Sviz: Izplačevanje dodatka fakultetnim elitam nesprejemljivo

Univerzitetni mandarini znova ustvarjajo lažni občutek, da je sredstev v visokem šolstvu dovolj, opozarjajo v sindikatu.

Objavljeno
07. januar 2016 11.48
Mo. Z.
Mo. Z.

Ljubljana - Na nezakonito izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost na devetih fakultetah Univerze v Ljubljani, kar smo razkrili v Delovih Ozadjih, in s katerim se zdaj ukvarja tudi policija, so se odzvali v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ). »Ni dvoma, da gre pri izplačilu dodatka za stalno pripravljenost vodstvom fakultet, ki je po ugotovitvah inšpektorata za javni sektor nezakonito, za izboljševanje plač vodstvenega kadra fakultet,« so sporočili. Izplačevanje, kot pravijo, najostreje obsojajo, »še zlasti, ker so ga pokrili z izplačili bistveno skromnejših dodatkov za stalno pripravljenost nekaterim zaposlenim v tehničnih službah, ki so si jih zaslužili.«

Kot še pravijo v Sviz, so bili že v času škandala z izplačevanjem honorarjev na fakultetah, ki ga je marca lani razkrila Komisija za preprečevanje korupcije, kritični, »da si univerzitetna elita deli denar na račun vseh drugih zaposlenih na fakultetah in ustvarja lažni občutek, da je sredstev v visokem šolstvu dovolj«. Po njihovem enako učinkujejo izplačani dodatki za stalno pripravljenost, »ki so se začeli izplačevati v času najbolj brutalnih posegov v plače javnih uslužbencev in uslužbenk leta 2012«.

Opozarjajo tudi, da je nesprejemljivo ravnanje vodstva Univerze v Ljubljani, ki po njihovem poskuša kršitve ob izplačilu dodatka za stalno pripravljenost razvodeneti v napake, namesto da bi obsodili nezakonitost.» Kot da se ponavlja zgodba ob razkritju izplačila visokih honorarjev, ko je univerza za prepričljivo pojasnitev in upravičenost izplačil najela ugledno odvetnico, namesto da bi se jasno opredelila do tistih, ki so položaj na fakultetah izkoriščali za lastne zaslužke,« so še zapisali v sindikatu.

O dodatku

Dodatek za stalno pripravljenost je, kot smo poročali že konec novembra, izplačevalo enajst fakultet. Devet od teh je to počelo nezakonito, je sklenil inšpektorat za javni sektor. Inšpekcijski nadzor je bil opravljen na pobudo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ko ga je vodila Stanka Setnikar Cankar.

Inšpektorat je pregledal izplačila dodatka med letoma 2012 in 2014, takrat je bilo skupaj na vseh devetih fakultetah izplačanih 775.000 evrov. Podatke za preostala leta, torej od 2009 do 2011 in 2015, smo želeli pridobiti od fakultet. Večina nam je v dveh tednih odgovorila, ne pa vse. Med njimi za zdaj molčita tudi ekonomska fakulteta in fakulteta za družbene vede, ki sta si v letih od 2012 do 2014 izplačali največ. Že seštevek do zdaj dostopnih podatkov pokaže, da so fakultete za stalno pripravljenost posameznikom skupaj izplačale 900.000 evrov.

Zadnji odzivi

Ostro so se včeraj odzvali v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani. Zapisali so, da se jim zdi »tovrstno sprenevedanje pristojnih institucij nezaslišano, saj gre za nezakonito porabo javnega denarja, ki je namesto v izboljšanje kakovosti visokega šolstva romal v zasebne žepe«. Zahtevajo, da prejemniki dodatkov ves nezakonito pridobljeni javni denar vrnejo, saj so ta sredstva namenjena zagotavljanju kakovostnega procesa za študente. Čeprav zakonodaja vračila celotnega zneska ne predvideva, na ŠOU v Ljubljani vztrajajo pri tem, da univerza kot moralna avtoriteta z javnim denarjem ravna odgovorno.

Zaradi izplačevanja dodatka se je medtem včeraj javno opravičila dekanja filozofske fakultete Branka Kalenić Ramšak. Kot je zapisala v pismu, ki ga je poslala tudi rektorju Univerze v Ljubljani Ivanu Svetliku, obžaluje izplačevanje dodatka, ker je izbruh afere, v kateri je udeležena tudi filozofska fakulteta, močno okrnil ugled univerze kot institucije, celotne univerzitetne in fakultetne skupnosti.