Svoje upokojence pošljejo na počitnice

Dobra praksa podjetij, ki nekdanjim sodelavcem odprejo počitniške hiške, jih povabijo na novoletna srečanja, na planine in v učilnice
Objavljeno
06. avgust 2018 16.00
Posodobljeno
06. avgust 2018 16.25
Nekatera podjetja omogočijo upokojenim sodelavcem letovanja v svojih počitniških kapacitetah. Foto Boris Šuligoj
Ljubljana – Predstavljamo nekatera podjetja, ki so do svojih nekdanjih sodelavcev, zdaj upokojenih, prijazna. Gotovo je v Sloveniji še veliko priložnosti, da podjetja vzpostavijo in razvijejo to prakso, saj za tovrstne humane poteze nikoli ni prepozno.

V teh poletnih časih je gotovo zanimivo, da podjetja, vsaj nekatera, svojim upokojenim sodelavcem omogočajo počitnice v njihovih morskih in drugih počitniških hiškah. Tudi v Krki, eni naših najv ečjih in najuspešnejših podjetij, nekdanjim sodelavcem omogočijo ugodnejše letovanje v njihovih počitniških zmogljivostih na morju in v hribih ter v Termah Krka. Odprta so jim tudi vrata na Krkini rekreaciji, korektivni gimnastiki in v drugih športnih dejavnostih, organiziranih prek Trim kluba Krka, so nam odgovorili iz Krkine službe za odnose z javnostmi.

  • Krka omogoča ugodnejše letovanje upokojenim sodelavcem na morju in v hribih ter termah Krke.
  • BTC jim odpre počitniške zmogljivosti v Istri, na Pokljuki, v Atlantisu.
  • Cinkarna Celje jim ponudi kapacitete na morju, na Rogli, v Atomskih toplicah in Logarski dolini.
  • Zavarovalnica Triglav jim omogoča ugodno uporabo svojih počitniških kapacitet.


Tudi v družbi BTC svojim upokojenim sodelavcem omogočajo, da izkoristijo počitniške zmogljivosti, ki jih imajo za svoje zaposlene po ugodnih cenah: na primer kampiranje v prikolici v Istri, v počitniški hiši na Pokljuki, popuste imajo pri storitvah vodnega mesta Atlantis. Kot člani Športnega društva BTC imajo enake ugodnosti kot zaposleni, na primer popuste pri športnih aktivnostih v Milleniumu. Ker ima Športno društvo BTC tudi močno planinsko sekcijo, se lahko njihovi nekdanji sodelavci tudi udeležujejo planinskih izletov, je odgovorila Maja Oven, direktorica sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi.

image
Nekateri se lahko odpravijo na morje, v hiške, prikolice svojih nekdanjih podjetij. Foto Voranc Vogel


Podobno je v Cinkarni Celje, kjer imajo odprte svoje počitniške kapacitete tudi za nekdanje sodelavce. »Vsi naši upokojenci lahko uporabljajo naše počitniške kapacitete na morju, na Rogli, Atomskih toplicah in Logarski dolini,« je povedal Marko Cvetko, član uprave, delavski direktor. Tudi na Zavarovalnici Triglav svojim upokojencem omogočajo ugodno uporabo svojih počitniških kapacitet. »Vsi nekdanji sodelavci, ki so bili med zaposlitvijo člani Planinskega društva Zavarovalnice Triglav, lahko tudi v času upokojitve svoje članstvo obdržijo in se aktivno udeležujejo organiziranih izletov in drugih aktivnosti društva,« odgovarja Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje pri Zavarovalnici Triglav.

image
 Drugi se odpravijo v ”planinske” apartmaje ali pa na pohode svojih nekdanjih podjetij. Foto Blaž Samec

 

Novoletno druženje


Znana so tudi pred- ali ponovoletna srečanja. Eno takšnih je tradicionalno novoletno srečanje Krkinih upokojenih sodelavcev. »Vsakič se predsednik uprave na srečanju posebej zahvali sodelavkam in sodelavcem, ki so se upokojili v preteklem letu. V zahvalo za njihov prispevek k razvoju podjetja jim izroči spominsko darilo, za minulo delo se zahvali tudi vsem zbranim in jim predstavi poslovanje podjetja. Ob druženju obudijo spomine na delo v Krki, se zavrtijo ob živi glasbi, srečanje pa jim obogatimo tudi s kulturnim programom. Organiziramo tudi avtobusne prevoze na prireditev in domov. Tako nekdanjim sodelavcem, tudi tistim iz oddaljenih krajev, in tistim, ki morda ne vozijo več, omogočimo prihod na srečanje.«

