Tatjana Mlakar je nova generalna direktorica ZZZS

Po potrditvi na skupščini ZZZS jo mora kot generalno direktorico ZZZS potrditi še parlament.
Fotografija: Tatjana Mlakar FOTO: Janoš Zore/Delo
Odpri galerijo
Tatjana Mlakar FOTO: Janoš Zore/Delo

Na današnji izredni seji, ki je potekala virtualno, je Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sprejela predlog upravnega odbora ZZZS, da Tatjano Mlakar imenuje za generalno direktorico ZZZS za novo štiriletno mandatno obdobje. Aktualnemu direktorju Marjanu Sušlju štiriletni mandat preneha 2. marca, skupščina pa je danes sprejela tudi sklep, da za obdobje od 3. marca do nastopa funkcije generalnega direktorja ZZZS za naslednji mandat, vendar najdlje za eno leto, Sušlja imenuje za vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Na razpis se je poleg Mlakarjeve in Sušlja prijavil tudi nekdanji dolgoletni direktor ZZZS in nekdanji minister za zdravje Samo Fakin.

Tatjana Mlakar, 57-letna diplomirana ekonomistka Ekonomske fakultete Univerze v Mariboru, doktorica znanosti s področja poslovnih ved, je notranji kader javne zdravstvene blagajne tako kot Marjan Sušelj, ki vodi ZZZS zadnja štiri leta. V ZZZS je zaposlena že od leta 1993, zadnjih dvanajst let kot direktorica Območne enote Novo mesto in nekaj kasneje še Območne enote Krško; na obeh skupaj je 64 zaposlenih, ki izvajajo naloge in politiko direkcije ZZZS v Ljubljani.

Če bo Mlakarjevo za generalno direktorico ZZZS potrdil še parlament, bo vodila okoli 850 zaposlenih v tretji največji blagajni v državi. Upravljala bo 3,4 milijarde evrov denarja, zbranega za zdravljenje.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Tatjana Mlakar je obenem predavateljica, docentka na dveh fakultetah: Fakulteti za organizacijske študije v Novem mestu in Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. Magistrirala je z nalogo Zdravstveno varstvo kot organizacijski sistem v luči teorije živih sistemov in dialektične teorije, doktorirala pa iz Kontrolne teorije sistemov – nov model za sistemsko razmišljanje. Sodeč po znanstvenih delih je Mlakarjeva torej odlična poznavalka zdravstvenega sistema, po delovnih izkušnjah pa omejena bolj ali manj na naloge Območnih enot Novo mesto in Krško. Dokler je direkcija v Ljubljani kot možganski trust delovala bolj povezano z območnimi enotami, je tudi Mlakarjeva sodelovala pri nekaterih nacionalnih projektih, predvsem pri implementaciji rešitev, domišljenih v Ljubljani, na lokalni ravni.

Zaposleni so med seboj glede generalnega direktorja razklani: nekateri podpirajo sedanjega Marjana Sušlja, drugi Mlakarjevo. Drugi jo cenijo kot strokovnjakinjo, ki je kredibilna in kompetentna za svoje delo ter zahtevna. Politično javno ni izpostavljena. V svojem programu za vodenje ZZZS je zapisala, da je treba sistem zdravstvenega varstva v Sloveniji celovito prenoviti, zaradi gospodarske in zdravstvene krize, ki se nakazujeta, pa je potreben nov pristop, pri čemer ugotavlja, da denarnih rezerv sistem nima, razpoložljiva sredstva pa ne bodo zadostovala za povečane potrebe obveznega zdravstvenega zavarovanja. Napovedala je sodelovanje z vsemi deležniki zdravstvenega sistema ter prenovo zakonov.

Preberite še:

Komentarji: