Svetovni kongres fetalne medicine na Gospodarskem razstavišču

Zbralo se je 1700 udeležencev iz 85 držav iz vseh celin. Predavali bodo najbolj eminentni zdravniki in raziskovalci.

Objavljeno
25. junij 2017 17.50
B. F. Ž.
B. F. Ž.
Ljubljana - 16. svetovni kongres fetalne medicine, eden največjih in najpomembnejših kongresov s tega področja na svetu ter eden največjih medicinskih kongresov pri nas, se je začel danes in bo trajal pet dni, do četrtka, ko se bo zaključil z izletom na Bled. Program je zelo intenziven, povprečno traja deset ur na dan. Govora bo o raziskavah in kličnih praksah, ki prispevajo k boljšemu razumevanju nosečnosti in razvoja ploda, predvsem o novostih na področju zgodnjega odkrivanja bolezni nosečnic in nepravnosti v razvoju plodov ter možnosti za preprečevanje in zdravljenje bolezni nosečnic in plodov.

Kongres organizira Fundacija za fetalno medicino (Fetal medicine foundation iz Londona), ki jo vodi profesor Kypros Nicolaides, pri organizaciji sodelujejo zdravniki iz KO za perinatologijo, Ginekološke klinike UKC Ljubljana, pod vodstvom predstojnice doc. dr. Nataše Tul Mandić.

Profesor Nicolaides je eden najbolj znanih in zaslužnih profesorjev za razvoj fetalne medicine, ki danes omogoča zgodnje odkrivanje in zdravljenje bolezni nosečnic in plodov ter dobre perinatalne rezultate. Profesor Nicolaides je pred 25 leti postavili temelje za presejanje z nuhalno svetlino, pri tem so sodelovali tudi slovenski raziskovalci. To je pregled nosečnice med 11 in14. tednom nosečnosti, ki ga ima že tudi skoraj 90 odstotkov slovenskih nosečnic in omogoča zgodnje odkrivanje številnih razvojnih nepravilnosti ter boljše načrtovanje vodenja nosečnosti in s tem preprečevanje zapletov v nosečnosti.

Obisk več kot 1700 udeležencev iz 85 držav je pomemben tudi za mesto Ljubljana in državo, saj prispeva k naši prepoznavnosti v svetu in razvoju turizma.

»Razvoj znanosti in medicine je intenziven in hiter, prav tako tudi prenos informacij po različnih poteh. Najhitrejši in najbolj poceni, in tudi zelo učinkovit, je po spletnih omrežjih. Pomanjkljivost omrežij je, da jim manjkajo osebni stiki, ki pa so pri napredku neprecenljivi in nujni. Osebni stiki so pomembni, da izmed vseh razpoložljivih informacij najdemo res prave in uporabne,« poudarja doc. dr. Nataša Tul Mandić. Izjemno je ponosna, da lahko letos v Ljubljano ponovno povabimo zdravnike in znanstvenike, ki se ukvarjajo z razvojem feto-maternalne medicine, na 16. svetovni kongres fetalne medicine - 9. kongres je bil v Portorožu leta 2009.

Tul Mandićeva pravi, da bo srečanje zelo pomembno za mednarodne udeležence, pa tudi domače strokovnjake, ki si ne morejo privoščiti pogostih in množičnih odhodov v tujino: »Veliko lažje obiščemo srečanja doma, tako zaradi finančnega kot tudi časovnega vidika. Pridobivanje znanja, izmenjava izkušenj, navezovanje in poglabljanje stikov je na domačem terenu lažje, tuje strokovnjake vedno zanima, kaj se dogaja v lokalnem okolju, zato bo srečanje v Ljubljani pomembno za razvoj naše medicine, našo prepoznavnost.«