A poleg druženja upokojenega krkaša, očitno tudi že tradicionalno, presenetijo decembra z lepo pismeno čestitko, novoletnim darilom. »Vsak upokojeni krkaš v Sloveniji pa v zahvalo za preteklo delo prejme tradicionalno denarno novoletno nagrado, ki je letos znašala 150 evrov neto,« ponosno povedo v Krki.

Tudi v BTC vsako leto pred novim letom pripravijo srečanje s svojimi upokojenimi sodelavci, jih obdarijo, pripravijo kulturni program in jih tudi pogostijo. Podobno je v Cinkarni Celje: »Z našimi upokojenci imamo tradicionalno vsakoletno prednovoletno (začetek decembra) druženje, ki se ga redno udeležuje okrog 350 naših upokojencev, kjer jim predstavimo dogajanje v zvezi s podjetjem in rezultate podjetja, jih postrežemo s kosilom, jim pripravimo kulturni program z ansamblom, kjer v sproščenem vzdušju nekateri plešejo in prepevajo pesmi, ob odhodu domov pa vsakemu razdelimo koledarje,« odgovarja Marko Cvetko. »V Zavarovalnici Triglav ob skrbi za razvoj zaposlenih skrbimo tudi za ohranjanje dobrih odnosov z našimi nekdanjimi sodelavci. Z njimi se vsako leto srečujemo na prednovoletnih srečanjih, ki jih organiziramo v več krajih po Sloveniji.«

image
Podjetja povabijo svoje nekdanje sodelavce na novoletno srečanje, kjer tudi zaplešejo. Foto Leon Vidic

 

Negovanje pripadnosti


Vsa ta srečanja, aktivnosti in priložnosti, ki jih negujejo nekatera podjetja, bi lahko strnili v ugotovitev: ostanimo v stiku. A ta druženja se tudi razvijajo. V BTC od septembra lani deluje medgeneracijski center Simbioza in kot odgovarja Maja Oven: »Naši upokojeni sodelavci se lahko od lanskega septembra vključijo v medgeneracijski center Simbioza, ki ga sponzorira družba BTC in je v stavbi Emporium (ABC Hub). Mnogo upokojencev je športno ali kako drugače aktivnih tudi po upokojitvi in tem BTC pogosto pomaga pri nadaljevanju aktivnosti, bodisi s sponzoriranjem udeležb bodisi zgolj s promocijskim materialom na športnih in drugih dogodkih, srečanjih upokojencev.«

Krkaši med drugim vsak mesec prejemajo Krkino revijo Utrip, a od leta 2008 imajo člani Društva upokojencev Krka v reviji na voljo tudi posebno rubriko Utrip upokojencev. »V tej rubriki objavljajo vsebine o delovanju društva, predstavitve upokojenih posameznikov in druge informacije. Krka članom društva daje na voljo društvene prostore in jim tudi sicer pomaga. Njihovi glavni cilji so druženje, skrb za ohranjanje zdravja in kakovosti življenja v tretjem življenjskem obdobju, vseživljenjsko učenje, negovanje pripadnosti Krki in medsebojna povezanost vseh, ki so soustvarjali njeno pot,« so odgovorili iz Krkine službe za odnose z javnostmi. Tudi v Cinkarni Celje med drugim pošiljajo na dom njihovo interno revijo Cinkarnar, ki izhaja dvakrat na leto.

Podobno je v Zavarovalnici Triglav: »Nekdanje sodelavce o aktualnem dogajanju v Zavarovalnici Triglav in na področju zavarovalništva seznanjamo v interni tiskani reviji Obzornik INT, ki jo vsakemu od njih pošljemo po pošti.« A to ni vse. »Ob primernih priložnostih jih vključujemo v nekatere projekte in aktivnosti širšega dosega, ki jih sooblikujemo,« poudarjajo na zavarovalnici.
Povezane vsebine