najmanj tisoč ljudi, pobudnik shoda in njegov nekdanji strankarski kolega Franc Kangler pa napoveduje, da bodo celotni Sloveniji sporočili, da morata v njej vladati pravica in poštenje. Prepričan je, da bi temu še posebej morala prisluhniti vlada Marjana Šarca. Na shodu bodo podpisovali tudi posebno peticijo. Udeleženci se bodo po vzoru francoskih protestnikov ogrnili v rumene jopiče z napisom Rešimo Slovenijo.

Na shod je v zadnjih tednih poleg Kanglerja (Nova ljudska stranka) in SLS vabila parlamentarna SDS, Janša bo morda imel nagovor.



Poleg vremena, ki bo predvidoma ponagajalo organizatorjem, se je zapletlo še pri tehnični izvedbi. »Prav je, da slišite, da nam Zoki sredi Ljubljane ne pusti peti slovenskih pesmi, ne smemo imeti ozvočenja, ne smemo imeti odra. Očitno nas omejujejo pri prireditvi,« je svoje sledilce včeraj opozoril Kangler. Od upravne enote namreč niso prejeli blagoslova za organizacijo koncerta na Pogačarjevem trgu.
 

Kulturni program z domoljubnimi pesmimi


Naštel je še, da bosta za glasbeno plat dogajanja poskrbela Oto Pestner in Domer Kumer, za televizijski prenos dogodka pa Nova24.

Janša je na shod vabil z besedami, da imamo najlepšo domovino na svetu, a da se ta ne bi več smela deliti na prvo- in drugorazredne, Podobnik je njegovemu vabilu pridodal, da jim nihče ne more preprečiti vere v pravično Slovenijo in njeno gradnjo za vse njene državljane.

Pričakovati je udeležbo Franca Bogoviča, kateremu se je maja na skupni listi SDS in SLS uspelo zavihteti v evropski parlament. Tudi sam je zapisal, da si želi enake in pravične obravnave vseh državljanov ter razvojno usmerjene države, ki bo na podeželju omogočala primerljivo kakovost bivanja kot v mestih.
 

Vse se začne z mašo


Javni shod, ki bo trajal uro in pol, je prijavil Inštitut dr. Antona Korošca. Začne se ob 16. uri z mašo za domovino v frančiškanski cerkvi in nadaljuje uro kasneje na Prešernovem trgu. Razlogi zanj so najširši – od vprašanja migracij, zaščite pred zvermi in enakosti pred zakonom do različnih gospodarskih in socialnih zahtev, kot je gradnja domov za starejše. Zahtevali bodo tudi vračilo 29 milijonov evrov dolga, ki so bili odpisani družini Janković, in gradnjo tretje razvojne osi.

Udeležbo jim je obljubilo več kot 23 civilnih iniciativ – med drugim Zbor za republiko, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, Odbor 2014, Davkoplačevalci se ne damo, sindikat delavcev migrantov –, za katere pričakujejo, da bodo na dogodku imele glavno besedo. Od predstavnikov politike so ob SLS in SDS udeležbo napovedali v zunajparlamentarnih Glasu za otroke in družine, Novih socialdemokratih in Domovinski ligi.

Stranka SLS organizira prevoz na trinajstih linijah po državi; za njegove stroške bodo zbirali prostovoljne prispevke. Najprej jim je uspelo zapolniti avtobuse iz Maribora, Slovenske Bistrice in Laškega, zato so za te relacije organizirali dodatni prevoz.

Na facebook strani dogodka je prisotnost do sinoči obkljukalo približno 400 ljudi, še 800 ljudi je označilo, da jih dogodek zanima.


Sprejem pri prvem možu državnega sveta


Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca se protesta ne bo udeležil, vendar bo ob 14.30 na sestanek povabil vse njegove ključne pobudnike in podpornike. Prepričan je, da so »razlogi za nejevoljo in jezo ljudi, tako posameznikov kot civilnih iniciativ, v 15 zahtevah argumentirano utemeljeni. Državni svet kot zagovornik široke palete interesnih skupin si želi prek formalnih vzvodov svojega delovanja ne le opozarjati na vse hujše kršitve, zlorabe, neenakopravnosti ter socialne odrinjenosti v kot kaže vse bolj pregreti slovenski družbi, temveč tudi s svojim aktivnim in proaktivnim delovanjem preprečiti vzroke, ki so privedli do teh nevzdržnih situacij,« so zapisali.

Uro kasneje bo na sporedu izjava za medije.

Preberite še:

Komentarji: