Podsekretarka in profesor v davčnih nebesih

Dokumenti družbe Mossack Fonseca, ki jih je preučilo Delo, so izvrgli še dve imeni javnih uslužbencev.

Objavljeno
15. april 2016 12.47
Posodobljeno
15. april 2016 19.00
sobotna priloga *tlo
Anuška Delić, Klara Škrinjar
Anuška Delić, Klara Škrinjar

Gre za podsekretarko na ministrstvu za kulturo Tanijo Kofalt in profesorja na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Tomaža Urbiča. Ta se je v razkritje mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev ujel že drugič.

Urbič ni novo ime med Slovenci, ki se pečajo z davčnimi oazami. Prvič je o njem poleti 2013 poročal Pop TV v okviru razkritja Offshore Leaks, še enega projekta ICIJ, v okviru katerega so bili razkriti družbeniki in direktorji podjetij v davčnih oazah. Urbič je po ugotovitvah kolegov prek družbe Slogold na Sejšelih odprl vsaj 50 podjetij.

Ob razkritju je trdil, da je družbo prodal podjetju Avia and Slogold Group iz Paname, da Slogolda ni prijavil slovenski davkariji, da za svoje delo ni bil plačan, da nima več podjetij v davčnih oazah in da je ravno postal profesor na kemijski fakulteti.

Toda podatki Mossacka Fonsece (MF) kažejo, da se je Urbič najmanj novembra 2013 še vedno ukvarjal z ustanavljanjem družb v davčnih oazah.

Tanija Kofalt je javna uslužbenka, podsekretarka na ministrstvu za kulturo, ki je v javni upravi zaposlena že več kot ducat let. A po naših podatkih so njene poslovne ambicije pred leti presegale okvire javnega sektorja: med leti 2006 in 2008 je namreč bila direktorica podjetja v eni izmed popularnih davčnih oaz.

****

Celotno zgodbo si preberite jutri v Delu in na Delo.si.

                                                               #PanamaPapers