Svetniki prepustili usodo kamnoloma ljudem

Civilna iniciativa svari pred hrupom. Inšpekcija: Mineralne surovine izkoriščal na črno.

Objavljeno
21. september 2017 22.10
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Šmartno pri Litiji – O usodi kamnoloma v Vintarjevcu bodo prebivalci štirih naselij v nedeljo odločali na posvetovalnem referendumu. Civilna iniciativa pričakuje, da bodo glasovali proti umestitvi kamnoloma Kožlivc v občinske prostorske akte. Podjetnik in lastnik kamnoloma Marjan Šuštar pa opozarja, da je kamnolom življenjskega pomena za obstoj podjetja in ohranitev delovnih mest.

Šmarski občinski svetniki bi na junijski seji že lahko sprejeli predlog odloka o izvedbenem delu občinskega prostorskega načrta, katerega del je tudi prostorska enota kamnolom Kožlivc, a za to očitno niso imeli poguma in so usodo kamnoloma prepustili 426 volilnim upravičencem v štirih naseljih Vintarjevec, Riharjevec, Podroje in Črni Potok. Šuštar je za Delo povedal, da legalizaciji nasprotujejo le v maloštevilni civilni iniciativi. »Lani smo na občino prinesli 85 odstotkov podpisov vseh prebivalcev, s katerimi ljudje izražajo podporo tej dejavnosti,« je povedal Šuštar, ki se z občinskimi mlini na veter za legalizacijo kamnoloma bojuje že dobro desetletje. Upa, da bodo ljudje razumeli, da je oživitev kamnoloma za njih življenjskega pomena, saj ga podjetje potrebuje za lastne potrebe.

Lastnik obljublja le pet tovornjakov na dan

Šuštar je zatrdil, da v kamnolomu, če mu bodo ljudje izkazali naklonjenost in zaupanje, ne bo šlo za nobeno množično proizvodnjo ali predelavo materiala, ampak samo za odvoz materiala s petimi tovornjaki na dan. O cesti pravi, da jo bo sam vzdrževal oziroma jo bodo vsako leto obnovili. V Civilni iniciativi proti kamnolomu pa so prepričani, da takšna dejavnost ne sodi v njihov kraj, saj imajo ljudje slabe izkušnje z že obstoječima kamnolomoma v Kostrevnici in Ježcah. Njihov predsednik Jani Groznik je povedal, da je cesta neprimerna za promet težkih tovornjakov in da na njej ni poskrbljeno za varnost otrok in stanovalcev bližnjega doma za starejše Tisje. Bojijo se čezmernega hrupa in prahu ter preusmeritev podzemnih vodnih tokov, saj je v bližini kamnoloma vir glavnega vodovoda za celotno vintarjevško dolino in dom Tisje. Nasprotniki podjetnika poleg tega pravijo, da je doslej na črno odpeljal že ogromno peska. In očitno je bilo res tako. Na inšpektoratu za infrastrukturo so za Delo povedali, da je rudarska inšpekcija leta 2012 s pomočjo policije opravila izredni inšpekcijski nadzor posega v prostor, med njimi tudi na zemljišču 636/2 k. o. Vintarjevec. Ugotovili so, da se izkoriščanje mineralne surovine brez podeljene koncesije izvaja že dlje časa, kar je podjetnik počel celo na dan inšpekcijskega nadzora, so sporočili z inšpektorata.