Tab odslovil 23 delavcev

Soočajo se z 20- do 30-odstotnim upadom naročil.
Fotografija: Tab ima v Zgornji Mežiški dolini dve tovarni; v žerjavski (na sliki) proizvajajo startne baterije, v črnjanski pa industrijske. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Tab ima v Zgornji Mežiški dolini dve tovarni; v žerjavski (na sliki) proizvajajo startne baterije, v črnjanski pa industrijske. FOTO: Blaž Samec/Delo

Mežica – V mežiški Tovarni akumulatorskih baterij, enem največjih slovenskih izvoznikov, so zaradi velikega upada naročil iz poslovnih razlogov odpustili 23 delavcev. Vodstvo družbe je sporočilo, da si s pomočjo vladnih ukrepov in ustrezne notranje organizacije prizadevajo, da nadaljnjih odpuščanj ne bi bilo. 

»Proizvodnja je upadla za 20 do 30 odstotkov,« je povedal Bogomir Auprih, direktor družbe, v kateri je trenutno zaposlenih 708 ljudi. »Kako bo naprej, je negotovo. Napovedi so prej slabe kot dobre,« pravi Auprih.

Predsednik koroškega sindikata Skei Vili Novak pravi, da je največ zaposlenih izgubilo delo v žerjavski tovarni, kjer proizvajajo startne baterije. Seznama odpuščenih delavcev še nimajo, saj socialni dialog v družbi po njegovem ne teče, kot bi moral. V Skeiu Koroška so odločeni, da pomagajo vsem svojim članom. Nudili jim bodo brezplačno pravno pomoč, pomagali jim bodo tudi v tožbah, če se bodo zanje odločili. 
 

Črnjanska županja jutri pri direktorju


Nad dogajanjem v podjetju so zelo zaskrbljeni tudi v lokalni skupnosti. Romana Lesjak, črnjanska županja: »Tab ni le eden največjih zaposlovalcev v naši občini, ampak tudi širše. Podrobnosti o razmerah v podjetju še ne poznam, z njimi se bom seznanila jutri na pogovoru z direktorjem. Lahko pa rečem, da je situacija grozna ne le za Tab, pač pa za veliko slovenskih podjetij. Samo želimo si lahko, da se bodo razmere čimprej normalizirale in da se bodo ljudje, ki so morali zaradi pomanjkanja naročil zapustiti delovna mesta, lahko vrnili na delo.«

V podjetju so že lani napovedali, da bodo kupili novozgrajeno Lekovo stavbo na Prevaljah in v njej vzpostavili proizvodnjo litij-ionskih baterij. Na vprašanje, kako daleč so s sklenitvijo posla, odgovarjajo, da pogajanja z azijskim partnerjem še vedno potekajo.  

Skupina TAB je lani dosegla rekordne rezultate: 336,4 milijona evrov prihodkov od prodaje in 31,2 milijona evrov dobička. 
 

Komentarji: