Sviz od danes med članstvom meri podporo za stavko

Člani imajo teden dni časa za opredeljevanje o februarski splošni stavki v izobraževanju.

Objavljeno
05. december 2017 19.12
S. H.
S. H.

Sindikat vzgoje, izobraževanje, znanosti in kulture (Sviz) bo od danes pa vse do 13. decembra na 767 zavodih, kjer deluje, izvajal opredeljevanje o stavki. Predsednica glavnega odbora sindikata, ki se je prejšnji teden že preimenoval v stavkovni odbor, Jelka Velički, je prepričana, da bo članstvo stavko podprlo. Medtem ko je opredeljevanje o njej dolžnost vsakega izmed 37.000 članov, pa bodo k opredeljevanju povabili tudi nečlane.  

Če jo bo izglasovala več kot polovica zavodov s področja vzgoje in izobraževanja, kjer je sindikat organiziran, bodo 14. februarja sprva izvedli enodnevno stavko. Ob koncu dneva bo stavkovni odbor − tudi na podlagi signalov, ki jih bodo prejeli od vlade − odločil o nadaljnjih aktivnostih.

Med stavkovne zahteve so prejšnji teden uvrstili povečanje proračunskih sredstev za izobraževanje, zvišanje plač zaposlenih - vse od vrtca do univerze - in ustrezno vrednotenje razredniškega dela. Pristojne so pozvali naj takoj začnejo pogajanja o zvišanju plač ter ponovno vzpostavijo »porušena razmerja v plačah med zaposlenimi v izobraževanju, zdravstvu in državni upravi«.

Med drugim v prihodnjem letu zahtevajo tudi izplačilo letnega regresa v višini 1200 evrov bruto za vse zaposlene, ki prejemajo minimalno plačo ali manj kot to.

Na ministrstvu za javno upravo so v ponedeljek ponovili, da vlada spoštuje vse zaveze iz dogovorov in stavkovnih sporazumov ter želi narediti korak naprej in pričeti pogajanja o primerljivosti plač z zdravniškimi. Tudi zato menijo, da so napovedi stavke - tako Sviza kot Počivavškove pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja - »nenavadne in nerazumne«, zlasti ob dejstvu, da vlada že tako ali tako sprošča varčevalne ukrepe. Tudi zato so se v javnem sektorju plače že povišale.